Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Chambolle-Musigny, Domaine de la Vougeraie
nr 94420012022Chambolle-Musigny kommer från den biodynamiska producenten Domaine de la Vougeraie som med sin imponerande repertoar skapar stora viner från några av Bourgognes bästa lägen. Webblanseras 21 november 2024.
Få en kalenderpåminnelse 15 minuter innan lansering
Pris 1099 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine de la Vougeraie
Ursprung
Chambolle-Musigny AOC
Druvor
100% pinot noir
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Nyanserad, fruktdriven doft med animaliska toner och röda samt blå bär som bigarråer, blåbär, björnbär, jordgubbar, hallon, samt integrerade fattoner med kryddiga inslag. Smakrikt, kryddigt, nyanserat vin med tydliga och mogna tanniner och en pigg syra. Vinet har en lång, elegant och rik eftersmak.
Passar till
Prova vinet till råbiff eller kalv-anrättningar. Om man vill vara ursprungstypisk så kan man alltid slå ihop en Jambon Persillé med klassiska tillbehör att avnjuta till.
Lagringspotential
Från nu till 2042
Mer information
Öppna med fördel upp flaskan en stund innan den ska drickas.
Om produkten
Det finns egendomar som har förmånen att arbeta helt utan kompromisser och helt utifrån sina visioner. Det här är en av dem. Domaine de la Vougeraie i byn Premeaux Prissey ägs och drivs av familjen Boisset. Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen. Domaine de la Vougeraie såg dagens ljus år 1999. Efter att familjen Boisset från 60- till 90-talet köpt ett en rad olika toppvingårdslägen i både Côte de Nuits och Côte de Beaune. Det första vingårdsläget som köptes var ”Les Evocelles” i Gevrey-Chambertin som anskaffades av Jean-Claude redan 1964. Det kom att dröja över 20 år innan familjen köpte sitt första vingårdsläge i Côte de Beaune. Under 90-talets slut köpte man den kända monopol-vingården Le Clos Blanc (som sägs göra viner som smakar som gyllene nektar) och som endast utgörs av en hektar. 1994 påbörjade man en omdaning mot ekologisk odling. Idag är alla viner biodynamiskt odlade och ekologiskt certifierade – hästar används på gårdens bästa lägen. Husstilen har fullkomlig fokus på elegans och att låta varje enskild terroir få spela huvudrollen. Varje enskilt vingårdsläge har sin egen handsydda vinmakningsmetod, vilket innefattar specialgjorda ekfat för jäsning – ett för varje läge. I fatkällaren arbetar man med åtta olika tunnbinderier som alla bidrar med olika nyanser. Allting sker med hänseende till den mån-kalender som styr det biodynamiska vinodlaråret.
2022 Chambolle-Musigny kommer från ett urval vingårdar, däribland premier cru-vingårdarna Les Baudes (där delar av planteringen är över 100 år gammal) och Les Gruenchers. Utöver dessa två vingårdar kommer frukten från 5 stycken village-klassificerade vingårdar (Les Fremières, Les Condemennes, Les Véroilles, Les Argilières, Derrière Le Four).
Druvorna som nådde vineriet fördes till fat med hjälp av gravitationen med 52% hela klasar och resten avstjälkade druvor. Ingen jäst eller enzymer tillsattes. Den första inledande kallmacerationen ägde rum under 5 dagar innan temperaturen höjdes. Den totala macerationstiden var 19 dagar lång, men varsam så kallad pumping over en gång om dagen. Den efterföljande fatlagringen skedde under 16 månader på ekfat. 28% av ekfaten var nya, lättrostade ekfat från Tronçais och Cîteaux. Vid buteljering skedde ingen klarning av vinet och endast en lätt filtrering.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Vinexperternas omdömen
Inside Burgundy (Jasper Morris): 90-92 poäng ”A bright and even purple. This is a Chambolle which has not suffered from heat and drought, offering a ripe and juicy middle, and a good clean long finish. Showing very nicely.”