Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2022 Château Larrivet Haut-Brion
nr 9435101Utsökt Bordeaux från appellationen Pessac-Léognans mest kända oklassificerade slott. Här finner du en klassiskt strukturerad Bordeaux som både kan lagras och njutas direkt efter några timmars dekantering.
Pris 425 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Château Larrivet Haut-Brion
Ursprung
Pessac-Léognan AOC
Druvor
61% cabernet sauvignon, 21% cabernet franc och resten merlot
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Smaken är koncentrerad och intensiv med påtagliga toner av mogna mörka körsbär, svarta vinbär, blåbär, lakrits och ett uns av mint. Vinet har en exceptionell balans och en djup och intensiv karaktär där frukten nu spelar huvudrollen. Eftersmaken är lång och charmig med en silkig tanninstruktur.
Passar till
Smakrikare mat såsom kraftiga kötträtter med feta såser och tillbehör.
Lagringspotential
Från nu till 2040
Mer information
Om vinet ska drickas ungt tjänar det på att dekanteras och luftas innan avnjutning!
Om produkten
Det vi idag känner som Château Larrivet Haut-Brion startade sin historia under namnet La Rivette på 1700-talet. År 1874 började ägaren Ernest Laurent att kalla slottet ”Haut-Brion Larrivet”, ett namnval som – föga förvånande – skapade stor bestörtning hos Premier Cru Classé-slottet Château Haut-Brion som kontrade med en stämningsansökan. Vid denna tid var ägorna betydligt större än idag men kom under årens lopp att styckas av (en betydande del såldes till exempelvis Haut Bailly) vid tider när behovet av pengar var stort. Vi slutet av 1900-talet bytte slottet ägare till Thomas Conseil som år 1949 bestämde sig för att gräva ner stridsyxan med Château Haut-Brion och ändrade ”Haut-Brion Larrivet” till dagens Larrivet Haut-Brion – något som accepterades av samtliga parter. Slottet kom att byta ägare fler gånger under årens lopp men det var inte förrän Jacques Guillemaud tog på sig uppgiften att omplantera vingårdarna som egendomens viner började röna uppmärksamhet på nytt. Och det är inte så konstigt – när Jacques tog över kvarstod endast tre hektar vinodlingar på gården efter åratal av förfall. Jacques gjorde ett strålande jobb med att öka vinernas kvalitet och efterfrågan och man kan lugnt säga att Château Larrivet Haut-Brion tillhör de allra mest kända oklassificerade slotten i appellationen. Sedan 1987 ägs slottet av familjen Gervoson, som tidigare gjort sig kända inom sylt- och geléproduktion.
De 72 hektar stora ägorna består av 65 hektar vingårdar som är planterade med såväl blåa (48% merlot, 42% cabernet sauvignon och 5% cabernet franc) som gröna druvsorter (80% savignon blanc och 20% sémillon) där odlingen av gröna druvor utgörs av 7 hektar. Jordmånen är en mix av ler- och sandjordar och vingårdarna är uppdelade i fem stora block där fyra av dessa är avsedda för slottets Grand Vin. Den högsta punkten på ägorna är 52 meter över havet. Andelen cabernet franc ökar för varje år sedan mitten av 1990-talet. Rankornas medelålder är 30 år, men en stor del av cabernet sauvignonrankorna är över 60 år. Ägorna gränsar till såväl Château Haut-Bailly, Château la Louvière och Château Smith Haut-Lafitte. Vinifikationen av gårdens röda viner äger rum i betongkar medan den malolaktiska jäsningen sker i ekfat. Fatlagringen sker på en mix av 50% ny ek, 48 stora leramforor, wine globes och foudres i 15-18 månader innan buteljering. Gårdens andravin heter Les Demoiselles de Larrivet Haut Brion.
2022 Château Larrivet Haut-Brion består av en blend på 61% cabernet sauvignon, 21% cabernet franc och resten merlot som lagrats i 50% ny ek, 35% ettåriga ekfat och 15% i amfora i 15-18 månader.
Vinexperternas omdömen
The Wine Adocate (Yohan Castaing): 93 poäng ”Confirming my expectations, the 2022 Larrivet Haut-Brion is one of the best wines ever produced at this estate. Revealing a complex, vibrant bouquet of cassis, lilac, iris, mulberries, spices and menthol complemented by barely noticeable oak, it’s medium to full-bodied and layered with a seamless, pure texture and a fleshy core of fruit perfectly framed by velvety tannins and bright acids. The Cabernet Franc contributes a floral finish, while the Cabernet Sauvignon adds a balanced structure. It should age gracefully.”