Vitt vin

2022 Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux Blanc, Domaine André Brunel

nr 5079801

Vit Châteauneuf-du-Pape från vinklubbens kanske mest hyllade Rhôneproducent Domaine André Brunel vars röda viner trollbundit oss under många år. Brunels vita variant är ett ypperligt exempel på vit Rhône när det är som allra bäst – fylligt, smakrikt och lagringsdugligt.

Pris 429 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 0 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Domaine André Brunel

Ursprung
Châteauneuf-du-Pape AOC

Druvor
80% rousanne och 20% grenache blanc

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
På doften finns en stor parfymerad aromatik med toner av citron, honung, bakade äpplen, stenmineralitet och färska nötter. Smaken är komplex med en frisk syra som balanserar upp vinets rondör. Eftersmaken och lång och kryddig. Ett djupt intensivt vin och en stor upplevelse som kommer gynnas av vidare lagring!

Passar till
Det här är ett elegant vin med mycket smak, så välj maträtter med nyanserade smaker. Vi föredrar smakrika fiskrätter, grillad kyckling och kalv.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Om produkten

Domaine André Brunel sällar sig till skaran av riktigt anrika egendomar i Frankrike. I ett dokument från år 1735, kan man läsa att familjens anfäder köpte mark i byn Châteauneuf av biskopen i Avignon. Här planterade anfäder till dagens Brunels vinstockar och sålde vin i fat i liten skala, bland annat till Bourgogne under kommande århundrade. Det var först när Paul Brunel återvände från första världskriget år 1919, som han började ta vinmakningen till en ny nivå. Bland det första han gjorde var att bygga en egen vinkällare, som än idag är grunden för den nuvarande egendomen. Egendomen utökades med tiden genom köp av ny mark, och i samband med att han gifte sig övertog han även hustruns familjs vingård. Pauls son, Lucien, gifte sig också med en vinodlarfamilj och egendomen utökades ytterligare. Det var Lucien som år 1954 adderade namnet ”Les Cailloux” och från och med denna period refererade man egendomen till namnet Domaine Les Cailloux. Själva namnet Les Cailloux har sitt ursprung från ”cailloux roulés” eller ”galet roulés” som är det franska namnet på de stora, runda stenarna som är så karakteristiska för delar av distriktet Châteauneuf-du-Pape. Stenarna är illustrerade på etiketten på vinet Les Cailloux. Vinrankorna är i snitt över 60 år gamla. Dagens generation är Fabrice Brunel, son till André Brunel (som basade från 1971), som klev in på allvar i familjeföretaget 2012 och som tog över tyglarna helt efter Andrés död i januari 2022.

På Domaine André Brunel använder man sig av såväl hela klasar som avstjälkade druvor och man arbetar med såväl ek, betong och ståltankar. Man föredrar att arbeta med betong och stål för att bibehålla renhet i frukten. Enbart syrah-druvorna får spendera tid på ekfat (det innebär att enbart cirka 10% av blenden i deras Châteauneuf-du-Pape har lagrats på ek, vilket märks i dess oemotståndligt fruktrena karaktär). De olika druvorna och vingårdslägena viniferas separat och den slutgiltiga blenden sker vanligtvis 16-18 månader efter skörd. Generellt har vinerna en hög andel grenache i basen med inslag av mourvèdre och syrah för att addera textur, men den procentuella andelen av de olika druvsorterna varierar från år till år beroende på årgångens karaktäristik.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Druvorna till 2022 Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux Blanc kommer från två enskilda vingårdar där druvorna roussane och grenache blanc odlas. Åldern på rankorna är i snitt runt 30 år gamla och de använder inga kemikalier eller gödningsmedel i odlingen. Skördeuttagen ligger på ett genomsnitt på 30 hektoliter per hektar och blandningen i det färdiga vinet är 80% rousanne och 20% grenache blanc. Druvorna skördas tidigt på morgonen och pressas med så lite luftkontakt som möjligt. Vinet tillåts sedan macereras i stora betongkarl innan jäsningen drar igång. Man blockerar den malolaktiska jäsningen i syfte att behålla druvornas fina fräschör.

Jeb Dunnuck om tidigare årgångar (2022 är ännu inte recenserad, men de senaste två årgångarna har båda fått 93 poäng): ”This estate makes a terrific white, and their Châteauneuf Du Pape Blanc is well worth seeking out. Made in a fresh, medium-bodied, clean, crisp style, it still has ample texture as well as textbook apple, citrus, sappy herbs, and chalky mineral-like aromas and flavors. It’s just beautifully done, and I suspect it will evolve for a decade, although there’s no reason not to drink bottles over the coming 2-3 years.”