Rött vin

2022 Chorey-Lès-Beaune Les Beaumonts, Jean-Claude Boisset

nr 7086001

Från två parceller med 30- och 100-åriga rankor i spännande appellationen Chorey-Lès-Beaune ser vi här en riktigt topprestation i årgång 2022, signerad stjälrnvinmakaren Grégory Patritat.

Pris 449 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning

Beskrivning

Producent
Jean-Claude Boisset

Ursprung
Chorey-Lés-Beaune AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Fruktig smak med inslag av exotiska kryddor, hallon, mogna jordgubbar, örter, svart te och körsbär. Välbalanserad och smakrik med välsnidad struktur med en lång, elegant och rik eftersmak.

Passar till
Avnjuts med fördel till rätter på ljust kött, fågel eller smakrikare fiskrätter.

Lagringspotential
Från nu till 2032

Mer information
Dekantera med fördel vinet innan avnjutning.

Om produkten

Négocianthuset Jean-Claude Boisset bär sitt namn efter mannen med samma namn – en imponerande personlighet som gjort mycket för hela Frankrikes vinnäring. Monsiuer Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet när han började köpa och sälja viner. När Jean-Claude som ung gav sig in i vinbranchen var det emellertid allt annat än en självklarhet, hans egna föräldrar var nämligen lärare och han fick på eget bevåg starta sin vinfirma. Hans recept för framgång visade sig vara optimism, uthållighet och tur. Hans initiala fokusmarknad var England som snabbt utökades till resten av Europa och senare även USA. Jean-Claude satte snart upp en verksamhet i Nuits-Saint-Georges i ett gammal nunneklostret där 100 Ursuliner-systrar levde och verkade fram till franska revolutionen. I de vindlande källarna och i abbedissans gamla boning, med utsikt över premier cru-vingårdarna, vilar än idag en fridfull stillhet.

Gamle monsieur Jean-Claude, som är fortfarande på plats på kontoret varje dag, har till stora delar efterträtts av sina barn Natalie och Jean-Charles. Och det var just sonen och dottern som i början av 2000-talet bestämde sig för att starta ett litet, mer småskaligt, projekt vars vineri skulle byggas upp i det gamla nunneklostret. Namnet på detta nya projekt blev en hyllning till fadern; vinhuset Jean-Claude Boisset var fött. Syftet var redan från början tydligt; att göra småskaliga hantverksmässiga viner som tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen, men det var egentligen först när Grégory Patriat kom in i bilden år 2002 som man verkligen hamnade på kartan. Grégory, som då var 27 år gammal och arbetade som vineyard manager på mytomspunna Domaine Leroy, har berättat att Jean-Charles en dag ringde upp honom och berättade att han letade efter en ung, hungrig vinmakare som skulle få carte blanche att driva projektet. Grégory var snabb att hoppa på, och  under de över 20 år som gått sedan dess har han med sin enorma kunskap, ödmjukhet, fingertoppskänsla och dedikation skapat ett av de finaste små négocianthusen där ledorden man lever efter är elegans, renhet och respekt för ursprunget.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

2022 Chorey-Lès-Beaune Les Beaumonts kommer från spännande Village-appellationen Chorey-Lès-Beaune som ligger i botten av kullen mellan Aloxe-Corton och Savigny-Lès-Beaune – i närheten av staden Beaune. Det var först 1969 som appellationen erkändes, och det är en unik plats i Bourgogne eftersom två tredjedelar av dess rankor är planterade på platt mark och inte på en kulle. Appellationen är uppdelat i två climats där det främst är höjden som är skillnaden och vingårdsläget Les Beaumonts indikerar redan i namnet (”mont” = berg) att det är ett av de högst belägna lägena i Chorey-Lès-Beaune – medan ”Beau” i sin tur valts för att hylla den vackra platsen och druvornas höga kvalitet.

Grégory Patriat förfogar över två parceller i Les Beaumonts på totalt 0.7804 hektar. Den ena parcellen har över 100-åriga rankor och den andra parcellens snittålder är 30 år. Skörden inleddes den 7 september 2022 och när druvorna anlände till vineriet gallrades de först på sorteringsbord. 50% klasarna avstjälkades (utan att krossas) och fördes med hjälp av gravitationen till de väntande tankarna. Macerationen pågick under 21 dagar (inklusive fyra dagars kallmaceration). Enbart inhemska jäststammar användes och inga enzymer, tanniner  eller sulfiter tillsattes vid vinmakningen. Skalkappan pressades ner tre gånger. Vinet spenderade därefter 15 månader på sin jästfällning på 33% ny, lättrostad ek. Buteljeringen ägde rum i februari 2024 och enbart 4,197 buteljer såg dagens ljus. Enligt vinmakaren Grégory Patriat är årgång 2022 ”The vintage of my life” – en årgång vi kommer att tala om i många år framöver!