Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Galets Rosé, Château Mourgues du Grès
nr 76924012022 Galets Rosé är ett smakrikt rosévin med mycket personlighet som passar till fisk, skaldjur, somriga sallader och grillade grönsaker. Vinet är ekologiskt certifierat och skapas av äkta paret François och Anne Collard, var djupa kunskaper om vinmakning och geologi gör Galets-vinerna till dolda pärlor att förälska sig i.
Pris 119 kr 149 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Château Mourgues du Grès
Ursprung
Costières de Nîmes AOC
Druvor
50% syrah, 40% grenache, 10% mourvèdre
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Fräsch och rödfruktig doft med inslag av vilda jordgubbar, röda vinbär, hallon och örter. Smaken är frisk ock krispig med en energifull syra, en slank kropp och en god balans i alla beståndsdelar. Allting avrundas i en härlig och matvänlig örtighet i avslutet.
Passar till
Detta fräscha och fruktiga vin passar perfekt till skaldjur, fisk eller kyckling. Utmärkt buffévin eller som aperitif.
Lagringspotential
Från nu till 2026
Mer information
Om produkten
François och Anne Collard heter paret som driver Château Mourgues du Grès. Egendomen består av 35 hektar, som ligger nära floden Rhône i den lilla appellationen Costières de Nîmes. Här gör man viner av hög kvalitet i personlig och karaktärsfull stil. François, som är agronom, ingenjör och oenolog, har under en tid arbetat på Lafite-Rothschild i Bordeaux och den kunskapen har han förvaltat väl. När François återvände till familjegården 1990 var han övertygad om områdets potential med målet att sätta Costières de Nîmes på kartan. Sedan han buteljerade det första vinet 1993 har han gått från klarhet till klarhet. Siktet är alltid ställt på att skapa så rena viner som möjligt med en balans mellan fräschör, aromer, smakrikedom och mineralitet. Hustrun Annes gedigna erfarenheter som geograf har varit ovärderliga för arbetet med landskap och miljö. Alla beslut som tas i vingårdar och vineri sker med respekt för naturen och dess omgivningar. Från och med skörden 2020 är egendomen biodynamiskt certifierad.
2022 Galets Rosé är en härlig och ursprungstypisk sydfransk blandning. Huvuddruvan är syrah (50 procent) med nästan lika mycket grenache (40 procent) och en gnutta mourvédre (10 procent). Syrah- och mourvèdredruvorna får macerera med skalen i 2 timmar innan jäsningen medan grenachedruvorna får macerera i 4 timmar för att urlaka färg från skalen till druvmusten. Druvorna får därefter jäsa tillsammans. Vinet får ligga på jästfällningen i ungefär en månad och lagras sedan i ståltank under två månader utan att genomgå malolaktisk jäsning. Inget svavel tillsätts under vinifieringen, men en minimal del tillsätts innan buteljering för att behålla fräschören.
Vinets namn är en hyllning till de runda stenar – galets, även kallade grès – som finns i vingårdarna. Stenarnas rundning kommer från årtusenden av finslipning i den glaciär som fanns i området för länge sedan och är mycket typiska för just Costières de Nîmes. Stenarnas färger varierar i vitt, rosa och rött – såldes har François och Anne valt att göra Galets-serien i såväl vit, rosa och röd variant.
Den lilla regionen Costières de Nîmes ligger i anslutning till den antika staden Nîmes i västra Rhôndalen, och tillhörde Languedoc fram till 2004 då den blev en officiell del av Rhône. I det solbadande landskapet har man gjort viner i över två millennium, och dess närhet till staden Avignon säkerställde att dåtidens påvar försågs ymnigt av regionens gyllene droppar. Det är i denna miljö som biodynamikerna François och Anne Collard funnit sin plats på jorden i François gamla familjegård, bland fruktträdgårdar, vinrankor och betande får. Druvorna till Galets Rosé kommer från ekologiskt och odlade vingårdar. Här finner du verkligen ett klockrent rosa husvin med stor personlighet som med sin prisvärda stil passar till många olika matmatchningar – tänk fisk, skaldjur, somriga sallader och grillade grönsaker. Kommer också att passa fint till charkbrickan och till krämiga pasaträtter.