Vitt vin

2022 Hautes-Côtes de Beaune Jardin du Calvaire, Domaine Etienne Sauzet

nr 9528801

Druvorna till detta vin kommer från en biodynamiskt odlad vingård planterad på 450 meters höjd längs en stig kallad ”La Route de Calvaire” som löst översatt betyder ”golgatavägen” som en blinkning till dess branta lutning. Druvorna plockas cirka 10 dagar senare än egendomens övriga druvor. Vinet lagras i 10-12 månader på jästfällning och är en utsökt höghöjdsbourgogne som med sin knivskarpa syra och seriösa fruktstruktur är ett enastående köp. Drick inom 10-15 år.

Pris 529 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt

Beskrivning

Producent
Domaine Etienne Sauzet

Ursprung
Bourgogne Haut-Côtes de Beaune AOC

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
12,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Ej provad

Passar till
Fiskrätter – gärna med smörbaserade såser, fågel, kalv

Lagringspotential
Från nu till 2032

Mer information
Etienne Sauzets hemsida

Om produkten

När Etienne gick bort 1975 var det inte uteslutande dottern Colette som tog över – hon hade nämligen gift sig med Jean Boillot som hade en egen firma och ägorna kom sedan att delades upp mellan deras tre barn. Samtliga syskon har förvaltat arvet väl med egna blomstrande rörelser, men familjenamnet ”Domaine Etienne Sauzet” kom att tillfalla yngsta barnbarnet Jeanine Boillot och hennes man Gérard Boudot. Många var inledningsvis rädda att storhetstiden skulle vara över nu när Etienne var borta, men Gérard Boudot visade sig snabbt vara synnerligen skicklig vinmakare som förvaltat arvet väl och numera anses han till och med ökat kvalitén ytterligare. Den volym som försvann i samband med arvisskiftet har Gérard och Jeanine vägt upp genom att köpa druvor från pålitliga och högkvalitativa odlare. Idag drivs egendomen av Gérard och Jeanine och deras dotter Emilie och hennes man Benoît Riffault. Sancerre-bördige Benoît började som en praktikant år 2002 men kom med tiden att gifta in sig i familjen och är nu en del av den framgångssaga som ännu bara sett sin början.

Vinerna från Sauzet är eleganta och finstämda med fin fruktighet i kombination med mineraltoner och väl avvägd användning av fat. Hans viner är ett ypperligt exempel på betydelsen av växtplats och ”terroir”. Alla Sauzets viner visar upp olika personligheter beroende på ursprung. Boudot understryker att vinifikationen skiljer sig från år till år beroende på årgångens förutsättningar vilket innebär att man måste vara flexibel i sitt arbete, men att i en given årgång så vinifieras de flesta vingårdslägen på nästan identiskt sätt. Efter att skörden har bärgats skickas druvorna snabbt till vineriet och pressas mycket varsamt i pneumatiska pressar. Efter nedkylning jäser vinerna i ekfat vi ungefär 20ºC, en process som beroende på årgång kan ta allt från 2 veckor till ett par månader. Processen övervakas noggrant. Man använder sig av ca 1/3 nya fat i 10-18 månader där vinerna genomgår malolaktisk jäsning och får vila på sin fällning. Längden i ekfat bestäms av vinets ursprung, 10 månader för Bourgogne, 12 månader för kommunviner och upp till 18 månader för Premier och Grand crus. Viss bâtonnage sker under tiden om än utan överdrift. Slutlagring sker på rostfria ståltankar i 6 månader varefter man sedan filtrerar vinerna mycket försiktigt innan buteljering.

Druvorna till detta vin kommer från en biodynamiskt odlad vingård planterad på 450 meters höjd längs en stig kallad ”La Route de Calvarie” som löst översatt betyder ”golgatavägen” som en blinkning till dess branta lutning. Druvorna plockas cirka 10 dagar senare än egendomens övriga druvor. Vinet lagras i 10-12 månader på jästfällning och är en utsökt höghöjdsbourgogne som med sin knivskarpa syra och seriösa fruktstruktur är ett enastående köp. Drick inom 10-15 år.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!