Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2022 Hautes-Côtes de Beaune Jardin du Calvaire, Domaine Etienne Sauzet
nr Hemligt artikelnummerDruvorna till detta vin kommer från en biodynamiskt odlad vingård planterad på 450 meters höjd längs en stig kallad ”La Route de Calvaire” som löst översatt betyder ”golgatavägen” som en blinkning till dess branta lutning. En utsökt höghöjdsbourgogne som med sin knivskarpa syra och seriösa fruktstruktur är ett enastående köp. Vinet lanseras i liten upplaga till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 30 juni 2025. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!
Pris kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine Etienne Sauzet
Ursprung
Bourgogne Haut-Côtes de Beaune AOC
Druvor
100% chardonnay
Alkoholhalt
12,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Elegant doft av citrus, vita blommor, apelsin, mineral, citronzest samt lätt ton av fat. Vinet utmärks särskilt av sin närmast flint-krutrökiga aromatik som greppar tag med sin fruktiga kryddighet, tyngd och koncentration. Fin balans mellan frukt, syra och kropp som avrundas i en lång, kryddig eftersmak.
Passar till
Fiskrätter – gärna med smörbaserade såser, fågel, kalv
Lagringspotential
Från nu till 2032
Mer information
Etienne Sauzets hemsida
Om produkten
När Etienne gick bort 1975 var det inte uteslutande dottern Colette som tog över – hon hade nämligen gift sig med Jean Boillot som hade en egen firma och ägorna kom sedan att delades upp mellan deras tre barn. Samtliga syskon har förvaltat arvet väl med egna blomstrande rörelser, men familjenamnet ”Domaine Etienne Sauzet” kom att tillfalla yngsta barnbarnet Jeanine Boillot och hennes man Gérard Boudot. Många var inledningsvis rädda att storhetstiden skulle vara över nu när Etienne var borta, men Gérard Boudot visade sig snabbt vara synnerligen skicklig vinmakare som förvaltat arvet väl och numera anses han till och med ökat kvalitén ytterligare. Den volym som försvann i samband med arvisskiftet har Gérard och Jeanine vägt upp genom att köpa druvor från pålitliga och högkvalitativa odlare. Idag drivs egendomen av Gérard och Jeanine och deras dotter Emilie och hennes man Benoît Riffault. Sancerre-bördige Benoît började som en praktikant år 2002 men kom med tiden att gifta in sig i familjen och är nu en del av den framgångssaga som ännu bara sett sin början.
Vinerna från Sauzet är eleganta och finstämda med fin fruktighet i kombination med mineraltoner och väl avvägd användning av fat. Hans viner är ett ypperligt exempel på betydelsen av växtplats och ”terroir”. Alla Sauzets viner visar upp olika personligheter beroende på ursprung. Boudot understryker att vinifikationen skiljer sig från år till år beroende på årgångens förutsättningar vilket innebär att man måste vara flexibel i sitt arbete, men att i en given årgång så vinifieras de flesta vingårdslägen på nästan identiskt sätt. Efter att skörden har bärgats skickas druvorna snabbt till vineriet och pressas mycket varsamt i pneumatiska pressar. Efter nedkylning jäser vinerna i ekfat vi ungefär 20ºC, en process som beroende på årgång kan ta allt från 2 veckor till ett par månader. Processen övervakas noggrant. Man använder sig av ca 1/3 nya fat i 10-18 månader där vinerna genomgår malolaktisk jäsning och får vila på sin fällning. Längden i ekfat bestäms av vinets ursprung, 10 månader för Bourgogne, 12 månader för kommunviner och upp till 18 månader för Premier och Grand crus. Viss bâtonnage sker under tiden om än utan överdrift. Slutlagring sker på rostfria ståltankar i 6 månader varefter man sedan filtrerar vinerna mycket försiktigt innan buteljering.
Druvorna till detta vin kommer från en biodynamiskt odlad vingård planterad på 450 meters höjd längs en stig kallad ”La Route de Calvarie” som löst översatt betyder ”golgatavägen” som en blinkning till dess branta lutning. Druvorna plockas cirka 10 dagar senare än egendomens övriga druvor. Vinet lagras i 10-12 månader på jästfällning på 80-85% 22 hektoliters ekfoudres och resten i 600-litersfat. En utsökt höghöjdsbourgogne som med sin knivskarpa syra och seriösa fruktstruktur är ett enastående köp. Drick inom 10-15 år.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Vinexperternas omdömen
Burghound: ”A cooler and slightly more elegant nose reflects more citrus character but not quite the same complexity. The racy, delicious and more evidently mineral-driven flavors conclude in a slightly drier and youthfully austere finale. This stylish effort is a bit more tightly wound and could be enjoyed upon release or cellared for 2 to 4 years first.*Burghound Outstanding!*”
Jasper Morris: ”80% has been made in wooden foudres of 22hl plus some 600 litre barrels. Pale lemon colour. Quite a keen bouquet, fresh and vibrant. No great weight of fruit but adequate intensity, a lime note at the back, and good length.”
The Wine Advocate (William Kelley): ”The 2022 Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune Jardin du Calvaire suffered in the dry conditions, and it was matured in a recently acquired foudre from Tonnellerie Rousseau; taken together, that lends the wine a more exotic profile than usual, with aromas redolent of musky peach, mandarin oil and honeycomb, followed by a medium to full-bodied, ample and expansive palate with a sweet core of fruit. Benoît Riffault is pleased with his 2022s, and with reason, as it numbers among his finest vintages to date. His harvest dates were more or less the same as in 2020, which is to say, relatively speaking, a little earlier, and that translates to impeccable balance across the board. But what are the rudiments of winemaking at this address today? Hand-harvested fruit is pressed without crushing, the press cycle lasting around three and a half hours and performing ”quite a few,” which is to say more than 20, rotations. The must is sulfited at the end of the press and settled for 24 hours, but Riffault retains most of the lees, fermenting in wood with ambient yeasts. Larger formats, including foudres, now complement 228-liter Burgundian barrels. The wines are racked to tank in July-August before the new vintage, whereas the premiers and grands crus spend as much as six months on their lees before bottling. All of Sauzet’s wines are bottled with high-quality unbleached and unwaxed natural cork.”
Vinous (Neal Martin): ”The 2022 Hautes-Côtes de Beaune Blanc Jardin du Calvert aged 85% in 22-hectoliter foudres, the rest 600-liter barrels. The perfumed bouquet has more to offer than the Bourgogne Blanc at this stage. More presence and complexity. The medium-bodied palate offers lime and tangerine on the entry with a fine bead of acidity and a light twist of sour lemon on the finish.”