Head på hemsidan:
Rött vin

2022 Lionheart of the Barossa, Dandelion Vineyards

nr 212901

Prisvärda 2022 Lionheart of the Barossa Dandelion Vineyards är en matvänlig aussie-syrah som matchas väl med grillat, långkok, hamburgare, hemgjord pizza och smakrika grytor. Skapas av den skickliga Elena Brooks från 100-åriga (!) rankor som växer i det vackra Barossa.
Dryckeslistan: Topplistan vecka 27: Silvermedalj

Pris 135 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Fast sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning

Beskrivning

Producent
Dandelion Vineyards

Ursprung
Barossa

Druvor
100% syrah

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är koncentrerad och fruktig med inslag av plommon, svartpeppar, rostat kaffe, björnbär, choklad och fat. Smaken är fyllig och fruktdriven med en god balans mellan syra och kropp med en tilltalande pepprig eftersmak.

Passar till
Passar utmärkt till grillade anrättningar i alla dess former men även till kryddkorvar och hemmagjorda hamburgare.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Finns även som halvflaska.

Om produkten

Australiska Dandelion Vineyards är en vingård som gått från klarhet till klarhet. Firman grundades så sent som 2007 av äkta paret Elena och Zar Brooks. Efter det har priserna haglat över dem; deras 2019 Lions Roar of the Barossa förärades med höga 95 poäng av James Halliday och  2021 utsågs de till ”Winery of the Year” av Winemaker Challenge International Wine Competition, för att nämna några. Senaste utmärkelsen var prestigefyllda ”New World Producer of the Year 2020”. Dandelion själva tillskriver sin framgång till lång erfarenhet, gamla fina vingårdar och hantverksmässig vinmakning. De beskriver vingårdarna som sin familj och vinerna som sina barn där målet är att alltid lyfta fram essensen i varje enskilt vin. Namnet Dandelion (maskros) kommer från en önskan att inte se djävulen i varje ogräs utan istället uppmuntra maskrosor bland vinrankorna. Maskrosen hjälper till att hålla borta oönskat vinterogräs under årets kalla månader samtidigt som det bidrar till god marktäckning på sommaren – dessutom menar man skämtsamt att maskrosens bollformade fröställningar (på engelska kallade ”wishing clocks”) kan hjälpa till att uppfylla önskningen om en god årgång varje vår.

Är du nyfiken på mer om årgångar i Australien? Läs vår Australiska årgångsguide här!

2022 Lionheart of the Barossa görs på druvor från Dandelions gamla Barossa-vingårdar. Vinstockarna är gamla och knotiga och ett flertal av dem är över 100 år gamla. De växer på en av världens äldsta jordmåner och har en förvånande livskraft trots sin ålder. Druvorna skördas under sista veckan i april då de handskördade shiraz-druvorna jäses med naturlig jäst i öppna jäskar. Man bryter skalhatten manuellt för hand två gånger om dagen och efter varsam pressning förs vinet över på mestadels gamla ekfat (en viss procent av faten är nya) för att avsluta jäsningen. Därefter spenderar viner 18 månader på samma ekfat och buteljeras därefter utan filtrering.

Vinexperternas omdömen

DryckesListan.se (v.27, 2025): ”Veckans topplista: Silver. Ny årgång av en favorit på hyllan. En klassisk shiraz med alla smaker på rätt plats – skogsbär, mörka plommon, kakkryddor, vaniljfrön och lakrits. En god och smakrik vän till grillen i sommar.”

Nya Wermlands Tidningen, Sofia Ander (2025-06-26):
”Mycket Barossa, mycket shiraz och framför allt mycket grillvänligt. Då har vi veckans fredagstips i ett nötskal. Vinet kommer från området Adelaide i South Australia. Där ligger vindistriktet Barossa, stark förknippat med just shiraz. En druva som kom till landet någon under 1800-talet. Här har den fått en egen prägel och en egen karaktär. Den smakar mycket av sitt soliga ursprung: allt från malda pepparkorn till viol, sötlakrits, myntablad och frukt som går åt björnbär, blåbär och katrinplommon. Vi hittar alla dessa dofter och smaker i Dandelion Vineyards Lionheart of the Barossa Shiraz, ett vin som finns i fast sortiment och även på halvflaska för 79 kronor. Vi tänder grillen, trots det envisa regnet och låga temperaturer för att vara juni. Det är ju juni och kalendern säger det sommar. Till denna typ av fruktgenerösa och fylliga viner kan man våga kräma på. Både med smaker, kryddor och marinader. Rökt pastrami eller ribs – det blir klockrent till shiraz. Eller grillade lammkotletter och gremolata, en grön salsa på vitlök, persika, citronskal och olivolja. Hemgjorda burgare med rökigt bacon och bbq-sås blir också smarrigt. Precis som en vitlöksstinn krämig gratäng och grillad kryddig korv.”