Vitt vin

2022 Mâcon-Fuissé, Domaine Cordier

nr 9488001

2022 Mâcon-Fuissé är en utsökt fruktdriven och välskulpterad Bourgogne signerad skicklige Christophe Cordier som idag räknas som en av Mâconnais allra största namn. Ett vin att lagra i 10 år eller njuta som det är idag, gärna till smakrika rätter av fisk eller perfekt som aperitif.

Pris 299 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Domaine Cordier

Ursprung
Mâcon-Fuissé AOC

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak 
Komplex, fruktig doft med toner av gula plommon, gröna äpplen, melon, krusbär, aprikos, persika, smör, krita och fat. Balanserad och fruktig smak med rejält frisk och fräsch syra, krämig struktur med smöriga, kryddiga toner från faten och gul stenfrukt.

Passar till
Stekt eller kokt fisk med vitvinssås, skaldjur och kyckling är bra följeslagare.

Lagringspotential
Från nu till 2032

Mer information
Servera vid 10⁰C. Dekantera gärna innan avnjutning så att alla fantastiska aromer kommer fram.

Om produkten

Ett av Mâcons intressantaste namn är Christophe Cordier, som med sina mycket gamla vingårdar utspridda i regionen producerar stilfull vit Bourgogne som verkligen imponerar. Domaine Cordier Père & Fils är en familjeegendom i Fuissé i mellersta Bourgogne. Vingårdsmarken omfattar 100 parceller fördelat på 30 hektar i 8 olika byar i Mâconnais. Egendomen startades av Christophes far år 1968. Sedan Christophe tog över har han höjt kvaliteten genom att införa moderna metoder i vineriet och begränsat skördeuttagen. Idag anses man vara en av toppodlarna i hela Mâconnais, mycket tack vare Christophes minutiösa noggrannhet och totala dedikation för de viner han producerar. Christophes vingårdar har de bästa lägena på sluttningarna med perfekt solexponering i kalkrika jordar. Rankorna har en hög medelålder och man håller låga skördeuttag vilket ger mycket koncentrerade viner med djup och stor elegans. Vinerna är moderna, fruktdrivna och fylliga med härlig mineralton och väl avvägd fat-hantering.

Druvorna till detta vin kommer från byn Mâcon-Fuissé. Christophe använder sig av den tidskrävande och arbetsintensiva uppbindningsmetoden där rankorna uppbinds i valv. Alla druvor plockades för hand, pressades i hela klasar i pneumatisk press, fick jäsa naturligt på stora fat med regelbunden ‘bâtonnage’ (omrörning av jästfällningen) och lagrades sedan 12 månader på franska ekfat, varav 10-15% av faten är nya, följt av 6 månader i stora träkar. Vingården tas om hand enligt biodynamiska principer och är under certifiering.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

Elle Mat & Vin Elin Grube (2024-08-22): ”Vit bourgogne är dyrt. Jättejättedyrt. Ändå kan man inte hålla de vinösa klåfingrarna borta från denna fantastiska vinregion, eller hur? För att komma lite billigare undan ska man spana efter vin från Maconnais, här kommer man lite billigare undan (än så länge…). Det här vinet bjuder på gulfruktiga toner, solvarm citrus, brynt smör, nötter och fatkryddor som finlirar med en alldeles lagom tjock kropp. Riedels chardonnay-glas is your friend för att få det här vinet att blomma på bästa sätt.”

WineTable, Pär Strömberg (2024-08-22): ”Ekologiskt certifierat och enligt biodynamiska principer odlad och veganvänligt framställd chardonnay. Koncentrerad gulfruktig nos, gula plommon, örter, vanilj. Nötter och vanilj, gul stenfrukt och ananas i en välbalanserad elegans. Det här är verkligen ett toppvin kontra priset, en super bargain! Domaine Cordier Père & Fils är en familjeägd pärla i hjärtat av Fuissé, beläget i den mellersta delen av Bourgogne. Vingården sträcker sig över 30 hektar, fördelat på 100 parceller i åtta olika byar i Mâconnais. Det hela började med en hektar vinmark, vars omsorg överläts till Christophes farfar. År 1968 tog hans far, Roger Cordier, över rodret och förde arvet vidare.”

DinVinguide, Sofia Ander (2024-08-17): ”Djup nötighet och djup gyllene frukt. Det är persika, nektarin, grillad citron och en aldrig sinande eftersmak. Strålande från en appellation där priserna än så länge håller sig inom en snäll ram för att vara Bourgogne. Svamp, smör och surdegsbröd på inköpslistan.”

Vinsider, Peter Axelsson (2024-08-22): ”Återhållen, elegant doft med gul frukt, äpplen och nötter. Medelfyllig, och aningen utvecklad. Rund syra och balanserad frukt. En liten smörig ton. Gott.”