Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Puligny-Montrachet Premier Cru Champ-Gain, Domaine Etienne Sauzet
nr 9529201Enastående premier cru från mytomspunna Domaine Etienne Sauzet. Champ-Gain kommer från två parceller vid Garenne, nära Truffière. Här är jordmånen inte lika stenig och ger rötterna möjlighet att leta sig djupt ner i marken
Pris 1899 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine Etienne Sauzet
Ursprung
Puligny-Montrachet Premier Cru AOC
Druvor
100% chardonnay
Alkoholhalt
12,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Ej provad
Passar till
Fiskrätter – gärna med smörbaserade såser, fågel, kalv
Lagringspotential
Från nu till 2042
Mer information
Etienne Sauzets hemsida
Om produkten
När Etienne gick bort 1975 var det inte uteslutande dottern Colette som tog över – hon hade nämligen gift sig med Jean Boillot som hade en egen firma och ägorna kom sedan att delades upp mellan deras tre barn. Samtliga syskon har förvaltat arvet väl med egna blomstrande rörelser, men familjenamnet ”Domaine Etienne Sauzet” kom att tillfalla yngsta barnbarnet Jeanine Boillot och hennes man Gérard Boudot. Många var inledningsvis rädda att storhetstiden skulle vara över nu när Etienne var borta, men Gérard Boudot visade sig snabbt vara synnerligen skicklig vinmakare som förvaltat arvet väl och numera anses han till och med ökat kvalitén ytterligare. Den volym som försvann i samband med arvisskiftet har Gérard och Jeanine vägt upp genom att köpa druvor från pålitliga och högkvalitativa odlare. Idag drivs egendomen av Gérard och Jeanine och deras dotter Emilie och hennes man Benoît Riffault. Sancerre-bördige Benoît började som en praktikant år 2002 men kom med tiden att gifta in sig i familjen och är nu en del av den framgångssaga som ännu bara sett sin början.
Vinerna från Sauzet är eleganta och finstämda med fin fruktighet i kombination med mineraltoner och väl avvägd användning av fat. Hans viner är ett ypperligt exempel på betydelsen av växtplats och ”terroir”. Alla Sauzets viner visar upp olika personligheter beroende på ursprung. Boudot understryker att vinifikationen skiljer sig från år till år beroende på årgångens förutsättningar vilket innebär att man måste vara flexibel i sitt arbete, men att i en given årgång så vinifieras de flesta vingårdslägen på nästan identiskt sätt. Efter att skörden har bärgats skickas druvorna snabbt till vineriet och pressas mycket varsamt i pneumatiska pressar. Efter nedkylning jäser vinerna i ekfat vi ungefär 20ºC, en process som beroende på årgång kan ta allt från 2 veckor till ett par månader. Processen övervakas noggrant. Man använder sig av ca 1/3 nya fat i 10-18 månader där vinerna genomgår malolaktisk jäsning och får vila på sin fällning. Längden i ekfat bestäms av vinets ursprung, 10 månader för Bourgogne, 12 månader för kommunviner och upp till 18 månader för Premier och Grand crus. Viss bâtonnage sker under tiden om än utan överdrift. Slutlagring sker på rostfria ståltankar i 6 månader varefter man sedan filtrerar vinerna mycket försiktigt innan buteljering.
Premier Cru-vinet Champ-Gain kommer från två parceller vid Garenne, nära Truffière. Här är jordmånen inte lika stenig och ger rötterna möjlighet att leta sig djupt ner i marken. Druvorna pressas varsamt i pneumatiska pressar och jäser därefter i gamla ekfat under cirka en månad. Fatlagringen äger rum i 12-15 månader i 10-15% ny ek, och resterande del i 2-3 år gamla ekfat. Därefter följde tre månaders efterföljande lagring på rostfria ståltankar innan buteljering.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Vinexperternas omdömen
Burghound: 92-95 poäng ”From an impressive 1.1 ha parcel of 40+ year old vines in Champ Canet proper though some of them were planted in 1938 at the same time as the Bienvenues. A slightly riper nose is composed of apple, pear compote, white peach, just sliced lemon and a plethora of floral elements. There is fine volume and borderline painful intensity to the beautifully textured and caressing yet seriously energetic larger-bodied flavors that flash impressive power on the bone-dry and strikingly long finish. This very tightly wound effort is excellent and highly recommended.*Burghound Sweet Spot Outstanding!*”
Vinous (Neal Martin) 92-94 poäng ”The 2022 Puligny-Montrachet Champs Gain 1er Cru has a well-defined and expressive bouquet with Granny Smith apple, citrus peel and petrichor scents. The palate is taut, with a touch of lemon and orange rind on the entry. It has very good concentration and pleasing texture with excellent weight and composure towards its lightly spiced finish. Excellent.”
The Wine Advocate (William Kelley) 91-93 poäng ”The 2022 Puligny-Montrachet 1er Cru Champ Gain opens in the glass with gently reductive aromas of crisp peach and pear mingled with freshly baked bread and nutmeg. Medium to full-bodied, satiny and seamless, with a fleshy core of fruit, bright acids and a long, saline finish, it’s a concentrated, elegant wine that derives from one of the domaine’s historic parcels. Benoît Riffault is pleased with his 2022s, and with reason, as it numbers among his finest vintages to date. His harvest dates were more or less the same as in 2020, which is to say, relatively speaking, a little earlier, and that translates to impeccable balance across the board. But what are the rudiments of winemaking at this address today? Hand-harvested fruit is pressed without crushing, the press cycle lasting around three and a half hours and performing ”quite a few,” which is to say more than 20, rotations. The must is sulfited at the end of the press and settled for 24 hours, but Riffault retains most of the lees, fermenting in wood with ambient yeasts. Larger formats, including foudres, now complement 228-liter Burgundian barrels. The wines are racked to tank in July-August before the new vintage, whereas the premiers and grands crus spend as much as six months on their lees before bottling.”
Jasper Morris MW: 90-93 poäng ”Bright lemon and lime colour, with a toasty nose. This does not distract from the quality of the fruit. Medium plus intensity on the palate, still with the touch of toast alongside some lime blossom, and good length.”