Vitt vin

2022 Puligny-Montrachet Hameau de Blagny, Domaine Etienne Sauzet

nr Hemligt artikelnummer

Hameau de Blagny är beläget högt upp på sluttningarna nära byn Blagny, vilket ger vingårdarna svalare temperaturer och god exponering för vindar. Detta mikroklimat bidrar till att bevara druvornas naturliga syra, särskilt värdefullt under varma årgångar som 2022.

Vinet lanseras i liten upplaga till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer under Tryffelsvinets Bourgogneveckor den 2 juli 2025. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!

Pris 1899 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt
Lanseringsdatum02/07/2025

Beskrivning

Producent
Domaine Etienne Sauzet

Ursprung
Puligny-Montrachet Premier Cru AOC

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
12,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Ej provad

Passar till
Fiskrätter – gärna med smörbaserade såser, fågel, kalv

Lagringspotential
Från nu till 2042

Mer information
Etienne Sauzets hemsida

Om produkten

När Etienne gick bort 1975 var det inte uteslutande dottern Colette som tog över – hon hade nämligen gift sig med Jean Boillot som hade en egen firma och ägorna kom sedan att delades upp mellan deras tre barn. Samtliga syskon har förvaltat arvet väl med egna blomstrande rörelser, men familjenamnet ”Domaine Etienne Sauzet” kom att tillfalla yngsta barnbarnet Jeanine Boillot och hennes man Gérard Boudot. Många var inledningsvis rädda att storhetstiden skulle vara över nu när Etienne var borta, men Gérard Boudot visade sig snabbt vara synnerligen skicklig vinmakare som förvaltat arvet väl och numera anses han till och med ökat kvalitén ytterligare. Den volym som försvann i samband med arvisskiftet har Gérard och Jeanine vägt upp genom att köpa druvor från pålitliga och högkvalitativa odlare. Idag drivs egendomen av Gérard och Jeanine och deras dotter Emilie och hennes man Benoît Riffault. Sancerre-bördige Benoît började som en praktikant år 2002 men kom med tiden att gifta in sig i familjen och är nu en del av den framgångssaga som ännu bara sett sin början.

Vinerna från Sauzet är eleganta och finstämda med fin fruktighet i kombination med mineraltoner och väl avvägd användning av fat. Hans viner är ett ypperligt exempel på betydelsen av växtplats och ”terroir”. Alla Sauzets viner visar upp olika personligheter beroende på ursprung. Boudot understryker att vinifikationen skiljer sig från år till år beroende på årgångens förutsättningar vilket innebär att man måste vara flexibel i sitt arbete, men att i en given årgång så vinifieras de flesta vingårdslägen på nästan identiskt sätt. Efter att skörden har bärgats skickas druvorna snabbt till vineriet och pressas mycket varsamt i pneumatiska pressar. Efter nedkylning jäser vinerna i ekfat vi ungefär 20ºC, en process som beroende på årgång kan ta allt från 2 veckor till ett par månader. Processen övervakas noggrant. Man använder sig av ca 1/3 nya fat i 10-18 månader där vinerna genomgår malolaktisk jäsning och får vila på sin fällning. Längden i ekfat bestäms av vinets ursprung, 10 månader för Bourgogne, 12 månader för kommunviner och upp till 18 månader för Premier och Grand crus. Viss bâtonnage sker under tiden om än utan överdrift. Slutlagring sker på rostfria ståltankar i 6 månader varefter man sedan filtrerar vinerna mycket försiktigt innan buteljering.

Hameau de Blagny är beläget högt upp på sluttningarna nära byn Blagny, vilket ger vingårdarna svalare temperaturer och god exponering för vindar. Detta mikroklimat bidrar till att bevara druvornas naturliga syra, särskilt värdefullt under varma årgångar som 2022. Premier Cru-läge ligger strax ovanför byn Puligny-Montrachet, nära gränsen till Meursault. Detta högt belägna läge har en jordmån rik på kalksten och märgel, vilket ger viner med en distinkt mineralitet och friskhet. De gamla vinstockarna, ofta över 60 år gamla, bidrar till vinets koncentration och komplexitet. Druvorna pressas varsamt i pneumatiska pressar och jäser därefter i gamla ekfat under cirka en månad. Fatlagringen äger rum i 12-15 månader i 10-15% ny ek, och resterande del i 2-3 år gamla ekfat. Därefter följde tre månaders efterföljande lagring på rostfria ståltankar innan buteljering.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!