Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Puligny-Montrachet Premier Cru La Truffière, Domaine Etienne Sauzet
nr 9526301Detta vin kommer från en 0.21 hektar liten parcell, belägen högt uppe på en kulle ovanför Folatières – nästan i Blagny. Vinerna definieras av en stor och fyllig textur med toner av mineral, citrus, mandel, vit choklad och persika.
Pris 2499 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine Etienne Sauzet
Ursprung
Puligny-Montrachet Premier Cru AOC
Druvor
100% chardonnay
Alkoholhalt
12,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Ej provad
Passar till
Fiskrätter – gärna med smörbaserade såser, fågel, kalv
Lagringspotential
Från nu till 2042
Mer information
Etienne Sauzets hemsida
Om produkten
När Etienne gick bort 1975 var det inte uteslutande dottern Colette som tog över – hon hade nämligen gift sig med Jean Boillot som hade en egen firma och ägorna kom sedan att delades upp mellan deras tre barn. Samtliga syskon har förvaltat arvet väl med egna blomstrande rörelser, men familjenamnet ”Domaine Etienne Sauzet” kom att tillfalla yngsta barnbarnet Jeanine Boillot och hennes man Gérard Boudot. Många var inledningsvis rädda att storhetstiden skulle vara över nu när Etienne var borta, men Gérard Boudot visade sig snabbt vara synnerligen skicklig vinmakare som förvaltat arvet väl och numera anses han till och med ökat kvalitén ytterligare. Den volym som försvann i samband med arvsskiftet har Gérard och Jeanine vägt upp genom att köpa druvor från pålitliga och högkvalitativa odlare. Idag drivs egendomen av Gérard och Jeanine och deras dotter Emilie och hennes man Benoît Riffault. Sancerre-bördige Benoît började som en praktikant år 2002 men kom med tiden att gifta in sig i familjen och är nu en del av den framgångssaga som ännu bara sett sin början.
2022 Puligny-Montrachet Premier Cru La Truffière kommer från en 0.21 hektar liten parcell, belägen högt uppe på en kulle ovanför Folatières – nästan i Blagny. Själva läget ligger strax intill en mur som skiljer den från Champ-Gain. Muren gör att inga vindar når rankorna (som är 50-60 år gamla) och gör det därmed extra varmt. Vinerna definieras av en stor och fyllig textur med toner av mineral, citrus, mandel, vit choklad och persika. Druvorna pressas varsamt i pneumatiska pressar och jäser därefter i gamla ekfat under cirka en månad. Fatlagringen äger rum i 12-15 månader i 10-15% ny ek beroende på årgång, och resterande del i 2-3 år gamla ekfat. Därefter följde tre månaders efterföljande lagring på rostfria ståltankar innan buteljering
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Vinexperternas omdömen
Vinous (Neal Martin):93-95 poäng ”The 2022 Puligny-Montrachet Les Truffières 1er Cru has a precise, slightly flinty bouquet that exudes typicité. Hints of oyster shell emerge with time in the glass. The palate is (again) precise with a killer line of acidity, very fresh and linear. One of Sauzet’s most elegant Puligny wines, this vintage with a persistent saline aftertaste. Superb.”
Tim Atkins MW: 94 poäng ”The first sniff shows distinct notes of fresh mushrooms, lemon peel and apple core. The mid palate texture is graciously caressing before the long finish offers a dry and lightly dusty feel. There is no new oak here as this is a very small cuvée.”
Burghound: 92-94 poäng ”From a .21 ha parcel. A broad-ranging nose is comprised by notes of crushed anise, acacia, wet stone, Granny Smith apple and a deft touch of wood. The succulent, delicious and beautifully textured medium-bodied flavors are wonderfully refined before terminating in a chiseled, stony and equally bone-dry finale. This is very classy and a wine that should also age gracefully over a decade plus. One to look for.*Burghound Sweet Spot Outstanding!*”
Jasper Morris MW: 91-94 poäng ”Pure lemon yellow. The bouquet is delicious, softly ripe fruit, no citrus here. This is rather special as well, but not quite as nuanced as the Sauzet Champ Canet and with a little more yellow fruit. There is plenty of weight here, even a touch of bacon fat, perhaps not quite the length of my very favourites. Slightly more massive in style.”
The Wine Advocate (William Kelley): 91-92 poäng ”The 2022 Puligny-Montrachet 1er Cru La Truffière reveals notes of yellow orchard fruit, nutmeg, orange zest, honeycomb and iodine, followed by a medium to full-bodied, satiny and seamless palate that’s layered and saline. This parcel tends to suffer in warm, dry vintages to such an extent that Riffault intends to increase the height of his trellising here. Benoît Riffault is pleased with his 2022s, and with reason, as it numbers among his finest vintages to date. His harvest dates were more or less the same as in 2020, which is to say, relatively speaking, a little earlier, and that translates to impeccable balance across the board. But what are the rudiments of winemaking at this address today? Hand-harvested fruit is pressed without crushing, the press cycle lasting around three and a half hours and performing ”quite a few,” which is to say more than 20, rotations. The must is sulfited at the end of the press and settled for 24 hours, but Riffault retains most of the lees, fermenting in wood with ambient yeasts. Larger formats, including foudres, now complement 228-liter Burgundian barrels. The wines are racked to tank in July-August before the new vintage, whereas the premiers and grands crus spend as much as six months on their lees before bottling. All of Sauzet’s wines are bottled with high-quality unbleached and unwaxed natural cork.”