Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Puligny-Montrachet Premier Cru Les Perrières, Domaine Etienne Sauzet
nr 9528901Här finner du en fjäderlätt men ändå kompakt frukt som balanseras av en knivskarp syra. Här finns allt en högklassig Puligny skall ha, med toner av grillad citron, söta fatkryddor, krutröksmineralitet och beurre noisette.
Pris 1999 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine Etienne Sauzet
Ursprung
Puligny-Montrachet Premier Cru AOC
Druvor
100% chardonnay
Alkoholhalt
12,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Ej provad
Passar till
Fiskrätter – gärna med smörbaserade såser, fågel, kalv
Lagringspotential
Från nu till 2042
Mer information
Etienne Sauzets hemsida
Om produkten
När Etienne gick bort 1975 var det inte uteslutande dottern Colette som tog över – hon hade nämligen gift sig med Jean Boillot som hade en egen firma och ägorna kom sedan att delades upp mellan deras tre barn. Samtliga syskon har förvaltat arvet väl med egna blomstrande rörelser, men familjenamnet ”Domaine Etienne Sauzet” kom att tillfalla yngsta barnbarnet Jeanine Boillot och hennes man Gérard Boudot. Många var inledningsvis rädda att storhetstiden skulle vara över nu när Etienne var borta, men Gérard Boudot visade sig snabbt vara synnerligen skicklig vinmakare som förvaltat arvet väl och numera anses han till och med ökat kvalitén ytterligare. Den volym som försvann i samband med arvisskiftet har Gérard och Jeanine vägt upp genom att köpa druvor från pålitliga och högkvalitativa odlare. Idag drivs egendomen av Gérard och Jeanine och deras dotter Emilie och hennes man Benoît Riffault. Sancerre-bördige Benoît började som en praktikant år 2002 men kom med tiden att gifta in sig i familjen och är nu en del av den framgångssaga som ännu bara sett sin början.
Vinerna från Sauzet är eleganta och finstämda med fin fruktighet i kombination med mineraltoner och väl avvägd användning av fat. Hans viner är ett ypperligt exempel på betydelsen av växtplats och ”terroir”. Alla Sauzets viner visar upp olika personligheter beroende på ursprung. Boudot understryker att vinifikationen skiljer sig från år till år beroende på årgångens förutsättningar vilket innebär att man måste vara flexibel i sitt arbete, men att i en given årgång så vinifieras de flesta vingårdslägen på nästan identiskt sätt. Efter att skörden har bärgats skickas druvorna snabbt till vineriet och pressas mycket varsamt i pneumatiska pressar. Efter nedkylning jäser vinerna i ekfat vi ungefär 20ºC, en process som beroende på årgång kan ta allt från 2 veckor till ett par månader. Processen övervakas noggrant. Man använder sig av ca 1/3 nya fat i 10-18 månader där vinerna genomgår malolaktisk jäsning och får vila på sin fällning. Längden i ekfat bestäms av vinets ursprung, 10 månader för Bourgogne, 12 månader för kommunviner och upp till 18 månader för Premier och Grand crus. Viss bâtonnage sker under tiden om än utan överdrift. Slutlagring sker på rostfria ståltankar i 6 månader varefter man sedan filtrerar vinerna mycket försiktigt innan buteljering.
Les Perrières är en välrespekterad premier cru-vingård i byn Puligny-Montrachet. Namnet kommer från det franska ordet för sten – av den enkla anledningen att vingårdens västra del huserar ett gammalt stenbrott där man förr i tiden bröt kalksten. Vingården är 4,5 hektar stor och gränsar till Les Combettes och Les Referts i norr (där båda dessa i sin tur gränsar till byn Meursault). Jordmånen i vingården består av den klassiska blandningen av kalksten och lera och toppskiktet är något tjockare än i andra vingårdar. I allmänhet uppvisar viner från Les Perrières den för Puligny-Montrachet typiska mineraliteten och fräschören, men stundvis kan vinerna även påminna om de något fetare och större vinerna från grannkommunen Meursault.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Vinexperternas omdömen
Jasper Morris MW: 92-95 poäng ”A brisk fresh lemon colour. The bouquet is appealing, apple and citrus, without the lime notes of vineyards higher on the hill. Beautifully balanced, both nuanced and with points of energy, ripe fruit without undue flesh, racy and long.”
Tim Atkins MW: 94 poäng ”Such a classic Puligny, this starts with a dusting of white spring flowers and crushed yellow apples. The scintillating, heady acidity carries the mid-weight palate into a reasonably long finish with hints of rockpool. In the deep cellar of Sauzet Premier Cru wines, this may be among the best to drink first given its open-knit texture.”
Vinous (Neal Martin): 92-94 poäng ”The 2022 Puligny-Montrachet Les Perrières 1er Cru has a lovely bouquet with hints of white peach and vanilla infusing the crushed limestone scents. Very precise. The palate is linear and taut, but there is real weight here. With impressive harmony and quite a suave finish, this sashays along with style and delivers a delicious, peppery aftertaste. Excellent.”
Burghound: 91-94 poäng ”From vines planted in 1986 and located in very compact and rocky soil. Smoky aromas of mineral reduction, acacia blossom and green apple gives way to almost painfully intense middle weight flavors that are decidedly citrusy while displaying excellent length on the bone-dry, stony and balanced finale. At least some patience is strongly recommended as this is very tightly wound at present.*Burghound Sweet Spot Outstanding!*”
The Wine Advocate (William Kelley): 91-93 poäng ”The 2022 Puligny-Montrachet 1er Cru Les Perrières is especially good, unwinding in the glass with aromas of pear, white flowers, wet stones and hazelnuts, followed by a medium to full-bodied, satiny and incisive palate, concluding with a delicately minty finish. Benoît Riffault is pleased with his 2022s, and with reason, as it numbers among his finest vintages to date. His harvest dates were more or less the same as in 2020, which is to say, relatively speaking, a little earlier, and that translates to impeccable balance across the board. But what are the rudiments of winemaking at this address today? Hand-harvested fruit is pressed without crushing, the press cycle lasting around three and a half hours and performing ”quite a few,” which is to say more than 20, rotations. The must is sulfited at the end of the press and settled for 24 hours, but Riffault retains most of the lees, fermenting in wood with ambient yeasts. Larger formats, including foudres, now complement 228-liter Burgundian barrels. The wines are racked to tank in July-August before the new vintage, whereas the premiers and grands crus spend as much as six months on their lees before bottling. All of Sauzet’s wines are bottled with high-quality unbleached and unwaxed natural cork.”