Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Riesling Philippsbrunnen Großes Gewächs, Philipp Kuhn
nr 95229012022 Philippsbrunnen Riesling Großes Gewächs är ett vin som görs i försvinnande liten mängd och där merparten auktioneras ut i november varje år enligt tradition. I år har vi lyckats knipa 96 av dessa flaskor som en av de enda marknaderna i världen utanför Tyskland. Webblanseras den 17 oktober.
Pris 749 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Doft och smak
Vinets doft är mycket precis med ett mullrande öppet anslag med toner av zestig citrus, krita, salt stenmineral och gula äpplen. Smaken är knastertorr med en vidlyftig syra som bygger en perfekt ryggrad till detta ypperligt balanserade vin. Eftersmaken är lång och gulfruktigt kryddig med inslag av krita och grillad citron och tycks pågå i eoner. Ett mycket imponerande vin!
Passar till
Vinet är elegant med hög syra och fin fruktsötma, vilket gör att det passar utmärkt till lax, röding, milda kycklingrätter och sallader.
Lagringspotential
Från nu till 2042
Mer information
Lufta gärna innan avnjutning. Serveras vid 8-10 grader.
Om produkten
Weingut Philipp Kuhn är en familjeegendom döpt efter dagens ägare och vinmakare, men egendomen omnämns första gången redan 1692. Då beskrevs ägorna som ett blandjordbruk och första skörden av druvor ägde rum först 1922 då man skördade druvor i vingården Kirschgarten för första gången. Idag jobbar Philipp enbart med odling av druvor och tillverkning av vin och hans viner vinner årligen både kritiker och vinälskares hjärtan. Sedan Philipp Kuhn tog över familjeföretaget har det bokstavligen talat strösslats priser över hans viner. År 2021 utsågs han för femte gången till ”Riesling Champion of the Year” av magasinet Vinum. Weingut Philipp Kuhn utsågs dessutom till WEINGUT DES JAHRES 2022 av Tysklands ledande vinkritiker Gerhard Eichelmann som varje år utser landets bästa vingårdar. En mycket välförtjänt titel till Philipp och hans team, som varje år levererar viner av absolut världsklass!
Philipp Kuhn tog över familjegården i början av 1990-talet när han var endast 20 år gammal och har trots sin ännu relativt unga ålder många skördar i bagaget – alltid efter devisen att älska livet och njuta av det i sällskap av gott vin. Philipp Kuhn håller till i Pfalz som ligger i Rhendalen. Här bidrar Rhenfloden med värme och regionen åtnjuter drygt 2000 soltimmar och knappt 600 liter regn per år. Philipp Kuhn är certifierad enligt ”FAIR’N GREEN”, som förutom att odla ekologisk även innebär att han tar ett socialt ansvar. Sedan årgång 2018 är samtliga viner vegancertifierade och från och med årgång 2024 är egenomdomen helt ekologiskt certifierad.
2022 Riesling Philippsbrunnen Großes Gewächs är ett av Philipp Kuhns mest ovanliga och spännande viner. Särskilt svårfunnet är det eftersom 300-350 av de blott cirka 450 flaskor som tillverkas auktioneras bort traditionsenligt varje år (och resten läggs in i Philipps ”treasure chamber” som de kallar den på egendomen). Att vinet heter Philippsbrunnen kan vid första anblick tros bero på vinmakaren själv, men faktum är att det är ett gammalt läge i Schwarzen Herrgott i svala Zellertal. Själva parcellen är enbart 1,8 hektar stor och Philipp är ägare till 3/4-delar av den brant belägna vingården som blickar ut från 290 meter över havet. Läget är en del av ett unikt kalkstensbälte i Zell i norra Pfaltz och är också den allra nordligaste GG-vingården i regionen innan Pfalz övergår till Rheinhessen. Jordmånen består av nästan ren kalksten med blå kalkmärgel och utgörs av en ganska karg och stenig mark uppe på kullen (vars översta del omgärdas av en mur) som åtnjuter sydlig exponering. Vingården blev en Großes Gewächs i samband med årgång 2018 efter att Weingut Philipp Kuhn skickat in viner från fem år bakåt i tiden och en jury bestående av sex personer bedömde vingården som så speciell och unik att den var värd sin egen GG.
Namnet Philippsbrunnen då? Ja, det tros härstamma från en munk som levde här och som passande nog hette just St. Philip von Zell. Philip var en irländsk munk som kristnade området på 700-talet. Området kom därefter att bli en viktig pilgrimsplats under medeltiden och till och med den store Charlemagne sägs ha kommit hit för att välsigna möjligheten att få många barn. Själva platsen är belägen trettio minuters promenad från klostret och här lät Philipp resa en altarsten som fick inskriptionen Philippsbrunnen. Namnet på den intilliggande GG’n – Schwarzen Herrgott – är också döpt efter Philipp och kommer från det kors som restes till Philipps ära efter hans död. Med tiden kom korset att mörkna till följd av väder och vind och således började platsen kallas Schwarzen Herrgott – ”The Black Lord”.
Detta är ett vin som görs enligt gamla vinmakartraditioner. Druvorna avstjälkas inte utan pressas enligt gamla metoder. Efter pressningen kyls druvorna ned under nattetid efterföljt av en kort maceration om 12 timmar för att därefter föras direkt till jästankar. Vinet svavlas inte innan jäsning och får inte heller genomgår malolaktisk jäsning. Jäsningen startar med hjälp av naturliga jäststammar och får pågå i gamla ekfat till februari. I mars fös vinet över till ståltankar där det får ligga tillsammans med sin jästfällning fram till sommaren.
Så här beskriver Kuhn själva auktionsförfarandet: ”An auction wine is a special bottling of the best wines of a winery. Already early in the winemaking process, plots or grapes are selected in the vineyard and barrels in the cellar that are of particularly high quality. These wines can only be purchased at auctions and are not available on the open market. The bottles are marked with a corresponding sticker. The annual VDP auctions are traditionally a highlight in the event calendar of the VDP wineries. In addition to the selections of the best wines of the youngest vintage, selected rarities from the treasure troves of the predicate wineries are also offered. For the rarities, it is also true that they were stored continuously in the producer’s cellars, a guarantee for the authenticity and quality of the wines.”