Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2022 Saint-Aubin Premier Cru Derriére Chez Edouard Haute Densité, Hubert Lamy
nr Hemligt artikelnummerSaint-Aubin Premier Cru Derriére Chez Edouard Haute Densité är ett av Domaine Hubert Lamys mest aktade viner där tilldelningen av Lamys Haute Densité-cuvéer mycket begränsad – det rör sig sällan om mer än ett fåtal lådor.
Vinet lanseras i liten upplaga till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer under Tryffelsvinets Bourgogneveckor den 23 juli 2025. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!
Få en kalenderpåminnelse 15 minuter innan lansering
Pris 7999 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Hubert Lamy
Ursprung
Saint-Aubin Premier Cru AOC
Druvor
100% chardonnay
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Fruktig och elegant doft med drag av svala stenfrukter, citrus, vita blommor, apelsin, mineral, citronzest samt kryddiga inslag från den franska ek som vinet lagrats på. Vinet utmärks särskilt av sin närmast flint-krutrökiga aromatik som greppar tag med sin fruktiga kryddighet, tyngd och koncentration. Fin balans mellan frukt, syra och kropp som avrundas i en lång, kryddig eftersmak.
Passar till
Perfekt till ångkokad eller ugnsbakad vit fisk, ostron eller lätta, eleganta förrätter med fisk som basingrediens.
Lagringspotential
Från nu till 2052
Mer information
Dekantera gärna vinet om du serverar det ungt.
Om produkten
Domaine Hubert Lamy tillhör de främsta av odlare i St. Aubin och är av många omtalad som måttstocken för området. Byn ligger inklämd mellan Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet och är kanske inte så välkänd, åtminstone inte om man jämför med grannbyarna. Vinerna härifrån är eleganta men inte fullt så dyra som de från grannbyarna. Domaine Lamy startades av Hubert Lamy 1973 men drivs sedan 1995 av sonen Olivier. De äger 17 ha utspritt över 18 appellationer, inte bara i St. Aubin utan även i Santenay, Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet. De mest kända vinerna kommer från Premier cru-lägena Les Frionnes och En Remilly. Chardonnay står för ¾ av produktionen men de gör även en del röda viner från Santenay och Chassagne-Montrachet. Sedan Olivier tog över har han lagt större fokus på vinets fruktighet, han introducerade större fat på 300 och 600 liter i stället för barriquer. Detta gjordes för att bättre bevara den rena frukten i vinerna och för att inte faten ska ta över för mycket. Druvorna pressas och tappas på ståltankar i ca 1 dygn för att ”lugna ner sig” efter pressningen. Sedan tappas de över på de stora faten för jäsning, malolaktisk jäsning och lagring. Efter ca 15-18 månader buteljeras vinerna.
Derrière Chez Edouard är en av de mest spännande och uttrycksfulla premier cru-vingårdarna i Côte de Beaune, belägen i den ofta underskattade appellationen Saint-Aubin. Namnet betyder bokstavligen ”bakom Édouards hus” – en charmig påminnelse om Bourgognes tradition att namnge sina climats efter lokala landmärken eller personer.
Saint-Aubin Premier Cru Derriére Chez Edouard Haute Densité är ett av Domaine Hubert Lamys mest aktade viner. Druvorna kommer från en ynka liten plätt på 0,7 hektar i vingården ”Derrière chez Edouard”, planterad för 20 år sedan med en närmast ofattbar täthet – omkring 30 000 stockar per hektar – därav namnet Haute Densité (hög densitet). Metoden innebär att vinstockarna står med cirka 30 cm mellanrum i rader som ligger en meter isär. Vid en sådan densitet får Lamy vanligtvis ut högst tre små klasar per stock – ibland bara en, eller ingen alls. Hela den lilla vingården ger knappt nog med must för att fylla ett enda fat.
Lamy har genom sina experiment med extremt hög planteringstäthet upptäckt att vinerna blir något helt unikt – så pass mycket att han nu har börjat använda samma metod i flera andra lägen, bland annat Les Tremblots i Puligny (22 000 stockar/ha) och på sin lilla andel vinstockar i Criots-Bâtard-Montrachet (24 000 stockar/ha). Föga förvånande är tilldelningen av Lamys Haute Densité-cuvéer mycket begränsad – det rör sig sällan om mer än ett fåtal lådor. Hur skiljer sig då detta vin från den andra cuvéen från samma läge? Det är mer intensitet, mer sälta, mer mineralisk koncentration och en närmast utomjordisk precision. Det är som om stockarna suger ännu djupare ur den steniga jorden, och resultatet är något fullständigt unikt.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Vinexperternas omdömen
The Wine Advocate (William Kelley): 97 poäng
”Lamy produced seven barrels of the 2022 Saint-Aubin 1er Cru Derrière Chez Edouard Haute Densité from this parcel at the top of the slope, planted at densities of up to 30,000 vines per hectare. Unwinding in the glass with aromas of pear, peach and sweet citrus oil mingled with notions of honeycomb, white flowers and toasty reduction, it’s medium to full-bodied, dense and layered, with huge reserves of concentration and structuring dry extract, bright animating acids and a long, electric finish. This is another masterpiece from Olivier Lamy.”
Vinous (Neal Martin): 94 poäng
”The 2022 Saint-Aubin Derrière Chez Edouard ’Haut Densité’ 1er Cru has a fresh but tightly wound nose featuring hints of flint, shucked oyster shell and grassy meadow. The palate is beautifully balanced, vibrant, poised and focused, with a silver thread of acidity and just a slight honeyed note right on the finish. This is excellent.”
Inside Burgundy (Jasper Morris MW): 92 poäng
”Planted in 2001 at 14,000 vines per hectare and a few at 30,000 which make up the Haute Densité version. Backward, tight, with little wavelets of pure white fruit. The 2021 Derriere Chez Edouard needs time to start showing the detail. The palate is a nice blend of pure limestone with a citrus wash. Graceful yet still electric.”