Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Saint-Aubin Premier Cru En Remilly, Jean-Claude Boisset
nr 5216101Vingårdsläget ’En Remilly’ ligger i de sluttning som gränsar till de största namnen i den gyllene triangeln (Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet och Saint Aubin). Detta läge ligger enbart några meter från Grand Cru-läget Montrachet och erkänns som det bästa premier cru-läget i Saint-Aubin.
Pris 779 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Jean-Claude Boisset
Ursprung
Saint Aubin AOC
Druvor
100% chardonnay
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Doften är mycket frisk med toner av citrus zest, stenfrukt och härliga mineraltoner. Det här vinet kombinerar en klingande lätt textur med en djup fruktrikedom som bjuder på grillad citron, höstens godaste äpplen, orientaliska kryddor och sandelträ.
Passar till
Avnjuts med fördel till rätter på ljust kött, fågel eller smakrikare fiskrätter.
Lagringspotential
Från nu till 2035
Mer information
Dekantera med fördel vinet innan avnjutning. Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Om produkten
Négocianthuset Jean-Claude Boisset bär sitt namn efter mannen med samma namn – en imponerande personlighet som gjort mycket för hela Frankrikes vinnäring. Monsiuer Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet när han började köpa och sälja viner. När Jean-Claude som ung gav sig in i vinbranchen var det emellertid allt annat än en självklarhet, hans egna föräldrar var nämligen lärare och han fick på eget bevåg starta sin vinfirma. Hans recept för framgång visade sig vara optimism, uthållighet och tur. Hans initiala fokusmarknad var England som snabbt utökades till resten av Europa och senare även USA. Jean-Claude satte snart upp en verksamhet i Nuits-Saint-Georges i ett gammal nunneklostret där 100 Ursuliner-systrar levde och verkade fram till franska revolutionen. I de vindlande källarna och i abbedissans gamla boning, med utsikt över premier cru-vingårdarna, vilar än idag en fridfull stillhet.
Gamle monsieur Jean-Claude, som är fortfarande på plats på kontoret varje dag, har till stora delar efterträtts av sina barn Natalie och Jean-Charles. Och det var just sonen och dottern som i början av 2000-talet bestämde sig för att starta ett litet, mer småskaligt, projekt vars vineri skulle byggas upp i det gamla nunneklostret. Namnet på detta nya projekt blev en hyllning till fadern; vinhuset Jean-Claude Boisset var fött. Syftet var redan från början tydligt; att göra småskaliga hantverksmässiga viner som tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen, men det var egentligen först när Grégory Patriat kom in i bilden år 2002 som man verkligen hamnade på kartan. Grégory, som då var 27 år gammal och arbetade som vineyard manager på mytomspunna Domaine Leroy, har berättat att Jean-Charles en dag ringde upp honom och berättade att han letade efter en ung, hungrig vinmakare som skulle få carte blanche att driva projektet. Grégory var snabb att hoppa på, och under de över 20 år som gått sedan dess har han med sin enorma kunskap, ödmjukhet, fingertoppskänsla och dedikation skapat ett av de finaste små négocianthusen där ledorden man lever efter är elegans, renhet och respekt för ursprunget.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
2022 Saint-Aubin Premier Cru En Remilly kommer från den högra flanken av den trånga dal som slingrar sig mot La Rochepot. Appellationsområdet är fördelat mellan två olika massiv: det ena, Montagne de Savoie (som avslutar Côte d’Or) och det andra vid det vinkelräta berget Ban. Vingårdsläget ’En Remilly’ ligger i den andra sluttningen och gränsar till de största namnen i den gyllene triangeln (Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet och Saint Aubin). Detta läge ligger enbart några meter från Grand Cru-läget Montrachet och erkänns som den bästa premier cru-läget i Saint-Aubin.
Vinet har jäst i franska ekfat under 17 månader varav 30% var nya franska ekfat som fått en väldigt lätt rostning för att ge vinet eleganta toner – ingen bâtonnage, det vill säga omrörning av jästen har ägt rum i enlighet med vinmakaren Grégory Patriats filosofi. Vinet har inte klarats innan buteljering men har genomgått en skonsam filtrering.