Rött vin

2022 Savigny-Lès-Beaune Premier Cru Aux Guettes, Jean-Claude Boisset

nr

2022 Savigny-Lès-Beaune Premier Cru Aux Guettes är ett hyllat premier cru-läge i Sauvigny-Lès-Beaune som görs i ytterst få flaskor varje år. Ett vin att lagra i 5-8 år. 

Pris 599 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
Lanseringsdatum23/09/2024

Beskrivning

Producent
Jean-Claude Boisset

Ursprung
Savigny-Lès-Beaune Premier Cru AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
12,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Smakrikt, kryddigt, nyanserat vin med toner av ljuvligt inbjudande – och närmast läskande – mörk frukt som vildhallon, skogsbädd och körsbär med en färskt örtig och fint kryddig inramning. Tanninerna är finkorningt skulpterade och lent omfamnande och syran är energiskt frisk. Vinet har en lång, elegant och komplex eftersmak.

Passar till
Avnjuts med fördel till rätter på ljust kött, fågel eller smakrikare fiskrätter.

Lagringspotential
Från nu till 2032

Mer information
Dekantera med fördel vinet innan avnjutning. Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Om produkten

Négocianthuset Jean-Claude Boisset bär sitt namn efter mannen med samma namn – en imponerande personlighet som gjort mycket för hela Frankrikes vinnäring. Monsiuer Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet när han började köpa och sälja viner. När Jean-Claude som ung gav sig in i vinbranchen var det emellertid allt annat än en självklarhet, hans egna föräldrar var nämligen lärare och han fick på eget bevåg starta sin vinfirma. Hans recept för framgång visade sig vara optimism, uthållighet och tur. Hans initiala fokusmarknad var England som snabbt utökades till resten av Europa och senare även USA. Jean-Claude satte snart upp en verksamhet i Nuits-Saint-Georges i ett gammal nunneklostret där 100 Ursuliner-systrar levde och verkade fram till franska revolutionen. I de vindlande källarna och i abbedissans gamla boning, med utsikt över premier cru-vingårdarna, vilar än idag en fridfull stillhet.

Gamle monsieur Jean-Claude, som är fortfarande på plats på kontoret varje dag, har till stora delar efterträtts av sina barn Natalie och Jean-Charles. Och det var just sonen och dottern som i början av 2000-talet bestämde sig för att starta ett litet, mer småskaligt, projekt vars vineri skulle byggas upp i det gamla nunneklostret. Namnet på detta nya projekt blev en hyllning till fadern; vinhuset Jean-Claude Boisset var fött. Syftet var redan från början tydligt; att göra småskaliga hantverksmässiga viner som tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen, men det var egentligen först när Grégory Patriat kom in i bilden år 2002 som man verkligen hamnade på kartan. Grégory, som då var 27 år gammal och arbetade som vineyard manager på mytomspunna Domaine Leroy, har berättat att Jean-Charles en dag ringde upp honom och berättade att han letade efter en ung, hungrig vinmakare som skulle få carte blanche att driva projektet. Grégory var snabb att hoppa på, och  under de över 20 år som gått sedan dess har han med sin enorma kunskap, ödmjukhet, fingertoppskänsla och dedikation skapat ett av de finaste små négocianthusen där ledorden man lever efter är elegans, renhet och respekt för ursprunget.

2022 Savigny-Lès-Beaune Premier Cru Aux Guettes: Appellationen Savignys alla vingårdar formar en V-formation och är belägna där dalen möter flackmarker i ett mycket pittoreskt område. Här har det funnits vingårdar sedan urminnes tider och har under merparten av denna tid tillhört olika kyrkliga ägare och riddare. “Aux guettes” är ett enskild vingårdsläge med premier cru-status strax intill skogen Chenôve. Här är jordmånen en komplex mix av kalkstensgrus och lera och är därför en av de mest berömda lägena i regionen. Namnet “guettes” kan översättas till “titta på” eller “överblicka” och är en hyllning till läget som från sin höga altitud överblickar landskapet och dess vägar omkring sig. Själva vingården ligger i sydlig exponering och Jean-Claude Boisset förfogar över 0,334 hektar där rankornas snittålder är höga 45 år.

Första sorteringen skedde ute i vingårdarna för att därefter genomgå en andra sortering när druvorna anlänt till vineriet. Hälften av druvorna avstjälkades (utan att krossas) och matades ner i tankar där macerationen ägde rum i ungefär 3 veckor med 50% hela klasar. Endast naturliga jäststammar användes och man tillsatte inga enzymer. Vinifikationen genomfördes utan tillsats av sulfit. Skalkappan pressades ner fyra gånger under vinifikationen. När vinet nådde fatkällaren fick det ligga i 13 månader på sin jästfällning på ekfat där 37% av faten utgjordes av nya fat. Samtliga fat hade enbart genomgått en mycket lätt rostning för att uppnå ett så rent och finstämt resultat som möjligt. Buteljeringen ägde rum med hjälp av gravitation efter en lätt filtrering och totala antalet buteljer uppgår till cirka 2500.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!