Rött vin

2022 Savigny-Lès-Beaune Premier Cru Les Marconnet, Domaine de la Vougeraie

nr 9431201

2022 Savigny-Lès-Beaune Premier Cru Les Marconnet kommer från ett litet climat med namnet Les Marconnets, beläget mellan Beaune och Savigny som nämns redan år 1270. Webblanseras den 21 november 2024.

Add to Calendar

Få en kalenderpåminnelse 15 minuter innan lansering

Pris 649 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 2 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt
Lanseringsdatum21/11/2024

Beskrivning

Producent
Domaine de la Vougeraie

Ursprung
Savigny-Lès-Beaune Premier Cru AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Stiltypisk, fruktig doft med inslag av hallon, lingon och kryddor. Smaken är finstämd i sitt anslag med god balans mellan kropp, syra och tanniner.

Passar till
Utmärkt till Boeuf bourguignon och andra typer av grytor, eller varför inte till bourgogne-klassikern Oeufs en meurette: pocherade ägg i rödvinssås?

Lagringspotential
Från nu till 20238

Mer information
Drick ur stora kupor och öppna med fördel upp vinet en tid innan konsumtion.

Om produkten

Det finns egendomar som har förmånen att arbeta helt utan kompromisser och helt utifrån sina visioner. Det här är en av dem. Domaine de la Vougeraie i byn Premeaux Prissey ägs och drivs av familjen Boisset. Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen.  Domaine de la Vougeraie såg dagens ljus år 1999. Efter att familjen Boisset från 60- till 90-talet köpt ett en rad olika toppvingårdslägen i både Côte de Nuits och Côte de Beaune. Det första vingårdsläget som köptes var ”Les Evocelles” i Gevrey-Chambertin som anskaffades av Jean-Claude redan 1964. Det kom att dröja över 20 år innan familjen köpte sitt första vingårdsläge i Côte de Beaune. Under 90-talets slut köpte man den kända monopol-vingården Le Clos Blanc (som sägs göra viner som smakar som gyllene nektar) och som endast utgörs av en hektar.  1994 påbörjade man en omdaning mot ekologisk odling. Idag är alla viner biodynamiskt odlade och ekologiskt certifierade. Husstilen har fullkomlig fokus på elegans och att låta varje enskild terroir få spela huvudrollen. Varje enskilt vingårdsläge har sin egen handsydda vinmakningsmetod, vilket innefattar specialgjorda ekfat för jäsning – ett för varje läge. I fatkällaren arbetar man med åtta olika tunnbinderier som alla bidrar med olika nyanser. Allting sker med hänseende till den mån-kalender som styr det biodynamiska vinodlaråret.

2022 Savigny-Lès-Beaune Premier Cru Les Marconnet kommer från ett litet climat med namnet Les Marconnets, beläget mellan Beaune och Savigny som nämns redan år 1270. Namnet kommer från en liten ström i området och bevistades ofta av Jules Guyot (1807-1872) som skrev många samtida böcker om vinodling. Domaine de La Vougeraie förfogar över två delar på respektive 0,169 hektar (med rankor planterade 1985 och 1986) och 0,13 hektar med rankor planterade 1975 och 1977).

Druvorna som nådde vineriet avstjälkades till 100% och fördes till fat med hjälp av gravitationen. Ingen jäst eller enzymer tillsattes. Den första inledande kallmacerationen ägde rum under 5 dagar innan temperaturen höjdes. Den totala macerationstiden var 20 dagar lång, men varsam så kallad pumping over en gång om dagen. Den efterföljande fatlagringen skedde under 16 månader på ekfat och en månad i ståltank. 20% av ekfaten var nya, lättrostade ekfat. Vid buteljering skedde ingen klarning av vinet och endast en lätt filtrering.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

Inside Burguny (Jasper Morris): 88-90 poäng ”A medium purple, not yet very expressive on the nose, but with proper concentration on the palate and a good acid balance. Solid, still waiting to show its individual character.”