Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Savigny-Lès-Beaune Premier Cru Les Marconnet, Domaine de la Vougeraie
nr 94312012022 Savigny-Lès-Beaune Premier Cru Les Marconnet kommer från ett litet climat med namnet Les Marconnets, beläget mellan Beaune och Savigny som nämns redan år 1270. Webblanseras den 16 januari 2025.
Få en kalenderpåminnelse 15 minuter innan lansering
Pris 649 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine de la Vougeraie
Ursprung
Savigny-Lès-Beaune Premier Cru AOC
Druvor
100% pinot noir
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Stiltypisk, fruktig doft med inslag av hallon, lingon och kryddor. Smaken är finstämd i sitt anslag med god balans mellan kropp, syra och tanniner.
Passar till
Utmärkt till Boeuf bourguignon och andra typer av grytor, eller varför inte till bourgogne-klassikern Oeufs en meurette: pocherade ägg i rödvinssås?
Lagringspotential
Från nu till 20238
Mer information
Drick ur stora kupor och öppna med fördel upp vinet en tid innan konsumtion.
Om produkten
Det finns egendomar som har förmånen att arbeta helt utan kompromisser och helt utifrån sina visioner. Det här är en av dem. Domaine de la Vougeraie i byn Premeaux Prissey ägs och drivs av familjen Boisset. Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen. Domaine de la Vougeraie såg dagens ljus år 1999. Efter att familjen Boisset från 60- till 90-talet köpt ett en rad olika toppvingårdslägen i både Côte de Nuits och Côte de Beaune. Det första vingårdsläget som köptes var ”Les Evocelles” i Gevrey-Chambertin som anskaffades av Jean-Claude redan 1964. Det kom att dröja över 20 år innan familjen köpte sitt första vingårdsläge i Côte de Beaune. Under 90-talets slut köpte man den kända monopol-vingården Le Clos Blanc (som sägs göra viner som smakar som gyllene nektar) och som endast utgörs av en hektar. 1994 påbörjade man en omdaning mot ekologisk odling. Idag är alla viner biodynamiskt odlade och ekologiskt certifierade. Husstilen har fullkomlig fokus på elegans och att låta varje enskild terroir få spela huvudrollen. Varje enskilt vingårdsläge har sin egen handsydda vinmakningsmetod, vilket innefattar specialgjorda ekfat för jäsning – ett för varje läge. I fatkällaren arbetar man med åtta olika tunnbinderier som alla bidrar med olika nyanser. Allting sker med hänseende till den mån-kalender som styr det biodynamiska vinodlaråret.
2022 Savigny-Lès-Beaune Premier Cru Les Marconnet kommer från ett litet climat med namnet Les Marconnets, beläget mellan Beaune och Savigny som nämns redan år 1270. Namnet kommer från en liten ström i området och bevistades ofta av Jules Guyot (1807-1872) som skrev många samtida böcker om vinodling. Domaine de La Vougeraie förfogar över två delar på respektive 0,169 hektar (med rankor planterade 1985 och 1986) och 0,13 hektar med rankor planterade 1975 och 1977).
Druvorna som nådde vineriet avstjälkades till 100% och fördes till fat med hjälp av gravitationen. Ingen jäst eller enzymer tillsattes. Den första inledande kallmacerationen ägde rum under 5 dagar innan temperaturen höjdes. Den totala macerationstiden var 20 dagar lång, men varsam så kallad pumping over en gång om dagen. Den efterföljande fatlagringen skedde under 16 månader på ekfat och en månad i ståltank. 20% av ekfaten var nya, lättrostade ekfat. Vid buteljering skedde ingen klarning av vinet och endast en lätt filtrering.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Vinexperternas omdömen
Inside Burguny (Jasper Morris): 88-90 poäng ”A medium purple, not yet very expressive on the nose, but with proper concentration on the palate and a good acid balance. Solid, still waiting to show its individual character.”