Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Secateurs Riviera, Badenhorst Family Wines
nr 9373001Sydafrikanska Adi Badenhorst gör viner med lika stor personlighet som han själv och Secateurs Riviera är inget undantag! Detta texturrika men samtidigt ytterst finstämda vin görs på skalmacererade druvor med den spännande blenden chenin blanc, bukettraube,sauvignon blanc och roussanne. Ett välgjort vin i sann Adi-stil!
Pris 169 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Badenhorst Family Wines
Ursprung
Swartland
Druvor
63% chenin blanc, 20% bukettraube, 9% sauvignon blanc och 8% roussanne.
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Frisk och generös doft av gula och gröna äpplen, melon, örter, sten, solmogen citron, nötter och mineral. Smaken definieras omedelbart av sin krispiga syra och runda kropp. Vinet komplext med fin intensitet i frukten, finstämd balans och ett långt fruktigt avslut.
Passar till
Fisk, fågel eller rätter med fläsk – fungerar utmärkt till grönsaksbaserade rätter och är en god följeslagare till buffématen
Lagringspotential
Från nu till 2025
Mer information
Serveras väl kylt – beroende på vad vinet ska serveras till
Om produkten
Badenhorst Family Wines växer, tillverkas och lagras på gården Kalmoesfontein i Swartland. Av egendomens 60 hektar är 28 hektar planterade med vingårdar bevuxna av gamla bushvines i Siebritskloof-delen av berget Paardeberg. Gården ägs av de – enligt dem själva – mycket stiliga kusinerna Hein och Adi Badenhorst. Kusinerna kommer ursprungligen från Constantia där deras farfar var vingårdsansvarig på Groot Constantia i 46 år. Deras pappor växte upp bland rankorna och kom med tiden att rusta upp en förfallen källare som inte hade använts sedan 1930-talet där de börja göra naturviner enligt gamla metoder. Adi (Andre Adriaan) kom själv att växa upp i dess vingårdar där han spenderade sin ungdom med att plocka (stjäla) druvor. Han själv hävdar att allting började på riktigt för honom när Jean Daneel på Buitenverwachting lät honom göra sitt första vin där som 13-åring. Adi kom senare att studera vin i Elsenburg och spenderade därefter några skördar hos bland annat Château Angelus i Bordeaux, Alain Graillot i Rhône och Winter Hills i Nya Zeeland, men också på hemmaplan hos Simonsig, Steenberg och Groote Post för att slutligen vara vinmakare på Rustenberg i nio år. 2008 packade han ihop allting och köpte 60 hektar mark i Paardeberg med sin kusin Hein. Här praktiserar de ekologisk vinodling och gör naturliga viner enligt gamla metoder – precis som sina pappor. Dessa metoder innefattar traditionell vinmakarutrustning som gamla betongkar. Idag har Adi fått en smärre kultstatus i området, bland annat genom sina karaktärsfulla viner, men också som en medlem i Cape Winemakers Guild och som en grundare av Swartland Revolution och Swartland Independent. Dessutom är han en stolt pappa till Samuel Sunnyskies & Ana Kalander, papegoj-ägare, LP-samlare, äggkokarmästare och te-konnässör (för att nämna några av hans självutnämnda egenskaper). Med sitt långa hår och vänliga sätt är han verkligen en karaktär man aldrig glömmer.
Secateurs Riviera görs på druvor från en vingård planterad 1972 nära en uttorkad flod. Namnet, Riviera, tog man ”just to sound fancy” enligt Adi själv. Jordmånen består av förvittrad granit och sand och druvorna. Druvorna skördas först när tanninerna i skalen är mogna och har fått en gyllene färg från det Swartländska solskenet. Första årgången som lanserades av vinet var 2018 efter att en av Badenhorsts kunder varit på plats på vingården och provat den skalmacererade juicen som är en del av blenden i 2022 Secateurs Chenin Blanc och insisterat på att den borde släppas som ett eget vin. Efter att idén börjat gro hos Adi gjorde han slag i saken och Secateurs Riviera var ett faktum
Vinet görs genom en kombination av skalmacerering och karbonisk maceration vilket innebär att fermenteringen av vinet sker i kontakt med de vita druvornas skal samt att en del av frukten lämnas i hela klasar i tanken. Frukten skördas för hand och kyls ner över natten. Hälften av druvorna förs ner i tanken i hela klasar medan den andra hälften avstjälkas innan de adderas till betongtanken. En liten del av frukten pressas och pumpas över de hela druvorna i syfte att starta fermenteringen. När tanken börjar nära sig färdigfermenterad häller man av en del av juicen till gamla ekfat innan man fyller upp tanken med en ny laddning med hela klasar och avstjälkade druvor för att förlänga jäsningsprocessen. Efter ungefär 3 veckor så tömts tanken och skalmassan pressas. Vinet lagras 10 månader på ekfat efter avklarad fermentering och buteljeras sedan rakt från fatet (vilket gör att det oftast har en viss dimmighet på grund utav att man inte utför någon klarning eller filtrering).
Experternas utlåtande
Vinologik (2023-10-26): ”Den sydafrikanske stjärnproducenten, om än en lågmäld sådan, Adi Badenhorst @adibadenhorst är precis som sina viner – lätt att gilla och en frisk fläkt i världen av vin. Här är det hans skalmacererade, alltså orangevin, från vingråden Riviera som gäller. En blandning av druvor, som snarare är regel än undantag för herr Badenhorst, med chenin blanc i spetsen. Friskt och flörtigt med generös doft av gula äpplen, citrus, nötter, blommor och apelsinskal. Medelfylligt med pigg syra och en liten fin strävhet från skalmacerationen. Gott och prislappen är perfekt! Drick bums runt 10 grader och servera till sötpotatisfritters med någon schysst dipp.”
Dinvinguide, Sofia Ander (2023-10-26): ”Ingredienser: 63 procent chenin blanc, 20 procent bukettraube, 9 procent sauvignon blanc och 8 procent roussanne. Lagring: 10 månader på ekfat. Smaker: gyllene frukt, havtorn, pomerans, textur och uppiggande peppar. Status: stor vinglädje tack vare Swartlands karga klimat och terroir. Köporder: enorm.”
Winetable, Pär Strömberg (2023-10-26): ”Ett helt nytt vin från Swartlandgeniet Adi Badenhorsts serie Secateurs. Skalmacererad chenin blanc med mindre delar bukettraube, sauvignon blanc och roussanne. Gulfruktig av grapefrukt, orangezest, aprikos och apelsin. Frisk och tät med tanniner i välbalanserad struktur. Ett spännande udda vin med örtiga inslag som fänkål, anis och lakritsrot där en aromatisk superläskande läcker finish presenterar en uppvisning i balans och Swartland-sisu.”
Vinbanken, Christian Stojkovic (2023-10-26): ”Frisk, karaktärsfull doft med citrusskal, blommor, vinteräpplen, blommor, hjortron och örter. Pigg och spänstig smak med aprikos, grapefrukt, nötter och antydan till kåda, lite tanninkänsla, bra syra och fin sälta. Ett egensinnigt, karaktärsfullt, mycket intressant, prisvärt och bra vin gjort på 63% chenin blanc, 20% bukettraube, 9% sauvignon blanc och 8% roussanne. Smakmässigt har det här vinet en halv fot i vitvinsvärlden och en och en halv fot i de orangea vinernas svårdefinierade värld. Ett av de mest intressanta (och bästa) orangea vinerna i den här priskategorin jag har provat.”