Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Sigalas Santorini Assyrtiko, Domaine Sigalas
nr 9448801Domaine Sigalas är ett av Greklands mest namnkunniga vinnamn, vars prisbelönta viner finns på vinlistor världen över. Deras 2022 Sigalas Santorini Assyrtiko är ett riktigt grekiskt benchmark-vitt som kommer från 60-åriga rankor som vuxit i det bedövande vackra landskapet på Santorini. Lagra i upp till 8 år, eller njut till mat. The Wine Advocate: 94 poäng
Pris 329 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine Sigalas
Ursprung
Santorini
Druvor
100% assyrtiko
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Vinet bjuder på en komplex doft av friska och fruktiga dofter, med inslag av örtig aromatik, vita blommor, aprikos, päron, ananas, äpplen, persika, havtorn, citrus, mandel och mineral. Smaken är härligt krispig, med primära inslag av grapefrukt och persika, med en slank kropp som mynnar ut i ett mineraliskt och fräscht avslut.
Passar till
Perfekt till ljus fisk och skaldjur, samt olika grönsakssoppor. Fungerar även bra till tonfisk och kyckling.
Lagringspotential
Från nu till 2032
Mer information
Om produkten
Domaine Sigalas är ett av Greklands mest namnkunniga vinnamn, vars prisbelönta viner finns på vinlistor världen över. Vineriet ligger innästlat mellan rankor på den vidsträckta Oia-slätten i norra delen av Santorini. Den nästan 40 hektar stora egendomen odlas enligt hållbara metoder och producerar ungefär 200.000 flaskor årligen. Gårdens alla viner görs på lokala druvsorter från just Santorini och intilliggande Cyclades. Och allt tack vara en man – i området talar man nämligen om ett före och ett efter Paris Sigalas. Han var den visionäre vinmakare som applicerade matematik och innovativa idéer på vitikultur och vinmakning som ingen tidigare gjort på Santorini. Hans förta årgång, år 1991, var också den första årgång med Protected Designation of Origin-status och markerar starten på Domaine Sigalas. Paris kom från en vinmakarfamilj, men utbildade sig initialt inom just matematik. På somrarna kom han tillbaka till ön och hjälpte till med skörd och produktion av familjens vin som främst var avsett för egen konsumtion. Med tiden kom vinmakningsprocessen att fascinera honom alltmer och han kom slutligen att ta över rodret från sin farfar. Sedan dess har egendomen levt efter mottot “the dynamic evolution of tradition” som ett sätt att ta sig an vinmakning genom att låta nya upptäckter koexistera med gamla traditioner och kunskaper.
2022 Sigalas Santorini Assyrtiko kommer från 60-åriga rankor från utvalda vingårdar i Santorino och som sedan handskördats och genomgått rigorös selektering vid ankomst till vineriet. De hela klasarna pressades varsamt och jästes i rostfria ståltankar under temperaturkontroll. Därefter spenderade vinet 4 månader med sin jästfällning med periodisk bâtonnage.
Vinexperternas omdömen
WineTable, Pär Strömberg (2024-10-03): ”Havsmineralisk gulfruktig med tät fet umamikropp och frisk syra. Läskande och energiskt örtigt mineraliskt i finsihen som har både koncentration och kraft. Hela klasar och ståltanksjäsning för energi och renhet. Från ett av Santorinis familjevinerier med anor i den svarta vulkanjorden.”
Vinbanken, Christian Stojkovic (2024-10-01): ”Ungt och vibrerande friskt med äpplen, grapefrukt, citronjuice, citronskal, färsk timjan, härlig precision, fin syra, mineraler och underbart instämd mineralsälta. En smakrik, karaktärsfull och oväntat rik och laddad assyrtiko.”
DinVinguide, Sofia Ander (2024-09-31): ”Jag är svag för assyrtiko. Särskilt den från ön Santorini, druvans ursprung. Smakar det, så kostar det dock. Fast med Sigalas kan man räkna med många lager av smaker, samt valuta. Rosmarinsolja, våta stenar, rökig mineral, stenkross, inlagd citrus och en rejäl skjuts i syran. Inte undra på att man bli svag.”
The Wine Advocate (Mark Squires): 94 poäng ”The 2022 Santorini Assyrtiko, the flagship 100% Assyrtiko (usually producing around 100,000 bottles), is unoaked and comes in at 14.5% alcohol. Ripe and dense, this is a big wine on the palate, yet it is never overripe and it is sometimes stonewashed in demeanor. It shows good balance while it coats the palate, and it finishes with great fruit supported by impressive structure. The main flaw here is that this is underdeveloped and not yet fully expressive. That, of course, is something that will only be fixed by a couple of years in the bottle. It should hold well after that. That’s not to say you can’t drink it today. It is very good right now.”