Vitt vin

2022 Soave Roncà Monte Calvarina, Tenuta Corte Giacobbe

nr 5838001

Krispigt frisk och ursprungstypisk Soave med en parfymerad doft med toner av citron, citronverbena, persika och kalklik mineralitet kombinerad med tropisk frukt, färska mandlar och örter som passar utmärkt som aperitif eller till lättare rätter på ljust kött eller fisk.

Pris 145 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Tenuta Corte Giacobbe

Ursprung
Soave

Druvor
100% garganega

Alkoholhalt
12,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en parfymerad doft med toner av citron, citronverbena, persika och kalklik mineralitet kombinerad med tropisk frukt, färska mandlar och örter. Smaken är komplex med en frisk syra som kompenseras av vinets intensiva fruktkaraktär. Eftersmaken är mineralisk och fräsch med såväl örtiga som fruktiga toner.

Passar till
Passar utmärkt som aperitif eller till lättare rätter på ljust kött eller fisk.

Lagringspotential
Från nu till 2027

Mer information

Om produkten

I kommunen Roncà appellationen Soave DOC i Veneto i norra Italien ligger två nu utdöda vulkaner: Crocetta och Calvarina. Under sina ungefär 40 miljoner år långa herravälde kom deras utbrott att diktera mycket utav kompositionen av jordmånen i området – något som den charmige vinmakaren Augusto Dal Cero kom att ta fördel av när han år 1934 köpte sig 3 hektar mark på de vulkaniska sluttningarna.

Alla Tenuta Corte Giacobbes vingårdar i Soave ligger i kommunen Roncà. Jordmånen här är huvudsakligen av vulkaniskt ursprung med inslag av kalksten på en ungefärlig höjd på 200-300 meter över havet. Rankorna är planterade till en densitet på mellan 5000-6000 rankor per hektar och upphängningsmetoden varierar mellan klassisk guyot och Veronesisk Pergola.

2022 Soave Roncà Monte Calvarina består av 100% garganega som handskördats från rankor som vuxit längs vulkanen Monte Calvarina. Denna vulkan hade sitt senaste utbrott för 35 miljoner år sedan och spred då sin aska och lava över ett stort område runt omkring sig. Dagens omgivning har formats kring detta med jordlager och sediment av lava, sand, lera och fossiler efter att dåtidens sjöbottnar höjts och blivit till land. Garganega som, liksom denna, vuxit på vulkanisk jordmån får en tilltalande stålig mineralitet som gör den särdeles passande till olika typer av skaldjur. Druvan kommer till sin allra största rätt i just Soave där den, vid strikt skördekontroll, tillåts att mogna till fullo och ge de delikata vita viner med toner av citrus och mandel som gett Soave sitt goda rykte. Druvan har naturligt hög syra och skapar balanserade och krispiga viner med en tilltalande underliggande ton av kryddor. Skörden ägde rum under den tredje veckan i september. Efter en kort kallmaceration (24 timmar vid 5 grader celsius) fermenterades musten i temperaturkontrollerade ståltankar vid 16 grader celsius. Vinet lagrades därefter i tre månader på ståltank med bâttonage en gång per vecka.