Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Tempo d’Angélus
nr Hemligt artikelnummerChâteau Angélus är ett av Saint-Emilions allra mest respekterade och eftertraktade slott. Nu släpper vi deras utsökta nyskapade vin Tempo d’Angélus, vars attraktivt charmiga stil kombinerar slottets seriositet och struktur med en mer lättillgänglig stil som är redo att dricka nu och kommande decennium. Vinet lanseras i liten upplaga till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 17 september 2024. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!
Pris 329 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Château Angelus
Ursprung
Bordeaux AOC
Druvor
90% merlot, 10% cabernet franc
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Vinet har en ren, uttrycksfull och inbjudande doft med toner av svarta vinbär, björnbär, mörka mogna körsbär, ceder, peppar, lakrits, lavendel, rök och tobaksblad. Elegant och koncentrerad smak med söta små tanniner, stor kropp och lång eftersmak med toner av allt från jord till rök och mörk frukt.
Passar till
Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt, gärna med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.
Lagringspotential
Från nu till 2034
Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.
Om produkten
Château Angélus ägs av familjen Boüard som har långa rötter i Bordeaux – när de anlände till Saint-Émilion år 1782 hade de redan bott i Bordeaux i sekler. Dagens släktingar kan se tillbaka på en närmare 700 år lång historia. När familjen Boüard köpte marken där Angélus står idag år 1782 var de inne en period där Georges de Boüard köpte vingårdslägen i regionen. 100 år senare flyttade Catherine de Boüard La Forest in på en egendom vid namn Château Mazerat. Det Angélus som vi känner till idag startade 1909 när Maurice de Boüard La Forest ärvde sina förfäders vingårdar. Han köpte till en 3,5 stor vingårdsparcell vid namn l’Angélus . Senare tillkom även ytterligare 13 hektar och man började referera till hela egendomen som just Château l’Angélus . Själva namnet kommer från början från en daglig rutin i den närliggande byn. Varje dag kunde nämligen byborna och vingårdsarbetarna höra ljudet från tre kyrkklockor i de lokala kyrkorna. Ljudet inspirerade till såväl namnet på slottet, etikettens design och den klocka som idag pryder ingången till slottets källare.
Från 50-talet åtnjöt man ett gott rykte som under 60-talet kom att sjunka betydligt. Hubert de Boüard tog över efter sin far Jacques år 1988 – fadern hade redan börjat vända på kvalitetsskutan men det var under Hubert styre som den riktigt stora kvalitetsökningen kom. Hubert var en av de första att jäsa i öppna jäskar och genomföra den malolaktiska jäsningen på ekfat. Dessutom var han tidig med att jäsa hela druvor, lagra vinet på sin jästfällning och vinifiera vinerna parcell för parcell. Alla dessa nya tekniker ansågs då som närmast revolutionära men det lönade sig – från 1989 anses man återigen vara ett av de absoluta toppslotten i Saint-Émilion. Ytterligare en åtgärd som Hubert införde var att ändra namnet från Château l’Angélus till Château Angélus – genom att skippa det inledande L:et menade Hubert att man från och med nu alltid skulle hamna först i alla alfabetiska listor.
Det hårda arbetet lönade sig: När Saint-Émilion år 1955 införde sitt eget klassificeringssystem för att indela appellationens viner (jämför med klassificeringen av Médoc från 1855) valde man att dela in vingårdarna enligt följande: Premier Grand Cru Classé A, Premier Grand Cru Classé B och Grands Crus Classé (dessutom finns de lägre klasserna Saint-Émilion Grand Cru och Saint-Émilion AOC). Detta system revideras vart tionde år, och vid revideringen år 2012 lyckades Angelus äntligen få den eftersträvansvärda titeln Premier Grand Cru Classé A – en imponerande titel som dittills innehafts av enbart två slott – Château Cheval Blanc och Château Ausone (2012 tillkom, förutom Angélus, även Château Pavie). För att fira uppgraderingen till Premier Grand Cru Classé A år 2012 släppes en specialutgåva i en särskilt framtagen kolsvart flaska med 21,7 karats guldinskription. Château Angélus kom sedermera, tillsammans med Château Cheval Blanc och Château Ausone att dra sig ur klassificeringssystemet inför klassificeringen 2022, som en kritik för hur de tycker att klassificeringen gått från ”fokus på kvalitet till fokus på varumärkesbyggande och produktplacering”.
2012 tog Huberts dotter, Stephanie de Boüard-Rivoal, över som verkställande chef på Angélus. Sedan 2014 arbetar man aktivt mot förfalskning med hjälp av ett unikt ID-chip på varje flaska. 2014 var firades också lite extra eftersom det var Huberts 30:de årgång på slottet och man slutförde de stora renoveringar som pågått de senaste åren.
Dagens 39 hektar är planterade med 50% merlot, 47% cabernet franc och 3% cabernet sauvignon. Merlotdruvorna är planterade på de ler- och kalkrikaste jordarna medan cabernet franc växer på främst de grusiga kalkjordarna. Det sägs att Angélus var en av de tidigaste förespråkarna för cabernet franc i Saint-Émilion. Anledningen till detta hade inledningsvis inget med vinets smak att göra – istället sägs det att det var på grund av att cabernet franc ofta går under synonymen ”Bouchet” vilket var Huberts mormor, Elisabeths, flicknamn som ogift. Av de 39 hektaren är det 27 som är klassificerade som cru classé A. Resterande 12 hektar används till andravinet Le Carillon de l’Angélus (som debuterade årgång 1987). De bästa parcellerna ligger på toppen av kullarna (nära Beau-Séjour-Bécot och Beausejour Duffeau-Lagarosse). Totalt är gården uppdelad i 54 parceller. Gårdens äldsta rankor kommer från 1918 men snittåldern på rankorna är cirka 40 år.
I vineriet sker ett mödosamt arbete. Från och med skörden 2009 började Hubert anlita 60 skördearbetare som manuellt avstjälkar klasarna för att hålla druvorna intakta. Första året avstjälkades 20% med denna metod för att året därpå öka till 150 arbetare och 50% av skörden. Därefter leds druvorna vidare till en optisk sorterare som väljer ut de bästa druvorna. Från och med skörden 2018 är man 100% ekologiska med certifiering sedan 2021.
Vinifieringen startar med en kallmaceration som pågår i fem dagar. Därefter jäses de hela druvorna på ek-, stål- och betongtankar. Tankarna varierar i storlek och allting sköts med hjälp av gravitation. Den malolaktiska jäsningen sker på ekfat och fatlagringen äger rum på 100% ny ek mellan 18–24 månader beroende på årgången. De första 8 månaderna lagras vinet tillsammans med sin jästfällning för att extrahera färg, extrakt och koncentration. Château Angélus gör även sedan 2007 ett tredjevin med namnet No. 3 d’Angélus som enbart släpps i cirka 800 lådor årligen.
Tempo d’Angélus är ett nytt vin i familjens portfölj. Initiativet togs av Stéphanie de Boüard-Rivoal med syfte att skapa ett mer strömlinjeformat vin än sina ryktbara äldre syskonviner Angélus, Carillon d’Angélus och N°3 d’Angélus. Tanken med Tempo d’Angélus var att skapa ett vin med samma enastående kvalitet som gårdens övriga viner men i en mycket mer tillgänglig stil som gör att man inte behöver vänta 10-20 år innan flaskorna kan avnjutas – ett sätt att avmystifiera sättet att närma sig stora viner på genom att öppna dörren för njutning och kvalitet på en mycket lägre prisnivå. Tempo d’Angélus görs således med samma minutiösa noggrannhet och filosofi som första-, andravinet och tredjevinet. Druvorna kommer från vingårdar inköpta 2017, belägna i Castillon-la-Bataille och Sainte-Colombe, nåra kilometer från Saint-Émilion (appellationen är således ”endast” Bordeaux AOC), vars jordmån består av magnifikt kalkrika lerjordar. De nya vingårdarna köptes in enkom för att skapa detta vin efter Stéphanies vision, och druvorna vinifieras i en del av källaren som designats särskilt för skapandet av detta vin. Vinet lagras i 18 månader på en mix av 40% ny ek och ståltankar. Första årgången som släpptes var 2019.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!