Rött vin

2022 Terres De Famille Bourgogne Rouge, Domaine de la Vougeraie

nr 8812301

2022 Terres de Famille Bourgogne Rouge är biodynamiska Domaine de la Vougeraies utsökta instegsvin – gjord på druvor från bland annat Volnay och Hautes Cotes de Nuits.

Pris 379 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 2 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt

Beskrivning

Producent
Domaine de la Vougeraie

Ursprung
Bourgogne AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Stor, ungdomlig, nyanserad doft med inslag av vildhallon, syrliga jordgubbar, blommor, en lätt kryddighet och mineral. Smakrikt, kryddigt, komplext vin med enastående struktur. Finstämda tanniner och frisk frukt med elegant smak som kommer utvecklas mycket bra med några års lagring.

Passar till
Utmärkt till Boeuf bourguignon och andra typer av grytor, eller varför inte till bourgogne-klassikern Oeufs en meurette: pocherade ägg i rödvinssås?

Lagringspotential
Från nu till 20232

Mer information
Drick ur stora kupor och öppna med fördel upp vinet en tid innan konsumtion.

Om produkten

Det finns egendomar som har förmånen att arbeta helt utan kompromisser och helt utifrån sina visioner. Det här är en av dem. Domaine de la Vougeraie i byn Premeaux Prissey ägs och drivs av familjen Boisset. Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen.  Domaine de la Vougeraie såg dagens ljus år 1999. Efter att familjen Boisset från 60- till 90-talet köpt ett en rad olika toppvingårdslägen i både Côte de Nuits och Côte de Beaune. Det första vingårdsläget som köptes var ”Les Evocelles” i Gevrey-Chambertin som anskaffades av Jean-Claude redan 1964. Det kom att dröja över 20 år innan familjen köpte sitt första vingårdsläge i Côte de Beaune. Under 90-talets slut köpte man den kända monopol-vingården Le Clos Blanc (som sägs göra viner som smakar som gyllene nektar) och som endast utgörs av en hektar.  1994 påbörjade man en omdaning mot ekologisk odling. Idag är alla viner biodynamiskt odlade och ekologiskt certifierade. Husstilen har fullkomlig fokus på elegans och att låta varje enskild terroir få spela huvudrollen. Varje enskilt vingårdsläge har sin egen handsydda vinmakningsmetod, vilket innefattar specialgjorda ekfat för jäsning – ett för varje läge. I fatkällaren arbetar man med åtta olika tunnbinderier som alla bidrar med olika nyanser. Allting sker med hänseende till den mån-kalender som styr det biodynamiska vinodlaråret.

2022 Terres de Famille Bourgogne Rouge kommer från Volnay (parcellerna: En Veves, Monpoulain, Les Longbois, Les Petites Prés ovh Le Trousseau) Gilly-lès-Citeaux (parcellen: Les Crotots), Hautes Cotes de Nuits (parcellen: Les Corvées de Villy som ligger ett stenkast från Le Clos de Vougeot Grand Cru) och Hautes Cotes de Beaune (parcellen: Coteaux de Buxy). Namnet kommer från tanken om en familjeåterförening där samtliga beståndsdelar kommer från ett enda härstamning – pinot noir – som nämndes i området redan för 700 år sedan. ”Terres de Famille combines different plots to provide the flame of the sacred fire to the excellence of the Pinot Noir grape” – som Domaine de la Vougeraie själva säger. Vingårdarna är ekologiskt certifierade sedan 2001.

Druvorna som nådde vineriet avstjälkades till 100% och fördes till fat med hjälp av gravitationen. Ingen jäst eller enzymer tillsattes. Den första inledande kallmacerationen ägde rum under 5 dagar innan temperaturen höjdes. Den totala macerationstiden var 20 dagar lång, men varsam så kallad pumping over en gång om dagen. Den efterföljande fatlagringen skedde under 9 månader på ekfat och en månad i ståltank. 20% av ekfaten var nya, lättrostade ekfat. Vid buteljering skedde ingen klarning av vinet och endast en lätt filtrering.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!