Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Un Jour, Clos d’Un Jour
nr 9532001Ekologisk malbec av snyggaste snitt, nattsvart elegans och ockult svansföring. Syrliga svartfruktiga bär, blåbär, mineraliska järn -och blodtoner, örter och mynta. Torrt, tuggigt, kraftfullt och spännande med en stilfull parant expressiv komplexitet. Från malbecs hemvist Cahors.
Pris 269 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Doft och smak
Ungdomligt fruktig doft med toner av mörka plommon, körsbär, lila blommor, peppar och färska örter. Smaken är storslaget maffig med druvtypiskt rejäla tanniner som backas upp av en frisk syra och ungdomlig fruktighet. Den långa kryddiga eftersmaken klingar av i angenämt florala toner och en mörk fruktighet.
Passar till
Ett stort och smakrikt vin som bör serveras med kraftiga smakrika kötträtter, gärna med fetare tillbehör och såser.
Lagringspotential
Från nu till 2032
Mer information
Lagra gärna så länge som 10 år eller mer. Vill du dricka redan nu, lufta i karaff 3-4 timmar före servering. Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Om produkten
Cahors är en oerhört spännande region. Dels för den vackra naturen och den goda maten, men ännu mer för deras unika viner. Här är det malbec-druvan som regerar vilket innebär unika viner jämfört med alla andra regioner i Europa. Cahors ligger i sydvästra Frankrike, ca 20 mil söder om Bordeaux. Hit, till Duravel, kom Veronique Azemar år 2000, ivrig att arbeta för att ta fram en spännande produkt utan mellanhänder. Byggnaderna var i dåligt skick och vinstockarna behövde omstruktureras trots att de var trettio år gamla. Helt inställda på att lyckas restaurerade Veronique vingårdarna och moderniserade vineriet och vinmakningsteknikerna. Från att ha varit en region som gjort ganska tunga, klumpiga viner med mycket fat och tuffa tanniner är Veronique med och bidrar till att utveckla mer fruktdrivna och fräscha viner som kan lagras, men även en stil som kan njutas kort efter att de släpps på marknaden. Hon jobbar med malbecs unika karaktär och hittar rätt i den svåra balansen mellan kraft, koncentration, finess och rondör. Tillgången på vinerna är mycket begränsad och Clos d’Un Jour har inte haft det lätt de senaste åren då de förlorat 100% av skörden både 2017, 2019, 2021, 2023 och 2024 efter svåra väderförhållanden.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
2022 Un Jour är deras toppvin som görs på ekologiskt odlade och handskördade malbecdruvor som växer på lerjord med mycket krita. Vingårdarna omfattar totalt 6,5 hektar och ett urval av de bästa druvorna ifrån dessa parcell kommer att vinifieras och buteljeras som Un Jour. Jäsning sker på temperaturkontrollerade ståltankar varefter vinet lagras i ett och ett halv till två år på ekfat.
Vinexperternas omdömen
WineTable, Pär Strömberg (2024-01-25): ”Ekologisk malbec av snyggaste snitt i nattsvart elegans och hög svansföring direkt ur Cahors bläcktintade medeltida historia. Svartlilafärgad med djup nos av svarta bär, blyertsväss och bläck. Supermegatorr och stram med klättrande tanniner, koncentrerat och tungt för den oinvigne, men en läcker skapelse för dig som söker lite motstånd i vinet. Ekologiskt och svartrockigt ockult! ”
DinVinguide, Sofia Ander (2024-01-22): ”Tätt, tufft och skönt bitigt. Ett vin för lagring och sen för det extra långa långkoket. Mycket vin för sin peng där malbec styr skutan och smakerna. I glaset – mörka skogsbär, plommon, cederträ och vild viol.”