Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Vouvray Clos de Rougemont, Domaine Vigneau-Chevreau
nr 9245701Vouvray Clos de Rougemont är Vigneau-Chevreau prestigevin och är gjort på druvor från en monopolvingård med samma namn. Själva läget är historiskt och sägs ha varit beodlat sedan år 372 e.kr. Vinet är ett underbart typexempel på vad chenin blanc från Loire-dalen kan vara när det är som bäst!
Pris 239 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine Vigneau-Chevreau
Ursprung
Vouvray AOC
Druvor
100% chenin blanc
Alkoholhalt
12,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Ett läskande torrt vin med toner av gul frukt, kvitten, limezest, stenfrukt och hint av mineral. Den lilla mängden restsötma bidrar med kropp och frukt och balanseras perfekt av den höga syran som gör vinet läskande krispigt och torrt. Ett mycket välgjort med en härlig fruktsyra och bra längd.
Passar till
Läckert på egen hand men passar även perfekt till fisk- och skaldjursrätter samt smakrikare rätter på ljust kött.
Lagringspotential
Från nu till 2028
Mer information
Servera vid 8 grader.
Om produkten
Domaine Vigneau-Chevreau etablerades 1875 i hjärtat av Vouvray, de fem ursprungliga hektaren har idag vuxit till drygt 33 hektar. Vingården har gått i generationer och varje generation har sett det som sitt ansvar att lära upp och lämna över vingården i bästa möjliga skick till kommande generation. Idag drivs den av två bröder som tillhör den femte generationen Vigneau. Sedan 1995 arbetar de helt biodynamiskt och är ekologiskt certifierade. Touraine är känt för sitt milda klimat och Vouvray som ligger i den norra delen kapitaliserar på det bästa av det maritima klimatet – vintrar nästan helt utan problematiska frostar, sommar utan överdriven värme och långa soliga höstar. De sydliga sluttningarna bidrar också med positiva effekter, maximalt med solljus förklarar den karaktäristiskt tidiga växtsäsongen. Vingårdarna är rika av kalksten och kisel. Vigneau-Chevreaus vinodlingar ligger utspritt över 4 av de 8 byar som finns inom appellationen Vouvray. Chenin blanc är den enda tillåtna druvan i området och den kan te sig väldigt olika beroende på hur den behandlas. De producerar ett antal stilla viner, dels i olika söthetsgrad, dels från olika vingårdslägen och två mousserande viner där den ena är Pétillant. Vigneau-Chevreau är en av endast två biodynamiska producenter i Vouvray.
2022 Vouvray Clos de Rougemont är egendomens prestigevin gjort på druvor från den biodynamiskt odlade monopolvingården Clos de Rougemont. Vingården är en så kallad ”historisk vingård” – en av de äldsta och viktigaste i området – som ägts av munkarna vid klostret Abbaye de Marmoutier och som grundades av helgonet Saint Martin strax utanför staden Tours år 372. Legenden säger att det var precis här som Saint Martin planterade en ranka han fört med sig från östra Europa och som därmed blev starten för vinerna från Vouvray. Att detta är ett skolboksexempel av Vouvray när det är som allra bäst är kanske därmed föga förvånande och här blir appellationen Vouvrays motto tydligare än någon annan stans: ”Je réjouis les coeurs” (”mitt hjärta gläds”).
I början av årtusendet var Marmoutier den största västerländska klosterorden i Europa. I modern tid hade emellertid vingårdarna varit förfallna i sekler. Vigneau-Chevreau tilldelades ett 50-årigt hyreskontrakt av vingården i utbyte mot att de rustade upp den i början av 90-talet. År 1995 inleddes omplanteringen av ägorna med sticklingar från deras allra bästa vingårdar. Den biodynamiskt skötta vingården med sin lerkalkiga jordmån (les aubuis) handskördas och druvornas kvalitet säkerställs genom rigorös selektering. Klasarna tas till vineriet där de pressas i små korgar – själva pressningen är mycket långsam i syfte att extrahera juicen i perfekt kondition. Musten får därefter vila i 24 timmar och jäses i gamla ekfat (demi-muids) med naturligt förekommande jäststammar. I denna typ av fat tillåts en långsam jäsning vid svala temperaturer – ofta pågår jäsningen i 3-4 månader för att uppnå rätt balans. Därefter lagras det på gamla fat fram till våren efter skörd då det buteljeras. Resultatet är en perfekt balans mellan frisk och energisk syra och en charmerande fruktsötma (10-12 gram socker/liter = 1,2 gram/100 ml).
Bilagor
Högupplöst
Högupplöst bild