Vitt vin

2022 Vouvray Cuvée Silex, Domaine Vigneau-Chevreau

nr 9471001

2022 Vouvray Cuvée Silex anses vara till en av Loires bästa torra chenin blanc-viner och vi kan bara hålla med! Ett mycket användbart matvin med potential för lagring.

Pris 229 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 2 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Domaine Vigneau-Chevreau

Ursprung
Vouvray AOC

Druvor
100% chenin blanc

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Ett läskande torrt vin med toner av bakade äpplen, gröna örter, salvia, hasselnötter och vilda ängsblommor i första anslaget följt av apelsin, bergamott, honung och en lätt rökighet. Den briljant utskulpterade syran agerar ryggrad och stöttepelare och bidrar till vinets totala balans och harmoni.  Eftersmaken är lång och ren och visar upp både komplexitet, ungdom och framtida potential.

Passar till
Läckert på egen hand men passar även perfekt till  fisk- och skaldjursrätter samt smakrikare rätter på ljust kött.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Servera vid 8 grader.

Om produkten

Domaine Vigneau-Chevreau etablerades 1875 i hjärtat av Vouvray, de fem ursprungliga hektaren har idag vuxit till drygt 33 hektar. Vingården har gått i generationer och varje generation har sett det som sitt ansvar att lära upp och lämna över vingården i bästa möjliga skick till kommande generation. Idag drivs den av två bröder som tillhör den femte generationen Vigneau. Sedan 1995 arbetar de helt biodynamiskt och är ekologiskt certifierade. Touraine är känt för sitt milda klimat och Vouvray som ligger i den norra delen kapitaliserar på det bästa av det maritima klimatet – vintrar nästan helt utan problematiska frostar, sommar utan överdriven värme och långa soliga höstar. De sydliga sluttningarna bidrar också med positiva effekter, maximalt med solljus förklarar den karaktäristiskt tidiga växtsäsongen. Vingårdarna är rika av kalksten och kisel. Vigneau-Chevreaus vinodlingar ligger utspritt över 4 av de 8 byar som finns inom appellationen Vouvray. Chenin blanc är den enda tillåtna druvan i området och den kan te sig väldigt olika beroende på hur den behandlas. De producerar ett antal stilla viner, dels i olika söthetsgrad, dels från olika vingårdslägen och två mousserande viner där den ena är Pétillant.

Vinrankorna till 2022 Vouvray Cuvée Silex är 30-40 år gamla och växer i kalkrika jordar som lokalt kallas perruches med hög andel av flinta (silex).  Vingårdarna odlas biodynamiskt och plogas med hjälp av hästar och skördas därefter för hand. Vinet får jäsa med hjälp av naturliga jäststammar i två månader på gamla 600-liters ekfat (i de uråldriga och labyrintliknande källarna, uthuggna i tuffeau-sten) och lagras sedan på sin jästfällning i tank. Vinet buteljeras utan varken klarning eller filtrering. Vinet har en restsötma på cirka nio gram och upplevs helt torrt på grund av sin mycket friska syra och runda kropp. Servera gärna till fisk och skaldjur eller som aperitif.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

Wine Table, Pär Strömberg (2024-04-17): ”Ekologisk chenin blanc uppvuxen ur silex, med andra ord, kiselrika jordar, vilka är optimala för områdets vinodlande. Inbjudande nos av gul frukt, honung, kaprifol och bivax. Fyllig och mjuk med stor generös kropp, hög läskande syra, komplex och elegant som en tidig varm svensk sommarkväll.”

Din Vinguide, Sofia Ander (2024-04-15): ”Vårfloden kommer. Den bär med sig gröna och gula äpplen, mogen aprikos, hyvlad mandel, vita blommor och vi bär fram en tallrik med risotto och fräst grön sparris. På med örtolja och riven parmesan.”

Tumble Top 10, Alf Tumble (2024-04-05): 90 poäng ”Så här vill jag gärna att min Vouvray ska smaka! Stenigt, lagom vaxigt och bländande ljus i frukten. Vinet kommer från en biodynamisk producent som onekligen kan det här med chenin blanc. Druvorna växer i kalkrika jordar med hög andel flintasten, därav namnet silex (flinta på latin). Jäsningen sker på gamla 600-liters ekfat som ger snygg rondör och matchar den ljusa frukten och krämiga mineraliteten. Högklassig chenin! Lyxa till det med naturella skaldjur.”