Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2023 Chablis Premier Cru Mont de Milieu, Domaine Pinson
nr 9067401Årgång 2023 Chablis Premier Cru Mont de Milieu från Domaine Pinson är en av årgångens mest stilsäkra chablisviner.
Pris 439 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine Pinson
Ursprung
Chablis Premier Cru AOC
Druvor
100% chardonnay
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Vinet har en nyanserad, ung och stening doft av gula äpplen, kanderad citrus, stenfrukt, kryddor, örter och mineral. Vinet är mycket elegant med en perfekt balans mellan syra, frukt och diskreta fatinslag. Syran är distinkt och skvallrar om att vinet har ett långt liv framför sig.
Passar till
Perfekt till eleganta fisk- och skaldjursrätter eller ljust kött.
Lagringspotential
Från nu till 2033
Mer information
Servera vid 10 grader i större kupor, om vinet dricks ungt kan det med fördelas luftas en stund innan avnjutning.
Om produkten
Egendomen Pinson har hållit till i området mellan Vaillons och Montmains i Chablis sedan 1640. Chablis är, som bekant, en region som är känt för sin förhistoriska och fossilrika jordmån och vinerna man producerar har inga andra likar i vinvärlden men det är få andra producenter i området lyckas visa upp en så distinkt saltig mineralitet som Pinson. 300 år efter att familjen började odla i Chablis – år 1940 – tog Louis Pinson över rodret. Louis kom att bli den som verkligen satte Pinson på kartan, bland annat genom att vara en av de första att sälja vin till konsument eftersom de själva började buteljera sina flaskor. Idag drivs egendomen av Charlène Pinson och hennes pappa Laurent.
Likt Bordeaux har även Chablis en vänstra och en högra strand där de klimatmässiga skillnaderna ger skrud åt dess viner. Den vänstra stranden (den utan Grand cru-vingårdar) är något svalare och vindutsatt medan den högra stranden generellt sett har bättre sydlig exponering samt något varmare klimat vilket i sin tur resulterar i ”kraftigare” viner.
Druvorna till detta vin kommer från premier cru-läget Mont de Milieu. Historiskt sett har vingården fungerat som den gräns som visar var Champagne slutar och Bourgogne börjar. Vingården ligger längs sidan av en kulle vars intilliggande skogsparti skyddar rankorna från nordanvinden. Detta soldränkta läge badar i solen strålar från morgon till kväll till följd av sin syd- och sydöstliga exponering av lätt sluttande, men aldrig särskilt branta, kullar. Mont de Milieu blickar ut över Serein-flodens från dess högra strand. Just här är floden särskilt bred, och själva läget upplevs därför som särskilt storslaget, öppet och luftigt. De totalt 44 hektaren (varav familjen Pinson förfogar över 5 hektar) är relativt homogena med kalkhaltig lera och små vita kalkstenar som tillsammans bildar en utsökt jordmån. Likt Vaucoupin och Vau Ligneau är Mont de Milieu en friliggande premier cru som inte ligger intill några andra närliggande premier cru-lägen.
Vinerna från Mont de Milieu kan enklast beskrivas med ordet ”soldränkta”. Kombinationen av den optimala solexponeringen och den homogena Kimmeridgian-jordmånen bidrar med en unik komplexitet till vinerna. Vingården skapar viner med kraft, och pondus såväl som elegans och ren frukt. Den behöver oftast lagras för att uppnå sin fulla potential men den som har tålamodet blir rikt belönad – först efter 10 år ellr mer når den sin peak. Namnet Mont de Milieu dateras tillbaka till minst 1218, då stavat ”montmelliant”, för att 100 år senare kallas ”Mont de Milleux”. Det rätta uttalet för läget är ”Mont de Miyeux”.
Familjen Pinsons vingårdsdel i Mont de Milieu är hela 5 hektar, och Mont de Milieu är således familjens största till volym sett. Druvorna kommer från 18–40 år gamla stockar i fyra huvudsakligen sydligt exponerade lotter i den centrala och nordvästra delen vingården Mont de Milieu. Vinrankorna växer i klassisk, kalkhaltig lera med stor andel skaldjursfossil, så kallad kimmeridgelera. Alla druvor skördas för hand. 85 procent av vinet är jäst på rostfri ståltank, 15 procent på ekfat. Vinet är sedan lagrat nio månader på gamla ekfat. Efter buteljering har vinet lagrats ytterligare tolv månader hos producenten.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!