Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2023 Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes, Domaine Cordier
nr 9131201Ett av Mâcons intressantaste namn är Christophe Cordier, som med sina mycket gamla vingårdar producerar stilfull vit Bourgogne från områdets södra delar. Regionen Mâcon är ännu något av den doldisregion där vinälskare fortfarande kan hitta stora fynd och där vinerna definieras av generös frukt i en matvänlig stil. Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes från klassiskt strukturerade årgång 2023 är en ekologiskt och biodynamiskt framställd Bourgogne som verkligen imponerar och är ett lysande exempel på årgångens fräschör och fruktintensitet. Lagra i 8-10 år eller servera till smakrika fiskrätter.
Pris 379 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine Cordier
Ursprung
Pouilly-Fuissé AOC
Druvor
100% chardonnay
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Vinet har en doft som är förföriskt fräsch och nyanserad med toner av koncentrerad och solmogen gul frukt, brynt smör, citrus och vanilj. Fin balans mellan frukt, ekfatskaraktär och mineral. Smaken är fruktig, medelfyllig med en krämig textur i munnen allt sammanhållet av en rejält frisk syra.
Passar till
Prova till smakrika ostar som Epoisses eller Langres. Stekt fisk med vitvinssås, ugnstillagade skaldjur och kyckling är också bra följeslagare.
Lagringspotential
Från nu till 2033
Mer information
Lufta gärna en stund i karaff och häll sedan tillbaka i flaskan. Servera vid 8 grader.
Om produkten
Ett av Mâcons intressantaste namn är Christophe Cordier, som med sina mycket gamla vingårdar utspridda i regionen producerar stilfull vit Bourgogne som verkligen imponerar. Domaine Cordier Père & Fils är en familjeegendom i Fuissé i mellersta Bourgogne. Vingårdsmarken omfattar 100 parceller fördelat på 30 hektar i 8 olika byar i Mâconnais. Egendomen startades av Christophes far år 1968. Sedan Christophe tog över har han höjt kvaliteten genom att införa moderna metoder i vineriet och begränsat skördeuttagen. Idag anses man vara en av toppodlarna i hela Mâconnais, mycket tack vare Christophes minutiösa noggrannhet och totala dedikation för de viner han producerar. Christophes vingårdar har de bästa lägena på sluttningarna med perfekt solexponering i kalkrika jordar. Rankorna har en hög medelålder och man håller låga skördeuttag vilket ger mycket koncentrerade viner med djup och stor elegans. Vinerna är moderna, fruktdrivna och fylliga med härlig mineralton och väl avvägd fathantering.
2023 Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes görs på 50-80 år gamla stockar i de bästa lägena vilket resulterar i superkoncentrerade viner med stor elegans och djup. Druvorna handplockas och pressas mycket försiktigt för att få en ren fin juice. Jäsningen sker med naturlig jäst, och efter avslutad jäsning vilade vinet i cirka 10-12 månader på ekfat tillsammans med sin jästfällning, innan buteljering. Ingen klarning gjordes, utan bara en mycket lätt filtrering för att behålla vinets komplexitet.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Vinexperternas omdömen
Tumble Top 10, Alf Tumble (2024-10-04): ”Gul frukt, ekfat, rost och en krämig textur. Ett vin som verkligen smakar vit Bourgogne i ung och brödig stil. Perfekt till kyckling med krispigt skinn!”
WineTable, Pär Strömberg (2024-10-03): ”Djup gulfruktig nos med macadamianötter plommon, stenfrukt, vanilj och smör. Tät, fyllig och koncentrerat fokuserad från gamla utvalda stockar med en nötig torr finish. Priserna fortsätter att öka även i södra Bourgogne, upp 30 kronor från förra årgången, men fortfarande mycket prisvärt. Cordier startade som negociant och köpte in druvor från små odlare. Idag äger Christophe Cordier även egna vingårdar men köper in druvor från några få kontrakterade odlare med gamla rankor på över 50 år.”
Vinbanken, Christian Stojkovic (2024-10-01): ”Stor doft med äpplen, citrus, persika, vanilj, vita blommor, örter och rostade fat. Smaken är varmt mogen med rund rik och aningen bred frukt, bra syra och fin sälta.”
DinVinguide, Sofia Ander (2024-09-30): ”Gamla vinstockar och ett behagligt klimat i Pouilly-Fuissé formar djup, intensitet och en smakrikedom av gula stenfrukter, av mineral, stenig sälta och rök. Fortfarande ett vettigt pris och onekligen köpläge. Syndigt bra till pocherad torsk, brynt smör, räkor och riven pepparrot.”
Munskänkarna: 16 poäng ”Mer än prisvärt: Fatpräglad doft av nyhyvlat trä, gula äpplen samt torkade äpplen, torkad aprikos och citrus. Torr, medelfyllig, koncentrerad gulfruktig, syrlig smak med medelhög syra och ett långt, sötfruktigt slut med fattoner, byggt för lagring.”