Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2023 Sigalas Santorini Assyrtiko, Domaine Sigalas
nr 9000101Domaine Sigalas är ett av Greklands mest namnkunniga vinnamn, vars prisbelönta viner finns på vinlistor världen över. Deras 2023 Sigalas Santorini Assyrtiko är ett riktigt grekiskt benchmark-vitt som kommer från 60-åriga rankor som vuxit i det bedövande vackra landskapet på Santorini. Lagra i upp till 8 år, eller njut till mat.
Pris 329 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine Sigalas
Ursprung
Santorini
Druvor
100% assyrtiko
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Vinet bjuder på en komplex doft av friska och fruktiga dofter, med inslag av örtig aromatik, vita blommor, aprikos, päron, ananas, äpplen, persika, havtorn, citrus, mandel och mineral. Smaken är härligt krispig, med primära inslag av grapefrukt och persika, med en slank kropp som mynnar ut i ett mineraliskt och fräscht avslut.
Passar till
Perfekt till ljus fisk och skaldjur, samt olika grönsakssoppor. Fungerar även bra till tonfisk och kyckling.
Lagringspotential
Från nu till 2033
Mer information
Om produkten
Domaine Sigalas är ett av Greklands mest namnkunniga vinnamn, vars prisbelönta viner finns på vinlistor världen över. Vineriet ligger innästlat mellan rankor på den vidsträckta Oia-slätten i norra delen av Santorini. Den nästan 40 hektar stora egendomen odlas enligt hållbara metoder och producerar ungefär 200.000 flaskor årligen. Gårdens alla viner görs på lokala druvsorter från just Santorini och intilliggande Cyclades. Och allt tack vara en man – i området talar man nämligen om ett före och ett efter Paris Sigalas. Han var den visionäre vinmakare som applicerade matematik och innovativa idéer på vitikultur och vinmakning som ingen tidigare gjort på Santorini. Hans förta årgång, år 1991, var också den första årgång med Protected Designation of Origin-status och markerar starten på Domaine Sigalas. Paris kom från en vinmakarfamilj, men utbildade sig initialt inom just matematik. På somrarna kom han tillbaka till ön och hjälpte till med skörd och produktion av familjens vin som främst var avsett för egen konsumtion. Med tiden kom vinmakningsprocessen att fascinera honom alltmer och han kom slutligen att ta över rodret från sin farfar. Sedan dess har egendomen levt efter mottot “the dynamic evolution of tradition” som ett sätt att ta sig an vinmakning genom att låta nya upptäckter koexistera med gamla traditioner och kunskaper.
2023 Sigalas Santorini Assyrtiko kommer från 60-åriga rankor från utvalda vingårdar i Santorino och som sedan handskördats och genomgått rigorös selektering vid ankomst till vineriet. De hela klasarna pressades varsamt och jästes i rostfria ståltankar under temperaturkontroll. Därefter spenderade vinet 4 månader med sin jästfällning med periodisk bâtonnage.
Vinexperternas omdömen
Wine Table, Pär Strömberg (2025-02-06): ”Medan jordskalven skakar invånarna på ön Santorini får vi svenskar möjligheten att köpa ett skälvande vin därifrån. Mineralisk gulfruktigt nos med tät fet och gulfruktig smak av vita bär, gröna äpplen och örter i en fyllig kropp med skyhög syra i balans. Vidare maritima inslag och havsstenig ostronskalsliknande mineralitet. Solmogen koncentrerad frukt och grapefruktzest i en lätt smörig och fet finish. Hela klasar och jäsning på ståltank för energi och renhet. Från ett av Santorinis familjevinerier med anor i den svarta vulkanjorden.”
Vinsider, Winomaten/Patrik Bennet (2025-02-06): ”Saltstänkt frukt med inslag av mandel, gula plommon, gröna äpplen, mineraltoner och viss örtighet. Toner av persika finns här med det är citrustonerna som löper genom vinet och ger det stringens. Rakryggat och ett alltigenom imponerande vin.”
Din Vinguide, Sofia Ander (2025-02-03): ”Det är något visst med assyrtiko. Den kan vara omedelbar och fruktflörtig. Eller gå mer åt det strama och syradrivna hållet, följt av citronolja, torkad rosmarin, grapefrukt, rökig mineral, våta stenar och vita mandlar. Precis så är detta prima exemplar från en av de främsta på ön Santorini, druvans födelseplats.”