Head på hemsidan:
Rött vin

2023 Vosne-Romanée Clos d’Eugénie, Domaine d’Eugenie

nr 9493701

För första gången i Sverige! Historien bakom Domaine d’Eugénie startade när familjen Pinault och Artemis Domaines köpte legendariska Domaine René Engel i juli 2006 efter Philippe Engels död. Namnet Domaine d’Eugénie är en hyllning till François Pinaults mormor.

Vosne‑Romanée Clos d’Eugénie är ett fascinerande vingårdsläge med en historia och terroir. Som namnet antyder är detta en klassisk ”clos” – det vill säga en inhägnad vingård med murar runt om. Historiskt är vingården känd under namnet Clos Frantin, men bytte till  Clos d’Eugénie i början av 2010‑talet när Domaine d’Eugénie  tog över Domaine René Engel. Vingården är mycket liten, omkring 0,5–0,57 hektar. Att Clos d’Eugénie ligger strax under av en av världens mest legendariska grand crus, La Tâche, gör sig påmind i den fantastiska struktur och aromatiska finess som vida överstiger village-nivå, inte sällan med textur och komplexitet som nästan närmar sig premier cru. I händerna på Frédéric Engerer och Jaeok Chu Cramette skapas modern vinhistoria!

Pris 1599 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt
Lanseringsdatum12/03/2026

Beskrivning

Producent
Domaine d’Eugenie

Ursprung
Vosne-Romanée AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750ml

Doft och smak
Storslagen och potent doft med inslag av mörka körsbär, hallon, skogsbädd, kryddor och mineral. Smaken är finstämt kryddig i sitt anslag med god balans mellan kropp, syra och silkiga tanniner. Smakintensiteten är finstämd och tät och eftersmaken bär klingande toner av såväl sötaktig mörk frukt som orientaliska kryddor och stenig mineralitet.

Passar till
Lättare rätter på ljust kött alternativt smakrika fiskrätter. Råbiff med klassiska eller krämiga tillbehör, ungsrostad kyckling eller varför inte rödvinspocherad torsk.

Lagringspotential
Från nu till 2043

Mer information
Drick ur stora kupor och öppna med fördel upp vinet en tid innan konsumtion. Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Om produkten

Ett stenkast från Romanée-Conti och La Tâche ligger Domaine d’Eugenie – en av Bourgognes mest spännande egendomar. För även om just Domaine d’Eugenie grundades så sent som 2006 har ägorna en lång och hyllad historia under namnet Domaine René Engel. Med största fokus på terroir och respekt för naturen och med siktet ställt på den allra högsta kvalitet man kan frammana finner du här något av det absolut största du kan uppleva i vinväg.

Historien bakom Domaine d’Eugénie startade när familjen Pinault och Artemis Domaines köpte legendariska Domaine René Engel i juli 2006 efter Philippe Engels död. Namnet Domaine d’Eugénie är en hyllning till François Pinaults mormor. Vineriet ligger beläget i Vosne-Romanée, i hjärtat av Côte de Nuits, en by som anses vara en av kronjuvelerna för Bourgognes röda viner och vars Grand Cru-lägen kan matchas av få andra appellationer. Sedan 2009 ligger Domaine d’Eugénie på Rue de la Goillotte, mitt Vosne-Romanée, i den gamla byggnaden ”Clos Frantin”.

Teamet leds av Frédéric Engerer (som även ansvarar för Château Latour, Château Grillet, Eisele Vineyard och Clos du Tart som är en nära vän till François Pinault) med technical director Jaeok Chu Cramette som sin högra hand som alltid är på plats på egendomen. Jaeok Chu Cramette tog över tyglarna efter Michel Mallard i december 2024 som hon haft som sin mentor sedan 2009. Målet är en ständig jakt på att flytta fram positionerna för hur man kan framhäva Bourgognes terroir.

Vosne‑Romanée Clos d’Eugénie är ett fascinerande vingårdsläge med en historia och terroir. Som namnet antyder är detta en klassisk ”clos” – det vill säga en inhägnad vingård med murar runt om. Historiskt är vingården känd under namnet Clos Frantin, men bytte till  Clos d’Eugénie i början av 2010‑talet när Domaine d’Eugénie  tog över Domaine René Engel. Vingården är mycket liten, omkring 0,5–0,57 hektar, och ligger precis under det ikoniska grand cru‑läget La Tâche – en placering som gör att jorden och klimatet får en tydlig influens från de stora granit‑ och kalkrika jordarna på höjden. Att Clos d’Eugénie ligger strax under av en av världens mest legendariska grand crus, La Tâche, gör sig påmind i den fantastiska struktur och aromatiska finess som vida överstiger village-nivå, inte sällan med textur och komplexitet som nästan närmar sig premier cru.

Domaine d’Eugenie låter sina viner genomgå kallmaceration i 7-10 dagar innan alokoholjäsningen startar. Under den inledande jäsningsperioden avvänder man sig av försiktig pigeage för att pressa ner skalkappan. Mängden hela klasar varierar utifrån årgångens förutsättningar. Proportionen av nya fat är: 40% för village-vinerna, 50% för premier cru-vinerna och 70% för gårdens grand cruer. Village-vinerna ligger på fat i 12 månader, medan premier- och grand cruerna fatlagras i 15 månader.