Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2025 Ancestor Vine Rosato 1850, Cirillo Estate
nr 9046901För första gången i Sverige lanserar vi nu en rosé gjord på världens äldsta grenache-rankor, planterade 1848. Rankorna till detta vin är således hisnande 178 år gamla och vinet är djupt imponerande. Detta är det nya heta Australien – ett måste för vinnörden!
Pris 229 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Cirillo Estate
Ursprung
Barossa Valley
Druvor
100% grenache
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Vinet har en stor och rund doft med utsökt sötkryddiga toner och jordgubbar, vildhallon, söta körsbär och en pigg örtighet. Smaken domineras av en krispigt frisk syra, en tilltalande komplex fruktintensitet med balans, koncentration med en lång, kryddig eftersmak.
Passar till
Ett mycket matvänligt vin med stor fräschör, dricks med fördel till stekt vit fisk med smörsås, eller varför inte till lättare rätter på kalv och kyckling.
Lagringspotential
Från nu till 2029
Mer information
Servera vid 6-8 grader i glas med stor kupa.
Om produkten
Marco Cirillo är inte bara en av de mest intressanta unga vinmakarna i Australien – han är också en av dem som kan skatta sig lyckligast; hans vingårdar är nämligen planterade med några av världens äldsta rankor med sina hisnande 170 år ålder. Dagens historia börjar när familjen Cirillo flyttade till det lilla distriktet Light Pass i Barossa Valley år 1969. Marcos pappa Vincent (som kom från en gammal druvodlarfamilj i italienska Kalabrien) drev pubar inom hotell-branschen i slutet av 50- och 60-talet och köpte i samma han en vingård i området. Därmed blev familjen Cirillo förmyndare till några exceptionellt gamla vingårdar (så kallade ancestor vineyards) som planterades redan 1848 – idag anses de vara världens äldsta, ännu kommersiellt producerande, rankor av såväl grenache som sémillon. Jordmånen i Vine-Valeområdet består av gyllene sand. De gamla rankorna har bara beskurits en gång de senaste 40 åren när man 1978 ryckte upp några döda delar av vingården och efter att ha låtit marken ligga i träda fram till 1993 planterade några hektar shiraz och mataro (mourvèdre). De nya mataro-rankorna togs från sticklingar till nio vildväxande mataro-rankor i grenachevingården från 1848. Genom minutiöst hantverk har man tagit hand om de gamla rankorna och det är anledningen till att de än idag är vid så god vigör. Det är just den sandiga jordmånen som hjälpt till att hålla den fruktade vinlusen phylloxera borta eftersom den inte trivs i sandig jord. De gamla knotiga rankorna har mycket djupt gående rötter som hjälper dem att stå emot väder och vind, men som enligt Marco också bidrar med ”visdom, själ och betydelse”. Marco Cirillo är den yngsta av familjens fyra barn. Han har sedan barnsben hjälpt till i vingårdarna. Under sena 1990-talet studerade han till vinmakare på Charles Sturt University i Wagga Wagga och har sedan dess arbetat aktivt och förfinat sina djupa kunskaper om vinmakaryrket på familjens gård. Innan Marco tog över såldes dessa druvor till giganter som Rockford, Peter Lehman, St. Hallet och Torbreck, men Marco ville göra något eget med stora visioner. Hans utveckling som vinmakare blir tydligare för varje år och han räknas till en av Australiens snabbast växande stjärnor som under de senaste åren uppmärksammats av stora sommelierer. Men du hittar aldrig Cirillos viner bland journalisternas poängsystem – Marco och hans gäng anser att tillgången är så liten att det är bättre att vinälskare världen runt får njuta av flaskorna istället.
2025 Ancestor Vine Rosato 1850 är en 3 hektar stor så kallad “ancestor vineyard” vilket löst kan översättas till “Förfädernas vingård” – ett epitet som enbart ges till de allra äldsta vingårdarna. I det här fallet kan det inte vara närmre sanningen då det inte finns några grenache-rankor i världen med högre ålder. Rankorna planterades 1848 (man rundade upp cuvéen till 1850 eftersom en annan producent redan använde sig av 1848 i namnet) – alltså för snart 180 år sedan. Druvorna kommer från den nordvästra delen av vingården, där vinstockarna visar större växtkraft. Skörden gjordes i mitten av mars och druvorna krossades och pressades varsamt under 4 till 6 timmar för att extrahera subtil smak och färg. Jäsningen skedde svalt i rostfria ståltankar vid 15–16 °C, och vinet tappades tidigt på flaska för att bevara maximal fräschör och aromatisk intensitet. Detta är första gången någonsin som detta hyllade vin når svensk mark då merparten säljs till sommelierer i USA. Det här är en riktigt häftig upplevelse och själva essensen av det nya, unga Australien!
