Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

Barolo Cannubi årgångslåda, Paolo Scavino
nr 7344909Häftig mixlåda med olika årgångar av vingårdsspecifik Barolo Cru från MGA-klassade Crun Cannubi i kommunen Barolo. 2 flaskor vardera av årgångarna 2014, 2015 och 2016.
Pris 6996 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Paolo Scavino
Ursprung
Barolo DOCG
Druvor
100% nebbiolo
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Vinet har en lång, förförisk doft med livliga toner av mörka bär, florala toner av rosor, örter och kryddor. Fatkaraktären är snyggt balanserad av toner av svartpeppar och nejlika. Vinet är ursprungstypiskt kraftfullt med en tydlig tanninstruktur, men med in imponerande finess och längd. Vinet vinner på lagring.
Passar till
Vinets eleganta karaktär och strama tanniner lämpar sig väl till en fin köttbit med feta tillbehör. Fram med grädde, ost och tryffel! Undvik helst söta tillbehör. Älgfärsbiffar med viltsås, lammfärsbiffar med gräddsås, pasta carbonara, rostbiff med rostad potatis och svampstuvning är även några exempel på enklare rätter som passar utmärkt till vinet.
Lagringspotential
Mix
Mer information
Om produkten
Piemontes moderna historia är tätt sammanlänkad med Paolo Scavino – en av regionens allra mest aktade namn som sedan starten varit med och drivit kvalitetsarbetet framåt med hjälp av passion och innovation. Över 100 år efter grundandet fortsätter tredje och fjärde generationen, Enrico och döttrarna Enrica och Eliza, att värna om familjenamnet genom att befästa deras roll som en av de allra största även i framtiden. Paolo Scavinos historia startade när patriarken och adelsmannen Lorenzo Scavino och hans son Paolo skapade familjeföretaget år 1921 i kommunen Castiglione Falletto. På 50-talet delades familjens då 11 hektar upp mellan de båda bröderna Paolo och Alfonso Scavino. Paolo förvaltade arvet genom att skapa viner under eget namn från de 5,5 hektar han erhöll efter uppdelningen. Den man som verkligen satt Paolo Scavino på kartan är Paolos son, Enrico Scavino. Enrico var bara 10 år gammal då han år 1951 började jobba sida vid sida med sin far i vineriet. Idag har han över 70 års erfarenhet och drivs fortfarande av en brinnande passion att hela tiden skapa bättre och bättre viner genom att aldrig sluta att experimentera. Det faktum att döttrarna Eliza och Enrica numera arbetar heltid på familjeföretaget har inte fått honom att ta ett kliv tillbaka – snarare har döttrarnas närvaro skapat en extra nytändning hos Enrico.
Paolo Scavino äger totalt 30 hektar i Barolo och har mark i 20 världskända Barolo Crus. Vineriet ligger i hjärtat av Barolo, Castiglione Falletto, en unik liten by i Barolo eftersom det är här som Barolos två jordmåner (från den Tartonianska och Helvetianska epoken) möts och lånar ut sina egenskaper av både kraft och elegans till områdets viner. Förutom Castiglione Falletto äger Paolo Scavino också vingårdar i Barolo, La Morra, Novello, Serralunga d’Alba, Verduno, Roddi och Monforte d’Alba.
Cannubi är en MGA-klassad Cru i kommunen Barolo. Rankorna planterades 1946 och ligger på 290 meter över havet i syd-sydöstlig exponering. Då naturligt lågavkastande rankorna skapar viner med sällan skådad koncentration, smakrikedom och charm med en harmoniskt finstämd textur. I vineriet avstjälkas druvorna och genomgår en lätt pressning. Den efterföljande macerationen och alkoholjäsningen sker i rostfria ståltankar. Vinet lagras i cirka 24 månader på gamla fat följt av 10 månader på flaska. Från 1985-2018 hade familjen Scavino ett långtidskontrakt på denna vingårdslott, den enda Cru de inte själva ägde. Från 2018 har kontraktet gått vidare och 2018 var således sista årgången som Scavino producerar detta vin.
Barolo Cannubi Mixlåda består av:
2 flaskor 2014 Barolo Cannubi (14%)
2 flaskor 2015 Barolo Cannubi (14,5%)
2 flaskor 2016 Barolo Cannubi (14%)
Wine Advocate (Monica Larners) omdömen:
2014: 94 poäng ”The Scavino family rents half a hectare of Cannubi and has been doing so since 1985. Vines at the site were planted in 1946, and although some have been replanted, about 80% of those old vines are intact. The site boasts well-draining soils that add to the aromatic identity and intensity of the wines. Fruit in Cannubi tends to ripen a bit earlier than the other grand cru sites in Barolo. This specific half-hectare sees harder marl soils compared to the loose sandy soils that distinguish the rest of Cannubi. Yields are extremely low due to the low vigor on old vines and the Nebbiolo clone (Michet) planted here. The 2014 Barolo Cannubi is a beautifully bright and clean wine with elegant tones of wild fruit, rose and anise. This wine exhibits soft and silky tannins over a compact mouthfeel.”
2015: 94+ poäng ”This wine draws its fruit from a half hectare of vines that have often suffered in the hot years, and it will be discontinued as of the 2018 vintage. The Scavino family was not able to renew their lease here. There is a lovely elegance to this 2015 Barolo Cannubi, due largely to the high elevation of this parcel, where there is more dryness in the topsoil and more erosion, resulting in less plant vigor. It is made from smaller grape clusters. There is more concentration to this Barolo as well, and the tannins are never too powerful. But the low yields in the past and the general challenge to growing here make for more difficulty than it is worth, so I suppose this 2015 vintage could be considered something of a collector’s item as a result.”
2016: 97 poäng ”The Paolo Scavino 2016 Barolo Cannubi is another wine that should greatly interest avid collectors. It will not be produced after the 2018 vintage, but this 2016 vintage awards us with first-rate quality and precision, making for a memorable send-off. This expression from Cannubi offers tight and aromatic fruit with wild cherry, rose petal and powdered licorice root. It also shows a slightly dusty or mineral quality with finely nuanced tannins and a tapered or streamlined mouthfeel that adds to its delicate elegance. The effect here is polished with glossy intensity.”