Vitt vin

2023 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines, Jean-Claude Boisset

nr 7013101

Jean-Claude Boisset är en av Bourgognes verkligt framgångsrika négociantfirmor – mycket tack vare autodidakten och vinmakaren; Grégory Patriat som tränades upp hos ikoniska Domaine Leroy. På Jean-Claude Boisset förfogar Grégory över ett stort antal lägen och gör många ultrasmå cuvéer med få flaskor – allting i en husstil som andas elegans, liten fatpåverkan och sjungande frukt. Jean-Claude Boissets motto har sedan starten i början av 2000-talet varit kristallklart; att göra småskaliga hantverksmässiga viner som tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen. Chardonnay Les Ursulines är Jean-Claude Boissets välgjorda Bourgogne Blanc som på ett elegant sätt kombinerar prisvärdhet och terroir som få andra. En utmärkt partner till fågel, kraftiga fiskrätter och grillade grönsaker.

Pris 169 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Fast sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Jean-Claude Boisset

Ursprung
Bourgogne AOC

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
12,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Nyanserad och fruktig doft med toner av fräsch citrus, gula plommon, äpplen, stenfrukt, nejlika, hasselnötter och färska örter. Balanserad och fruktig smak med mycket fräsch syra som mynnar ut i ett långt och friskt avslut med toner av såväl citrus som stenmineralitet.

Passar till
Bra till fågel, kraftiga fiskrätter och grillade grönsaker.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Om produkten

Négocianthuset Jean-Claude Boisset bär sitt namn efter mannen med samma namn – en imponerande personlighet som gjort mycket för hela Frankrikes vinnäring. Monsiuer Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet när han började köpa och sälja viner. När Jean-Claude som ung gav sig in i vinbranchen var det emellertid allt annat än en självklarhet, hans egna föräldrar var nämligen lärare och han fick på eget bevåg starta sin vinfirma. Hans recept för framgång visade sig vara optimism, uthållighet och tur. Hans initiala fokusmarknad var England som snabbt utökades till resten av Europa och senare även USA. Jean-Claude satte snart upp en verksamhet i Nuits-Saint-Georges i ett gammal nunneklostret där 100 Ursuliner-systrar levde och verkade fram till franska revolutionen. I de vindlande källarna och i abbedissans gamla boning, med utsikt över premier cru-vingårdarna, vilar än idag en fridfull stillhet.

Gamle monsieur Jean-Claude, som är fortfarande på plats på kontoret varje dag, har till stora delar efterträtts av sina barn Natalie och Jean-Charles. Och det var just sonen och dottern som i början av 2000-talet bestämde sig för att starta ett litet, mer småskaligt, projekt vars vineri skulle byggas upp i det gamla nunneklostret. Namnet på detta nya projekt blev en hyllning till fadern; vinhuset Jean-Claude Boisset var fött. Syftet var redan från början tydligt; att göra småskaliga hantverksmässiga viner som tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen, men det var egentligen först när Grégory Patriat kom in i bilden år 2002 som man verkligen hamnade på kartan. Grégory, som då var 27 år gammal och arbetade som vineyard manager på mytomspunna Domaine Leroy, har berättat att Jean-Charles en dag ringde upp honom och berättade att han letade efter en ung, hungrig vinmakare som skulle få carte blanche att driva projektet. Grégory var snabb att hoppa på, och  under de över 20 år som gått sedan dess har han med sin enorma kunskap, ödmjukhet, fingertoppskänsla och dedikation skapat ett av de finaste små négocianthusen där ledorden man lever efter är elegans, renhet och respekt för ursprunget.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

2023 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines har tagit namnet  “Les Ursulines” från nunneslottet med samma namn där Jean-Claude satte upp sin verksamhet under 60-talet. Denna välgjorda Bourgogne Blanc förenar fyra av Bourgognes störa regioner; Yonne i norr med sin friska mineralitet, Côte d’Or; som bidrar med rondör, djup och komplexitet, Côte Challonais; vars ypperliga charm ger vinet extra personlighet och Mâcon i söder, vars druvor adderar frukt och karaktär. Rankornas snittålder varierar mellan 25-45 år. Skörden ägde rum under andra halvan av september där de handskördade druvorna plockades i 20-kiloskorgar. I vineriet pressades de hela klasarna varsamt under 2,5 timma och därefter kyldes musten ner till 12 grader och fördes omedelbart över till ekfat. Därefter följde en långsam jäsningsprocess, initierad av naturliga jäststammar. Vinet lagrades därefter under 12 månader utan vare omrörning i syfte att bibehålla vinets mineralitet. Ekfaten som användes bestod av 10% ny ek och 90% äldre ekfat om 450 liter. Samtliga ekfat var endast lätt rostade med målet att endast bidra med en elegant, kryddig touch till vinet och istället låta frukten stå i fokus.

Vinexperternas omdömen

Munskänkarna (2024-12-18): ”Prisvärt. Ung, mineralisk doft av småsten, äpplen, kvitten och ett uns av rökighet. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra och en fint avrundad bitterhet i slutet.”