Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines, Jean-Claude Boisset
nr 7013101Jean-Claude Boisset är en av Bourgognes verkligt framgångsrika négociantfirmor – mycket tack vare autodidakten och vinmakaren; Grégory Patriat som tränades upp hos ikoniska Domaine Leroy. På Jean-Claude Boisset förfogar Grégory över ett stort antal lägen och gör många ultrasmå cuvéer med få flaskor – allting i en husstil som andas elegans, liten fatpåverkan och sjungande frukt. Jean-Claude Boissets motto har sedan starten i början av 2000-talet varit kristallklart; att göra småskaliga hantverksmässiga viner som tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen. Chardonnay Les Ursulines är Jean-Claude Boissets välgjorda Bourgogne Blanc som på ett elegant sätt kombinerar prisvärdhet och terroir som få andra. En utmärkt partner till fågel, kraftiga fiskrätter och grillade grönsaker.
Bengt-Göran Kronstam: ”FYND!”
GULD – Chardonnay du Monde 2024
Pris 169 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Jean-Claude Boisset
Ursprung
Bourgogne AOC
Druvor
100% chardonnay
Alkoholhalt
12,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Nyanserad och fruktig doft med toner av fräsch citrus, gula plommon, äpplen, stenfrukt, nejlika, hasselnötter och färska örter. Balanserad och fruktig smak med mycket fräsch syra som mynnar ut i ett långt och friskt avslut med toner av såväl citrus som stenmineralitet.
Passar till
Bra till fågel, kraftiga fiskrätter och grillade grönsaker.
Lagringspotential
Från nu till 2028
Mer information
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Om produkten
Négocianthuset Jean-Claude Boisset bär sitt namn efter mannen med samma namn – en imponerande personlighet som gjort mycket för hela Frankrikes vinnäring. Monsiuer Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet när han började köpa och sälja viner. När Jean-Claude som ung gav sig in i vinbranchen var det emellertid allt annat än en självklarhet, hans egna föräldrar var nämligen lärare och han fick på eget bevåg starta sin vinfirma. Hans recept för framgång visade sig vara optimism, uthållighet och tur. Hans initiala fokusmarknad var England som snabbt utökades till resten av Europa och senare även USA. Jean-Claude satte snart upp en verksamhet i Nuits-Saint-Georges i ett gammal nunneklostret där 100 Ursuliner-systrar levde och verkade fram till franska revolutionen. I de vindlande källarna och i abbedissans gamla boning, med utsikt över premier cru-vingårdarna, vilar än idag en fridfull stillhet.
Gamle monsieur Jean-Claude, som är fortfarande på plats på kontoret varje dag, har till stora delar efterträtts av sina barn Natalie och Jean-Charles. Och det var just sonen och dottern som i början av 2000-talet bestämde sig för att starta ett litet, mer småskaligt, projekt vars vineri skulle byggas upp i det gamla nunneklostret. Namnet på detta nya projekt blev en hyllning till fadern; vinhuset Jean-Claude Boisset var fött. Syftet var redan från början tydligt; att göra småskaliga hantverksmässiga viner som tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen, men det var egentligen först när Grégory Patriat kom in i bilden år 2002 som man verkligen hamnade på kartan. Grégory, som då var 27 år gammal och arbetade som vineyard manager på mytomspunna Domaine Leroy, har berättat att Jean-Charles en dag ringde upp honom och berättade att han letade efter en ung, hungrig vinmakare som skulle få carte blanche att driva projektet. Grégory var snabb att hoppa på, och under de över 20 år som gått sedan dess har han med sin enorma kunskap, ödmjukhet, fingertoppskänsla och dedikation skapat ett av de finaste små négocianthusen där ledorden man lever efter är elegans, renhet och respekt för ursprunget.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
2022 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines har tagit namnet “Les Ursulines” från nunneslottet med samma namn där Jean-Claude satte upp sin verksamhet under 60-talet. Denna välgjorda Bourgogne Blanc förenar fyra av Bourgognes störa regioner; Yonne i norr med sin friska mineralitet, Côte d’Or; som bidrar med rondör, djup och komplexitet, Côte Challonais; vars ypperliga charm ger vinet extra personlighet och Mâcon i söder, vars druvor adderar frukt och karaktär. Rankornas snittålder varierar mellan 25-45 år. Skörden ägde rum under andra halvan av september där de handskördade druvorna plockades i 20-kiloskorgar. I vineriet pressades de hela klasarna varsamt under 2,5 timma och därefter kyldes musten ner till 12 grader och fördes omedelbart över till ekfat. Därefter följde en långsam jäsningsprocess, initierad av naturliga jäststammar. Vinet lagrades därefter under 12 månader utan vare omrörning i syfte att bibehålla vinets mineralitet. Ekfaten som användes bestod av 10% ny ek och 90% äldre ekfat om 450 liter. Samtliga ekfat var endast lätt rostade med målet att endast bidra med en elegant, kryddig touch till vinet och istället låta frukten stå i fokus.
Vinexperternas omdömen
Vinbörsen, Bengt-Göran Kronstam (2024-08-13): ”FYND! Trots att jag älskar bourgogne mer än alla andra matviner är det tyvärr sällan jag offrar en slant på detta altare. Skälet är så klart de extrema prishöjningar dessa viner utstått sedan millennieskiftet, i samma bana som hela världen i allt snabbare takt suktar efter pinot noir och chardonnay i sin mest ursprungliga stil. Men när jag väl lägger manken till faller valet oftast på något från vinhuset Boisset. Dess signaturvin Les Ursulines, både på den vita och den röda sidan, tillhör sedan många år stapelvinerna bland mina favoritköp. Den senaste årgången av chardonnayen är inget undantag. För att nå samma smakupplevelse hos konkurrenterna måste du som regel punga ut med betydligt mer. Här finns både allvar och skratt, stringens och charm. Det är ett vin som går att dricka rakt upp och ner, men som också smakar ljuvligt till vit fisk med gräddstinn vinsås, till vitlöksgrillade havskräftor, till hummer, kokt kyckling i dijon- och dragonspetsad sås eller till en tonfisktartar. Du kan till och med dricka det till syrlig ceviche – ja, till det mesta faktiskt. Först bjuds vi en härligt kritig doft med den vita bourgognens alla kännetecken mitt i prick. Detta fullföljs i en föredömligt elegant och balanserad, mjukfruktig smak med både rondör och en lite fudgetonad ekrostning som förstärker och samtidigt adderar till arombilden i den stil som numera är förebild för all världens vinmakare. Att den har sitt epicentrum på Bourgognes sluttningar, präglad i kalk, krita och märgel, är ingen nyhet och gör vinet lika gott i dag som inom de kommande tre, fyra åren. Här har du ett vin som passar allt och alla överallt och så ofta det går.”
Vinguiden, Monica Åhlund (2024-06-25): ”Vitt vin till mingelfesterna: Bourgogne Les Ursulines Chardonnay är ett torrt, friskt vin från den omtalade producenten Jean-Claude Boisset. Vinet har en ung, fruktig karaktär med inslag citrus, mineraler och fat.”
Japan Women’s Wine Awards 2024: Médaille Double Or / Double Gold medal
Chardonnay du Monde 2024: Médaille d’Or / Gold medal
JancisRobinson.com, Julia Harding MW & Andy Howard MW (2024-01-29): 16 poäng ”Serious for an entry-level white, with cedarycitrus and an impression of creamy lees. The texture here adds to the depth of fruit. Whole, well-made in this volume.”
Winetable, Pär Strömberg (2023-10-24): ”Tydliga smörtoner i doften med macadamianötter, vanilj och mogna gula äpplen, citrus och ekfat. Fylligt och varmfruktig med bra längd som avslutas i en skön liten citruskick.”
Allt om Vin (2023-09-28): ”Trevlig budgetbourgogne med fräschör och gul frukt. Lätt smöriga toner i avrundningen.”
Hello Winelovers (2023-09-01): ”Precis allt spelar in när det gäller vin – antal soltimmar, höjd över havet, ålder på rankorna, när du skördar, hur du skördar, vinifikation och lagring. Det finns många sätt att misslyckas på men också många sätt att utmärka sig. Vinmakare Grégory Patriat har tillgång till några av Bourgognes bättre vinodlingslägen och med Jean-Claud Boissets vakande öga över axeln produceras osminkade viner med stiltypisk finess. Till ljudet av en klick smör i pannan korkar vi upp denna instegsflaska som pekar med hela handen mot ett prisvärt glas! Frisk citrus, aprikos, frodig klorofyll, smörkola och vanilj för tankarna till en solig uteservering med utsikt över Place de Vosges. Ett sällskapligt vin som fungerar lika bra till en pankopanerad spätta som smörfrästa kantareller på surdegstoast! ”
WineTable, intervju med Malin Ekman (2023-08-04): ”Vilket är ditt husvin hemma? – Jean-Claude Boisset, Bourgogne Chardonnay Les Ursulines. Prisvärd Bourgogne som passar kanon till smakrika vegetariska rätter, fisk och till kyckling. Bra allround vin med bra syra och härlig fyllighet utan att det tar över.”
Svenska Dagbladet (2023-05-27): ”Helgmeny med Fredrik Eriksson. I glaset: Jean-Claude Boisset Bourgogne Chardonnay Les Ursulines, 2022. Klassisk vit husbourgogne med fruktig koncentration, fin balans och pigg syra. Strålande till smörstekt fisk och säsongens gröna.”
WineTable, Andres Grube (2023-05-23): ”På gommen har den en fin fräschör och mineralitet, med en fin livlig struktur.”
DryckesListan.se, vecka 27 2023: ”Guldmedalj. Uppfriskande och uppiggande vit Bourgogne gjort i en klassisk stil med citrustoner, rostade nötter, aningen tropisk frukt och mineral. Ett stort kap med en liten prislapp!”
Janåke Consulting, Jan-Åke Johansson (Månadsbrev nr 46, juni 2023): ”Lagrat på fransk ek varav en mindre del nya. Jästs på äldre franska fat. Budget Bourgognevin med klassiska drag. Många dubbelt så dyra vita Bourgogneviner är inte bättre än detta och som sagt i fasta sortimentet sedan 2017.”