Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2021 Chambolle-Musigny Premier Cru Les Charmes, Jean-Claude Boisset
nr 79850012020 Chambolle-Musigny från ett av byns absolut bästa Premier Cru lägen Les Charmes släpps årligen i enbart 1500 flaskor.
Pris 2299 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Jean-Claude Boisset
Ursprung
Chambolle-Musigny Premier Cru AOC
Druvor
100% pinot noir
Alkoholhalt
13.5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Stiltypisk, stram och komplex doft med inslag av mörka röda och blå bär, skogsbädd, örter och kryddor. sötfruktig smak med en liten rökig karaktär. Välbalanserad och smakrik med härlig syra och en klassisk silkig avslutning á la Chambolle-Musigny.
Passar till
Bra till fågel, kraftiga fiskrätter. Tankarna går mot steak tartar eller varför inte helstekt kyckling?
Lagringspotential
Från nu till 2030
Mer information
Servera vid 16 grader i glas med stor kupa. Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Om produkten
Négocianthuset Jean-Claude Boisset bär sitt namn efter mannen med samma namn – en imponerande personlighet som gjort mycket för hela Frankrikes vinnäring. Monsiuer Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet när han började köpa och sälja viner. När Jean-Claude som ung gav sig in i vinbranchen var det emellertid allt annat än en självklarhet, hans egna föräldrar var nämligen lärare och han fick på eget bevåg starta sin vinfirma. Hans recept för framgång visade sig vara optimism, uthållighet och tur. Hans initiala fokusmarknad var England som snabbt utökades till resten av Europa och senare även USA. Jean-Claude satte snart upp en verksamhet i Nuits-Saint-Georges i ett gammal nunneklostret där 100 Ursuliner-systrar levde och verkade fram till franska revolutionen. I de vindlande källarna och i abbedissans gamla boning, med utsikt över premier cru-vingårdarna, vilar än idag en fridfull stillhet.
Gamle monsieur Jean-Claude, som är fortfarande på plats på kontoret varje dag, har till stora delar efterträtts av sina barn Natalie och Jean-Charles. Och det var just sonen och dottern som i början av 2000-talet bestämde sig för att starta ett litet, mer småskaligt, projekt vars vineri skulle byggas upp i det gamla nunneklostret. Namnet på detta nya projekt blev en hyllning till fadern; vinhuset Jean-Claude Boisset var fött. Syftet var redan från början tydligt; att göra småskaliga hantverksmässiga viner som tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen, men det var egentligen först när Grégory Patriat kom in i bilden år 2002 som man verkligen hamnade på kartan. Grégory, som då var 27 år gammal och arbetade som vineyard manager på mytomspunna Domaine Leroy, har berättat att Jean-Charles en dag ringde upp honom och berättade att han letade efter en ung, hungrig vinmakare som skulle få carte blanche att driva projektet. Grégory var snabb att hoppa på, och har under de över 20 år som gått sedan dess har han med sin enorma kunskap, ödmjukhet, fingertopsskänsla och dedikation skapat ett av de finaste små négocianthusen där ledorden man lever efter är elegans, renhet och respekt för ursprunget.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
2021 Chambolle-Musigny Premier Cru Les Charmes är ett stort vin – både till läge och årgång. Chambolle-Musignys vingårdar ligger i hjärtat av Côte de Nuits och är kända för att ge viner med finess och elegans och en uttalad silkighet. Appellationen är en av de minsta och mest fragmenterade – 97 hektar är Village-klassificerat, 50 hektar är premier cruer medan 25 hektar kan stoltsera med epitetet grand cru. Av de 22 premier cru-vingårdarna är Les Charmes en av de mest kända. Jordmånen är relativt stenig. Jean-Claude Boisset har odlat denna vingård ekologiskt sedan 2009, men har valt att inte certifiera den. Druvorna handskördades och samlades in i 20-kiloskorgar. 50% av druvorna avstjälkades men krossades inte utan fördes över hela till tankar med hjälp av gravitation. Resterande del macererades i 22 dagar (varav 7 dagars kallmacerering). Jäsning skedde med egna jäststammar. I fatkällaren spenderade vinet 18 månader på sin jästfällning på 35% ny, lättrostad ek.