Rött vin

2019 Chapelle-Chambertin Grand Cru, Domaine Trapet

nr 5820801

Biodynamiska Domaine Trapet producerar detta utsökta vin från Grand Cru-läget Chapelle-Chambertin – ett mycket lagringsdugligt vin som är en klassisk representant för sitt ursprung. Ett fåtal flaskor släpps som Limited-släpp till vinklubben den 6:e september. Jasper Morris MW Inside Burgundy: 93-95 poäng

Pris 4999 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt certifierat, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Domaine Trapet

Ursprung
Chapelle-Chambertin Grand Cru AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Koncentrerad doft av stenmineral, viol, mörka bär, lavendel och kaprifol, kryddor, tobaksblad och svart te. En enastående koncentration i doften – koncentrerad och komplex med både elegans och kraft. Vidunderligt fokuserad och tät med omatchad nyansrikedom, men en struktur, balans och harmoni som man sällan träffar på. Vinet är ännu mycket ungt och behöver lagring för att nå sin fulla potential.

Passar till
Perfekt till rätter av fågel och vitt kött eller lite mildare rätter av vilt-, lamm- eller nötkött.

Lagringspotential
Från nu till 2050

Mer information
Serveras vid 16-17°C. Om vinet dricks ungt, lufta minst 1 timme i karaff före avnjutning.

Om produkten

Biodynamisk klassiker med känsla för framtiden – familjen Trapet har funnits i kommunen Gevrey-Chambertin i sju generationer och är en av de tyngsta namnen i området med sina ägor i några av de bästa lägena kommunen kan uppbringa. Nuvarande vinmakaren Jean-Louis Trapet visade tidigt att han, precis som sina förfäder, skulle komma att bli en av föregångsfigurerna i sin generation. Redan under 1990-talet började han nämligen att konvertera vingårdarna till biodynamisk odling (fullständig certifiering 2009). Fram till 2000-talet användes en hög andel ny ek på vingårdens toppviner, men sedan dess har andelen ny ek minskats och man har även sluta filtrera vinerna – allt i syfte att uppnå en transparent känsla för terroir i samtliga viner. Med sin ödmjuka framtoning och stora kunskaper om vinodling har Jean-Louis och hustrun Andrée uppnått en stor respekt bland andra vinodlare och vinälskare världen över. Idag är Trapet bättre än någonsin och har ett flertal spännande nya viner i sin portfölj som samsas fint med de klassiska ursprungen – en producent med fötterna i den klassiska myllan med blicken riktad mot framtiden.

Druvorna till majestätiska 2019 Chapelle-Chambertin Grand Cru kommer från familjens 0.56 ”stora” lott av vingården som i sin helhet inte är större än 5.48 hektar. Rankorna planterades år 1945. Själva läget ligger beläget i södra delen av Gevrey-Chambertin, på den lägre sluttningen öster om Chambertin-Clos de Bèze, men norr om Griotte-Chambertin. Sin Grand Cru-status fick den 1937. Vingårdsläget ger de ljusaste vinerna av Gevrey-Chambertins olika Grand Cruer och kan vanligtvis drickas efter 8-10 år, med potential för mycket lång lagring.

Trapet använder en hög andel hela klasar vid jäsningen. Andelen varierar utifrån årgångens förutsättningar, men generellt används 50-100% hela klasar till grand cru-vinerna.  För 2019 användes 100% hela klasar. Alkoholjäsning och maceration sker i öppna, temperaturkontrollerade cementtankar i upp till 19 dagar. Därefter tappas vinet i ekfat för lagring och malolaktisk jäsning. Andelen ny ek varierar från läge till läge men Grand Cru-vinerna får ca 50% ny ek och lagrats på ekfat i cirka 18 månader.

William Kelley, Wine Advocate: 94-96 poäng ”Notes of rose petals, orange rind, cassis, rich soil tones and raw cocoa preface Trapet’s 2019 Chapelle-Chambertin Grand Cru, a medium to full-bodied, elegantly sumptuous and enveloping wine that’s deep and complete, with lively acids, velvety tannins and a long, saline finish. As I’ve observed before, this derives exclusively from holdings located in lieu-dit En la Chapelle.”

Neal Martin, Vinous: 93-95 poäng ”The 2019 Chapelle-Chambertin Grand Cru, which includes 100% whole bunch, has a complex bouquet of black fruit, espresso and crushed stone aromas, displaying very good intensity. The focused palate is medium-bodied with very good structure and fine grip. At the moment, the whole bunch influences this Grand Cru, which is slightly bitter on the finish and leaves a strong saline aftertaste. I would like to see just a tad more elegance, à la Domaine Dugat, as it matures.”

Jasper Morris MW Inside Burgundy: 93-95 poäng ”Lovely deep crimson purple. The nose is wonderfully sensual without toppling over into the ultra-ripe. There is an attractive little whiff of oak too. Almost edible, then some rhubarb notes, very balanced maturity, and a complex saline finish. Tasted: November 2020”