Rött vin

2019 Château Figeac

nr 9021101

Storslagen Saint-Èmilion från det legendariska slottet Figeac från årgången 2019. Genomgående betygsatt i över 95 poäng. Ett måste för den seriöse samlaren. Endast 72 flaskor släpps!

Pris 2849 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut

Beskrivning

Producent
Château Figeac

Ursprung
Saint-èmilion (Premier grand cru Classé B) AOC

Druvor
36% cabernet franc, 30% merlot, 34% cabernet sauvignon, 30% merlot

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Ej testat

Passar till
Kraftiga kötträtter som mustiga grytor, grillat kött med gratänger och fetare såser. Här har man verkligen chansen att dra på när det kommer till kraftig mat!

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information 
Om vinet ska drickas unga gynnas det kraftigt av att luftas och drickas ur stora kupor.

Om produkten

Château Figeac är en mycket, mycket gammal vingård som producerar några av Saint-Emilions bästa viner. Man tror att gården uppstod någon gång under den antika Gallo-romerska tiden och att den ursprungliga ägaren var en man vid man Figeacus. Till och med romarna visste alltså att jordmånen på Figeac var någonting utöver det vanliga och det är också ett av få vingårdslägen som varit obrutet bebodda de senaste 1000 åren. Om du besöker Figeac kan du ännu se de vattensystem som anlades av romarna och ruiner från medeltiden. Dessutom finns lämningar av en gammal försvarsmur som löper kring kvarlevorna från det renässansslott som tidigare ståtade på egendomen. Det nuvarande slottet byggdes år 1780.

År 1661 hamnade slottet i familjen Carles ägor genom äktenskap och tog då namnet Château Carles Figeac. Vid slutet av 1700-talet kunde man konstatera att det bott arvingar från den ursprungliga familjen Cazes på slottet de senaste fem århundradena. Vid denna tid hade ägorna vuxit till enorma 200 hektar vingårdar, mycket tack vare expansioner gjorda av Elie de Carle som också ägde Château Clos Fourtet före franska revolutionen. Under kommande år styckades den enorma gården av och olika parceller och vingårdslägen fick nya ägare (bland annat köpte familjen Ducasse de vingårdar som sedermera skulle bli Château Cheval Blanc år 1832). Detta är förklaringen till att så många mindre slott i området bär namnet Figeac som tilläggsnamn (exempelvis Ch. Yon-Figeac, Ch. La Grave Figeac, Ch. Grand Barrail Lamarezelle Figeac, Ch. La Tour Figeac, Ch. Rocher-Figeac, Ch. Magnan-Figeac, Ch. Cormeil-Figeac och så vidare).

När Château Figeac slutligen köptes av familjen Chevremont/Manoncourt år 1892 återstod enbart 37 hektar av de ursprungliga 200 hektaren. Den moderna historien för Figeac börjar när aristokraten Thierry Manoncourt tog över vinmakningen år 1946 (det officiella året för hans debut är 1947 eftersom hans första år mer sågs som ett experimentår). Thierry, som var född i Paris, hade en agronomexamen och var också en av grundarna till Bordeaux Grand Crus Union. Han var lika traditionell som innovativ och renoverade såväl källare som de andra vinmakningsfaciliteterna. Dessutom var han först i Saint-Emilion att införa temperaturkontrollerade rostfria ståltankar till jäsningen år 1971 och man var det första slottet i området att skapa ett andravin. Thierry Manoncourt gick bort några dagar före sin 93-årsdag den 27 augusti 2010 på sitt älskade slott.

2019 Château Figeac består av 36 cabernet franc, 34% cabernet sauvignon, 30% merlot som avstjälkas och sorteras med hjälp av hypermodern teknik (optisk laser och vibrerande sorteringsbord). Vinet lagras i 100% nya franska ekfat.

The Wine Adocate 98 poäng: ”The 2019 Figeac is composed of 30% Merlot, 34% Cabernet Sauvignon and 36% Cabernet Franc, harvested from the 13th of September to the 7th of October. The alcohol this year is 14.1% and the pH is 3.7. Steal-your-heart scents of mulberries, black raspberries, Black Forest cake and cassis prance ever so gracefully out of the glass, followed by nuances of plum preserves, red roses, cinnamon toast and clove oil plus just a waft of lavender. Medium to full-bodied, the palate shimmers with electric energy, framed by a solid backbone of wonderfully ripe, grainy Cabernet-led tannins and bold freshness, finishing with fantastic persistence and with tons of emerging earth and floral layers. This is a simply stunning, seemingly effortless, beautifully harmonious expression of the vineyard and the vintage – bravo!”

Vinous.com 98 poäng:The 2019 Figeac was bottled in mid-July. Deep in color, with a bouquet that is initially backward and reticent. It requires a few minutes to shake off the veil of oak from the élevage. As I observed last year, the Cabernet Franc is very expressive this year, contributing blackberry and graphite notes and lending a more Left Bank-style bouquet. The palate is very fresh from the first moment, and very well structured, delivering layers of black fruit struck through by a fine bead of acidity. The tannins are very fine, and that crucial saline element appears toward the persistent finish. This is overtly classic in style and will require cellaring to reveal its full potential. But what potential! Chapeau, Frédéric Faye and team Manoncourt. Drink 2028-2060.”

James Suckling 98-99 poäng: ”This is one of the most structured and linear Figeac with very fine tannins, yet at an intense level. So complex on the nose with notes of white flowers, blueberries and graphite. It’s full-bodied, very balanced and agile. So transparent and linear with brightness and raciness. 36% cabernet franc, 30% merlot and 34% cabernet sauvignon.”