Rött vin

Josetta Saffirios Tomtelåda vol 4, Josetta Saffirio

nr 5645709

Fjärde årgången! Josetta Saffirios Tomtelåda inför julen 2023 är en elegant originalträlåda, direkt från Josetta Saffirios källare. Lådan innehåller en mix av viner som visar upp vingårdens stora bredd. Vinet lanseras i liten upplaga om 260 trälådor till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 30 oktober 2023. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!

Pris 2196 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Josetta Saffirio

Ursprung
piemonte

Druvor
Mix

Alkoholhalt
Mix

Flaskstorlek
6 x 750 ml

Doft och smak
Se specifika viner under ”Om Drycken”

Passar till
Viner i denna stil behöver relativt kraftfull och smakrik mat, gärna feta tillbehör eller ost. Vilt i olika former eller mörkt kött med krämig potatisgratäng passar utmärkt till. Gärna rätter med tryffel i.

Lagringspotential
Från nu till 2032

Mer information
Levereras i originalträlåda, direkt från egendomen

Om produkten

Josetta Saffirios Tomtelåda innehåller:

 

2 flaskor 2021 Barbera d’Alba Superiore DOC
Druvorna till det Barbera d’Alba Superiore kommer från Monforte och jordmånen här kallas för ”Elveziano”. Den består av en gammal havsbotten som höjts upp till dagens altitud och är mycket rik på mineraler och kalk. Sedan årgång 2015 är klassifikationen uppdaterad till Superiore vilket innebär striktare regler än för en vanlig Barbera d’Alba. Druvorna plockas för hand och avstjälkas innan pressning. Druvjuicen jäser sedan i temperaturkontrollerande tankar, genomgår malolaktisk jäsning och dras sedan om till stora ekfat där vinet lagras i 12 månader. Barbera d’Alba Superiore är ett fräscht och fruktigt vin med smak av körsbär, mogna hallon, björnbär, vanilj, lakrits och örter. Tanninerna är sammetslena och bidrar till en bra struktur och ett gott, torrt avslut. Eftersmaken är lång, fruktig och uppfriskande. Kan lagras i 3-4 år.

2 flaskor 2022 Langhe Nebbiolo DOC
100% nebbiolo från en vingård i Roddino, belägen två kullar bort från Josetta Saffirios vineri. Rankorna har vuxit med sydöstlig exponering och en lutning på 40-50%. Druvorna handskördas och genomgår 100% avstjälkning. Vinet förs därefter över till en mix av stora franska ekfat (30 hektoliter) och amforor där det lagras i 10 månader. Ung, bärig och fräsch smak med inslag av jordgubbar, körsbär, vildhallon, viol och torkade örter. Vinet är medelfylligt, och har en fin tanninstruktur som balanserar bra med frukten och syran. Vinet har en bra längd med bäriga inslag. Kan lagras 3-4 år.

1 flaska 2019 Barolo Persiera DOCG
Barlo Persiera är Sara Vezzas allra bästa läge. Den lilla vinården ligger i crun Castelletto i Monforte d’Alba. Namnet Persiera är dialektalt för persikofruktträdgård och är en blinkning till gammal lokal tradition att plantera persikoträd i slutet av varje rad med rankor. Den uråldriga jordmånen har god vattenbehållningsförmåga och är mycket rik på mineraler och kalk vilket är en perfekt grund för nebbiolo-druvan. De handskördade druvorna lagras i franska barriquer där 5-8% består av nya fat. Anledningen till att man Sara valt barrique är helt enkelt för att produktionen är så liten att den enbart ryms i små fat – endast cirka 2000 flaskor produceras årligen. Efter cirka 24 månader förs vinet över till betongkar för sex månaders stabilisering. Efter buteljeringen väntar ytterligare sex månaders flasklagring innan vinet är redo att släppas på marknaden. Elegant, medelfyllig och balanserad smak med solvarm mogen frukt såsom jordgubbar och mörka plommon, toner av kanel, tobak och vanilj. Eleganta men kraftfulla tanniner i kombination med ren, frisk syra ger en tydlig och matvänlig struktur. Lång finish av både torkad och färsk frukt. Kan lagras i minst 10 år.

1 flaska 2017 Barolo Riserva Millenovecento48 DOCG

Druvorna till det här vinet kommer från en vingård som planterades av Saras farfar Ernesto Saffirio år 1948. Sedan 2007 har Josetta Saffirio valt att vinifiera druvorna från den här vingården separat eftersom åldern på vinstockarna och vingårdens läge och jordmån ger frukt som har potential att ge fantastiska och unika viner. Därför vill man låta druvorna härifrån lysa på egen hand i ett vin unikt för just den här vingården. Vinstockarnas rötter har hunnit etablera sig djupt ner i marken vilket ger en stor koncentration och karaktär. Samtidigt är avkastningen på dessa äldre vinrankor lägre vilket gör att vinet endast görs i en begränsad upplaga. Druvorna skördas för hand, avstjälkas och pressas försiktigt. Vinet lagras på franska barriquer där 5-8% utgjordes av ny ek under 24 månader. Därefter lagras vinet i betongkärl i ytterligare 24 månader, buteljeras och har därefter vilat ytterligare ett år på flaska. Enbart cirka 1000 flaskor produceras årligen. Intensiv doft av jordgubbar, björnbär, mogna plommon, rostade hasselnötter, sötlakrits, tobak och vanilj. Elegant och fyllig smak med stilfullt snidade tanniner och välintegrerad ek. En frisk syra i kombination med tydliga tanniner mynnar ut i en lång eftersmak. Kan lagras i 20 år.