Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

NV Vouvray Brut, Domaine Vigneau-Chevreau
nr 9323401Biodynamiska syskonduon Vigneaus stilrena NV Vouvray Brut är en förstklassigt bubbel från Loire, som gjord för att matcha med fisk, skaldjur och goda vitmögelostar. Decanter: 94 poäng.
Pris 179 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine Vigneau-Chevreau
Ursprung
Vouvray AOC
Druvor
100% chenin blanc
Alkoholhalt
13.5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Inbjudande doft med toner av gula äpplen, aprikos, vita persikor och citrus, brioche och kritig mineral. Smaken är torr och frisk med läckert integrerad mousse och en lång, krämig eftersmak.
Passar till
Läckert på egen hand men passar även perfekt till fisk- och skaldjursrätter.
Lagringspotential
Från nu till 2025
Mer information
Servera vid 8 grader.
Om produkten
Domaine Vigneau-Chevreau etablerades 1875 i hjärtat av Vouvray, de fem ursprungliga hektaren har idag vuxit till drygt 33 hektar. Vingården har gått i generationer och varje generation har sett det som sitt ansvar att lära upp och lämna över vingården i bästa möjliga skick till kommande generation. Idag drivs den av två bröder som tillhör den femte generationen Vigneau. Sedan 1995 arbetar de helt biodynamiskt och är ekologiskt certifierade. Touraine är känt för sitt milda klimat och Vouvray som ligger i den norra delen kapitaliserar på det bästa av det maritima klimatet – vintrar nästan helt utan problematiska frostar, sommar utan överdriven värme och långa soliga höstar. De sydliga sluttningarna bidrar också med positiva effekter, maximalt med solljus förklarar den karaktäristiskt tidiga växtsäsongen. Vingårdarna är rika av kalksten och kisel. Vigneau-Chevreaus vinodlingar ligger utspritt över 4 av de 8 byar som finns inom appellationen Vouvray. Chenin Blanc är den enda tillåtna druvan i området och den kan te sig väldigt olika beroende på hur den behandlas. De producerar ett antal stilla viner, dels i olika söthetsgrad, dels från olika vingårdslägen och två mousserande viner där den ena är Pétillant.
NV Vouvray Brut görs på druvan Chenin Blanc enligt den traditionella metoden, som i Champagne. Druvorna plockas för hand och pressas försiktigt. Juicen får sedan vila i 24 timmar innan den börjar jäsa. Samtliga druvor kommer från samma årgång, trots det väljer man att kalla den för Non Vintage (NV). Vinet får en andra jäsning på flaska och ligger i 24 månader på sin jästfällning innan degogering. Den svala temperaturen (13 ° C) i källaren säkerställer en långsam jäsning och främjar bubblornas finess. Dosage: ca 8 gram/liter (0,8 gram/100ml).
Decanter: 94 poäng ”Lovely golden yellow in colour, with the aromas intensely suggesting wet wool, hazlenuts and honeyed apples. In the mouth there’s an oily, viscous quality; the bubbles are very light, almost not there. Very vinous, with high, laser sharp acid. It’s in some ways savoury and in other ways full of…”