Vitt vin

2020 Pouilly-Fuissé Premier Cru La Maréchaude Clos La Verchère, Domaine Barraud

nr 5655401

Fyllig vit Bourgogne gjord på druvor från 60-åriga stockar från Premier Cru La Maréchaude Clos la Verchère i Mâconnais signerad Domaine Barraud. Från och med årgång 2020 har området blivit uppgraderat till att ha ett antal premier cru-vingårdar vilket är ett stort steg framåt för området och dess producenter!

Pris 429 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt

Beskrivning

Producent
Domaine Barraud

Ursprung
Pouilly-Fuissé Premier Cru AOC

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak 
En stor komplex doft med gul frukt, mogen citrus, citronzest och en integrerad fatton. Smaken är generöst fruktig och medelfyllig. Bra koncentration med integrerade fattoner, en härlig textur och uppfriskande mogen fruktsyra, samt ett långt och fruktigt avslut. Vinet är tillgängligt redan idag.

Passar till
Prova till smörstekt fisk med vitvinssås, gärna med ugnsrostade potatisar och rotfrukter. Gott även till grillad kyckling.

Lagringspotential
Från nu till 2032

Mer information
Lufta gärna en stund i karaff och häll sedan tillbaka i flaskan. Servera vid 12 grader.

Om produkten

Domaine Barraud har gått i arv genom familjen sedan egendomen startades av Jean-Marie och Marie Barraud år 1905. Den lilla familjen slog sig då ner i Vergisson och delade inledningsvis mark med andra (som så kallade share croppers) men 1912 hade de sparat ihop tillräckligt med pengar för att köpa sina första egna parceller. Idag styrs gården av Daniel och Martines och son Julien, som började arbeta på familjegården år 2006. Juliens mål har sedan dess varit att ta hantverksmässigheten ytterligare ett steg längre för att få vinerna att utvecklas ytterligare. Hans syster Anais anslöt sig till arbetet 2015 för att ta sig an det administrativa arbetet på gården. De många generationernas hårda arbete har verkligen fått utdelning i gårdens viner som levererar en sällsam kraft, energi och syra som är svår att värja sig mot. Familjen Barraud äger 11 hektar och producerar viner från Saint-Véran, Mâcon Village och Pouilly-Fuissé och deras viner hör till de bästa i appellationerna. Familjen Barraud jobbar enligt ekologiska principer och kommer från och med skörden 2019 vara helt ekologiskt certifierade.

Barrauds 2020 Pouilly-Fuissé Premier Cru La Maréchaude Clos La Verchère är gjord på druvor från 65-åriga stockar, vilket bidrar till en utmärkande koncentration och fint djup. Vinet fick jäsa naturligt och lagrades sedan tolv månader på franska fat (varav 15-20 procent var nya) och sedan ytterligare två månader på flaska. Vingården ligger i en sydsluttning, inte långt från vineriet, med jordmån som är rik på märgel och kalksten.  Detta är första årgången av detta vin sedan det uppgraderades till Premier Cru från och med skörden 2020. Vinet hette fram till år 2019 enbart ”Pouilly-Fuissé La Verchère Vieilles Vignes”. Det officiella namnet på premier crun beslutades till ”La Maréchaude”, men då familjen Barraud var så stolta över sin lilla mur-omgärdade vingård som de kallar ”La Verchère” (även om den för förvirringens skull egentligen heter ”Les Nembrets”) så behöll de namnet på etiketten och det tungvrickande namnet var ett faktum.

Vinexperternas omdömen

Burghound: 92 poäng ”A vague whiff of the exotic is a background element on the yellow fruit, citrus and muscat-scented nose. There is excellent richness to the dense and opulent flavors that brim with sappy dry extract that imparts a textured mouthfeel to the clean, bright and moderately dry finale.”

Decanter: 91 poäng ”This has a lovely, spicy, ripe apple fruit and a delightfully creamy texture with no hint of heaviness. The domaine has always produced single-vineyard wines and this is one of the most long-standing. It is made from south-facing vines in a clos downslope from Les Crays. The fruit is lightly crushed prior to pressing and fermented on native yeasts in cask (15% new).”