Recept

Cacio e pepe

Cacio e pepe betyder ost och peppar på italienska. Det är en riktig smaksensation trots de få ingredienserna. Hemlagad pici är den klassiska pastasorten till denna otroligt goda rätt.

Gör såhär

4 personer

Pici:

  1. Blanda allt mjöl med salt, olivolja och vatten i en bunke. Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda tills den är fast och smidig.
  2. Kavla ut degen till ca 1 cm tjock platta. Skär ½ cm tjocka remsor av degen. Rulla varje remsa så den inte är fyrkantig.
  3. Koka upp pastavatten och börja förbereda såsen.

Cacio e pepe:

  1. Finriv osten. Rosta pepparkornen i en het torr stekpanna 1-2 min. Mortla pepparn. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Lägg ner pastan i det kokande vattnet. Den ska koka ca 3 min.
  3. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt peppar, vitlök och citronsaft. Fräs 1-2 min. Ta ca 2 dl vatten från pastakoket och rör ner i kastrullen i omgångar. Lyft upp pastan och vänd ner den i såsen. Låt allt koka ihop under omrörning.
  4. Ta kastrullen från värmen och rör ner osten. Smaka av med salt och servera direkt.

Receptkreatör: Arla

Originalrecept: Cacio e pepe

Ingredienser

Tillagningstid: 30 minuter

Pici:
2½ dl durumvetemjöl
2½ dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk olivolja
2 dl vatten

Cacio e pepe:
150 gram parmesanost eller pecorino
½ msk svartpepparkorn
1 vitlöksklyfta
50 gram Arla® svenskt smör
2 msk citronsaft
2 dl vatten, från pastakoket