Recept

Fylld portabello med örtig bönröra

Hugg in på matiga svamphattar fyllda med quinoa, ost och grönsaker. Perfekt som vegetariskt alternativ på buffén och festen.

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Tärna zucchini och paprika. Skala och finhacka löken.
  3. Fräs zucchini, paprika och lök i lite av smöret i en stekpanna. Blanda ner quinoan och smula ner häften av osten. Rör om så att osten börjar smälta.
  4. Bryt bort stammen från svampen. Smält resten av smöret och pensla svampen runt om.
  5. Lägg dem med ovansidan nedåt i en ugnssäker form. Fördela quinoablandningen i svamparna. Smula över resten av osten.
  6. Gratinera i mitten av ugnen ca 30 min, tills svampen mjuknat och osten fått fin färg.

Bönröra:

  1. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Mixa ingredienserna med en stavmixer. Tillsätt eventuellt mer olja för lösare konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  2. Servera de fyllda svamparna med bönröran och sallad.

Receptkreatör: Arla
Originalrecept: Fylld portabello med örtig bönröra

Ingredienser

4 personer
tillagningstid: 60+ minuter

1 dl quinoa
½ zucchini, ca 150 g
1 liten röd paprika
½ gul lök
30 gram Arla Smörstav
150 gram Apetina® vitost krämig hel bit
½ tsk torkad timjan
2 krm salt
4 stora portabellosvampar

Bönröra:
1 burk stora vita bönor, ca 400 g
½ dl grovhackad färsk persilja
½ dl grovhackad färsk basilika
½ riven vitlöksklyfta
3 msk kallpressad olivolja
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Till servering:
1oo gram blandad grönsallad

Bäriga och juiciga röda viner

bio

2021 Galets Rouges, Château Mourgues du Grès

Rhône159 kr

2020 Beaujolais-Villages, Mommessin

Bourgogne199 kr

2020 Rosso di Montalcino, Ciacci Piccolomini

Toskana249 kr

2021 Pinot Noir Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz195 kr