Recept

Gräddsås

En extra fyllig och lyxig gräddsås som passar perfekt till helgens köttbullar eller pannbiff, men även till kalkon och kalvrätter. Variera smaken genom att byta ut örtkryddorna!

Gör såhär

  1. Smält smör i en kastrull och fortsätt fräsa under ständig omrörning tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt.
  2. Vispa ner mjöl och lite av grädden till en tjock stuvning. Tillsätt resterande grädde, lite i taget, under vispning. Tillsätt örtkryddor (och ev steksky från köttbullarna).
  3. Låt sjuda på låg värme minst 10 min men gärna längre. Rör då och då. Tillsätt smulad buljongtärning, soja, madeira och worcestersås. Låt koka ytterligare 5 min. Smaka av med salt och peppar.

Receptkreatör: Arla
Originalrecept: Gräddsås till köttbullar

Ingredienser

3 deciliter sås
Tillagningstid: 20 minuter

50 gram Arla Köket® ekologisk vispgrädde
1 ts vetemjöl
3 dl Arla Köket® ekologisk vispgrädde
1 tsk örtkryddor, t ex torkad timjan
½ tärning köttbuljong
1 msk japansk soja
1 msk madeira
2 tsk Worcestershiresås
Salt och peppar