Recept

Helbakad rotselleri med smörsås

Efter en lång tid i ugnen blir den här rotfrukten söt i smaken och får en mjuk konsistens. Väldigt gott ihop med en syrlig smörsås som balanserar sötman. Rotsellerin går bra att baka i förväg och sedan värmas hel i ugnen eller en stund på grillen. Vill du ha en helt vegetarisk rätt kan du så klart utesluta rommen och t ex blanda ned hackade örter av valfri sort.

Gör såhär

Ugnsbakad rotselleri
1. Sätt ugnen på 150°
2. Skala rotsellerin och gnid in med olja och salt. Baka i nedre delen av ugnen tills den är mjuk rakt igenom, ca 2 tim. Skär rotsellerin i klyftor.

Smörsås 
1. Värm citronsaft och vatten i en kastrull. Skär smöret i bitar och vispa ner i kastrullen tills såsen tjocknar.
2. Tillsätt gräslök, forell- och löjrom. Smaka av med salt. Servera rotsellerin med såsen.

Receptkreatör: Arla och Tom Sjöstedt
Originalrecept: Helbakad rotselleri med smörsås

Ingredienser

4 personer
Tillagingstid: 60+ minuter

1 rotselleri
Rapsolja
Salt

Smörsås 
2 msk citronsaft
1-2 msk vatten
200 g Arla® Svenskt Smör
1 msk hackad färsk gräslök
1 msk forellrom
1 msk löjrom
Salt