Recept

Lågtempererad rostbiff med tomater

Lågtempererad rostbiff blir extra saftig. Kvisttomaterna bakas tillsammans med köttet och får extra färg i ugnen under tiden köttet vilar. Gott med gratäng till.

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 125°.
  2. Bryn köttet runtom i smör-&rapsolja. i en stekpanna. Lägg det i en ugnssäker form. Salta och peppra köttet runtom och krydda med färsk timjan. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttets tjockaste del.
  3. Lägg kvisttomater och lagerblad bredvid köttet.
  4. Stek i mitten av ugnen tills köttermometern visar 60° för rött kött, 65° för rosa och 70° för genomstekt kött, 45-60 min. Ta ut köttet men låt tomaterna vara kvar.
  5. Täck över köttet med folie och låt det vila. Höj ugnsvärmen till 250° och stek tomaterna ytterligare 10 min.

Serveringsförslag: Servera med potatisgratäng och haricots verts med vitlök.
Tips: Fransyska kan bytas ut mot rostbiff.

Receptkreatör: Arla

Ingredienser

4 personer

600 g rostbiff eller fransyska
Smör-&rapsolja
¾ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk hackad färsk timjan
300 g körsbärstomater på kvist
3 lagerblad
flingsalt

Rekommenderade viner

Eleganta och strama röda viner