Recept

Lammgryta med bondbönor

Medan lammgrytan med äppelcider sjuder på spisen har du tid att ta ut bondbönorna ur sitt skal. Det är lite pilligt men väl värt besväret. Tryter tålamodet kan du ta skärbönor.

Gör såhär

  1. Skär köttet i grytbitar och vänd dem i paprikapulver. Bryn dem runt om i smör-&rapsolja, salta och peppra.
  2. Skala och hacka lök och vitlök, bryn dem lätt i smör- och rapsolja en gryta.
  3. Tillsätt kött, tomatpuré, cider och fond. Koka på svag värme under lock ca 2 tim.
  4. Ta ut bönorna ur bönskidorna, koka i saltat vatten 2 min. Skölj dem i kallt vatten och ”ploppa” dem ur sitt skal.
  5. Skala morötterna och lägg ner i grytan. Tillsätt grädde och koka ytterligare 20 min.
  6. Tillsätt bönorna strax innan servering. Smaka av med salt och peppar.

Receptkreatör: Arla

Ingredienser

4 personer

1 kg benfri lammstek
2 tsk rökt paprikapulver
2 msk smör-&rapsolja
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 dl torr äppelcider
2 msk oxfond
500 g bondbönor
2 dl syrad grädde
300 g späda morötter
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar

Eleganta och strama röda viner

96poäng

2016 Nerobufaleffj, Gulfi Cantina

Sicilien499 kr
bio

2019 Langhe Nebbiolo, Rivetto Dal 1902

Piemonte259 kr