Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Recept
Misostekt oxfilé med jordärtskocka, soja och steklök
En underbar oxfilé med asiatisk touch smaksatt med miso och soja. Oxfilen serveras med Jordärtskockor på två sätt – rostade och som kräm. En smakrik och läcker rätt att servera vid festliga tillfällen! Detta recept är skapat av Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016.
Gör såhär
Oxfilé och steklök:
- Sätt ugnen på 100°.
- Rör ihop misopasta och soja.
- Putsa, salta och peppra köttet och bryn det runt om i smör.
- Pensla köttet med misoblandningen och lägg i en ugnsform.
- Tillaga i mitten av ugnen tills det har en innertemperatur på ca 56° för att få ett medium stekt kött, ca 1½ tim.
- Lägg in steklöken, bredvid köttet, de sista 30 min.
Rostad jordärtskocka:
- Sätt ugnen på 150°.
- Tvätta jordärtskockorna och lägg dem i en ugnsform. Klicka på smör och salta. Tillaga i mitten av ungnen ca 45 min.
- Lägg åt sidan till senare.
Vinägersky:
- Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör tills det börjar få färg.
- Häll över vinäger och låt koka ihop ca 2 min. Tillsätt buljong och timjan. Låt koka tills ca 3 dl återstår, ca 30 min.
- Sila såsen och red med majsstärkelse utrört i vatten till simmig konsistens. Smaka av med salt.
Jordärtskockskräm:
- Skala jordärtskockorna, skär i mindre bitar och lägg i en kastrull. Täck med syrad grädde och vatten. Koka mjuka ca 30 min..
- Häll av jordärtskockorna och mixa till en slät puré med smöret.
Servering:
- Värm oljan till ca 140° i en kastrull och fritera de ugnsrostade jordärtskockorna ca 4 min. Salta dem.
Värm skyn på medelvärme. - Skala och dela den bakade steklöken. Skiva köttet.
- Servera allt på t ex en stor skärbräda med vinägersky och jordärtskockskräm vid sidan av. Strö ev över lite flingsalt.
Tillagningstid: 60+ minuter
Receptkreatör: Arla
Originalrecept: Misostekt oxfilé med jordärtskocka, soja och steklök
Ingredienser
6 personer
Oxfilé och steklök:
800 gram oxfilé
2 msk misopasta
1 msk japansk soja
1 tsk salt
1 krsm svartpeppar
2 msk Svenskt Smör från Arla®
10 steklökar, gärna gul och röd med skal kvar
Rostad jordärtskocka:
500 gram jordärtskockor
50 gram Svenskt Smör från Arla®
1 tsk salt
Vinägersky:
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 msk Svenskt Smör från Arla®
3 msk rödvinsvinäger
8 dl köttbuljong
5 kvistar färsk timjan
2 tsk majsstärkelse
½ tsk salt
Jordärtskockskräm:
300 gram jordärtskockor
3 dl Arla Ko® Syrad grädde 30%
100 gram Svenskt Smör från Arla®
Till fritering:
2 dl rapsolja
1 tsk salt
1 tsk flingsalt