Recept

Misostekt oxfilé med jordärtskocka, soja och steklök

En underbar oxfilé med asiatisk touch smaksatt med miso och soja. Oxfilen serveras med Jordärtskockor på två sätt – rostade och som kräm. En smakrik och läcker rätt att servera vid festliga tillfällen! Detta recept är skapat av Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016.

Gör såhär

Oxfilé och steklök:

  1. Sätt ugnen på 100°.
  2. Rör ihop misopasta och soja.
  3. Putsa, salta och peppra köttet och bryn det runt om i smör.
  4. Pensla köttet med misoblandningen och lägg i en ugnsform.
  5. Tillaga i mitten av ugnen tills det har en innertemperatur på ca 56° för att få ett medium stekt kött, ca 1½ tim.
  6. Lägg in steklöken, bredvid köttet, de sista 30 min.

Rostad jordärtskocka:

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Tvätta jordärtskockorna och lägg dem i en ugnsform. Klicka på smör och salta. Tillaga i mitten av ungnen ca 45 min.
  3. Lägg åt sidan till senare.

Vinägersky:

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör tills det börjar få färg.
  2. Häll över vinäger och låt koka ihop ca 2 min. Tillsätt buljong och timjan. Låt koka tills ca 3 dl återstår, ca 30 min.
  3. Sila såsen och red med majsstärkelse utrört i vatten till simmig konsistens. Smaka av med salt.

Jordärtskockskräm:

  1. Skala jordärtskockorna, skär i mindre bitar och lägg i en kastrull. Täck med syrad grädde och vatten. Koka mjuka ca 30 min..
  2. Häll av jordärtskockorna och mixa till en slät puré med smöret.

Servering:

  1. Värm oljan till ca 140° i en kastrull och fritera de ugnsrostade jordärtskockorna ca 4 min. Salta dem.
    Värm skyn på medelvärme.
  2. Skala och dela den bakade steklöken. Skiva köttet.
  3. Servera allt på t ex en stor skärbräda med vinägersky och jordärtskockskräm vid sidan av. Strö ev över lite flingsalt.

Tillagningstid: 60+ minuter

Receptkreatör: Arla
Originalrecept: Misostekt oxfilé med jordärtskocka, soja och steklök

Ingredienser

6 personer

Oxfilé och steklök:
800 gram oxfilé
2 msk misopasta
1 msk japansk soja
1 tsk salt
1 krsm svartpeppar
2 msk Svenskt Smör från Arla®
10 steklökar, gärna gul och röd med skal kvar

Rostad jordärtskocka:
500 gram jordärtskockor
50 gram Svenskt Smör från Arla®
1 tsk salt

Vinägersky:
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 msk Svenskt Smör från Arla®
3 msk rödvinsvinäger
8 dl köttbuljong
5 kvistar färsk timjan
2 tsk majsstärkelse
½ tsk salt

Jordärtskockskräm:
300 gram jordärtskockor
3 dl Arla Ko® Syrad grädde 30%
100 gram Svenskt Smör från Arla®

Till fritering:
2 dl rapsolja
1 tsk salt

1 tsk flingsalt