Recept

Oxfilé med madeirasås

Detta är en riktigt lyxig festrätt med oxfilé. Underbara tillbehör i form av ost- och chilifyllda potatisar, en len och krämig madeirasås samt krispiga haricots verts. Det går bra att förbereda såsen och potatisarna, men köttet ska du steka bara en stund innan det ska avnjutas.

Gör såhär

  1. Värm ugnen till 225°.
  2. Baka potatisen i mitten av ugnen tills den är mjuk, ca 25 min.
  3. Gör såsen under tiden: Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs mjukt i smör. Häll på madeira, soja, grädde och en halv kruka grovhackad timjan. Koka upp och sjud ca 10 min. Mixa såsen slät. Smaka av med salt och peppar.
  4. Blanda ost, smör, finriven vitlök och chili. Skär ett kryss i varje potatis. Tryck upp den så den öppnas.
  5. Fördela ostblandningen i potatisen och salta. Gratinera i ugn ca 10 min.
  6. Skär oxfilén i fyra jämntjocka skivor. Salta och peppra. Skala och krossa vitlöken.
  7. Hetta upp smör i en stekpanna. Stek köttet med vitlök och resterande timjan, 2-3 min per sida (innertemp på 54-58°). Ös köttet med smöret under stekningen.
  8. Koka haricots verts i lättsaltat vatten ca 2 min.
  9. Servera oxfilé med ostfylld potatis, madierasås och haricots verts.

Receptkreatör: Arla
Originalrecept: Oxfilé med madeirasås

Ingredienser

4 personer
Tillagningstid: 60 minuter

600 gram oxfilé
1 tsk salt
Nymalen svartpeppar
3 vitlöksklyftor
Svenskt Smör från Arla®

Ost- och chilifylld potatis:
12 små potatisar
150 gram Kvibille® Riven ost Cheddar
25 gram Svenskt Smör från Arla®, rumsvarmt
1 vitlöksklyfta
1 tsk chili flakes
1 tsk flingsalt

Madeirasås:
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
½ dl Madeira
1 tsk Kinesisk soja
1 kruka färsk timjan
3 dl Arla Ko® vispgrädde
Nymalen salt och svartpeppar

Till servering:
200 gram färsk haricots verts

Kryddiga och sofistikerade röda viner

tillfälligt slut

2017 Radici Taurasi, Mastroberardino

Kampanien399 kr
nyhet
årgång slut