Recept

Oxfilé med parmaflarn

Klassisk festrätt i ny tappning! Det läckra parmaflarnet är både snyggt och gott!

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Lägg skinkan på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 6 min. Låt kallna.
  3. Skär köttet i 4 tjocka skivor och dela dem på mitten. Salta och peppra.
  4. Bryn hastigt i smör i het stekpanna. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat. Skala och klyfta löken, fräs den halvmjuk i smör på svag värme. Hit kan man förbereda.
  5. Sätt ugnen på 175°. Stek köttet i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 58°, 10–12 min (rosa kött).
  6. Blanda crème fraiche, vinäger, örter och vitt vin i en kastrull. Koka upp och lägg ner löken.
  7. Hasselnötspotatis: Sätt ugnen på 175°. Lägg potatisen i en ugnssäker form. Grovhacka nötterna. Klicka på smöret. Salta och strö över nötterna. Baka potatisen i mitten av ugnen ca 30 min. Rör om några gånger under tillagningen.
  8. Servera oxfilén med såsen och hasselnötspotatis, toppa med parmaflarn och persilja.

Receptkreatör: Arla
Originalrecept: Oxfilé med parmaflarn

Ingredienser

4 personer
Tillagningstid: 60+ minuter

1¼ kg oxfilé
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
Arla® svenskt smör
2 små rödlökar
4 dl Arla Köket® crème fraiche
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk torkad dragon
½ dl hackad färsk persilja
1 dl vitt vin
salt och peppar
8 skivor parmaskinka

Hasselnötspotatis
800 g små delikatesspotatis
1½ dl hasselnötter
2 msk Arla® svenskt smör
1 tsk salt