Recept

Oxfilé med pepparsås och ugnsrostad potatis

Servera perfekt stekt oxfilé med pepprig sås och krispig potatis. Vill du få ytterligare karaktär på såsen, blanda svartpepparen med rosé- och grönpeppar också!

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Salta och peppra köttet. Bryn köttet runt om. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 58°, ca 20 min. Låt köttet vila minst 5 min innan det skivas.

Pepparsås

  1. Mortla pepparn grovt.
  2. Skala och hacka löken. Fräs löken i smör i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt pepparn och fräs ytterligare ca 1 min.
  3. Tillsätt vinet och buljongen, koka ner till hälften ca 15 min på medelvärme. Häll på den syrad grädden och koka ihop till önskad konsistens, 5-10 min. Smaka av med salt.

Ugnsrostad potatis

  1. Sätt ugnen på 200°
  2. Tvätta och dela potatisen, lägg i en ugnssäker form. Ringla smör-&rapsolja över potatisen.
  3. Lägg på tomater och timjankvistar. Tillaga i mitten av ugnen ca 30 min. Salta och peppra.
  4. Skiva köttet och servera med ugnsrostad potatis och pepparsås.

Receptkreatör: Arla
Originalrecept: Oxfilé med pepparsås och ugnsrostad potatis

Ingredienser

4 personer
Tillagningstid: 60+ minuter

600 gram oxfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk Arla® svenskt smör

Pepparsås
1 msk svartpepparkorn
1 gul lök
2 msk Arla® svenskt smör
1 dl vitt vin
2 dl kalvbuljong
2 dl Arla Ko® Syrad grädde
1/2 tsk salt

Ugnsrostad potatis
600 gram potatis
Arla Köket® Smör- & rapsolja
250 gram körsbärstomater
Färsk timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar