Recept

Semlor

Semlor enligt klassiskt recept – garanterat världens godaste semla! Fyll semlan med mandelmassa och vispad grädde. Sikta sedan vackert florsocker över locket!

Gör såhär

  1. Värm mjölken till max 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt 240 g av vetemjölet (4 dl). Blanda och låt sedan vila ca 15 min.
  2. Tillsätt 180 g vetemjöl (3 dl), ägg, salt, stött kardemumma och socker. Arbeta in smöret i omgångar i degen. Låt degen gå 7-10 min i köksmaskin till en slät deg som släpper runt bunkens kanter. Låt jäsa ca 30 min under bakduk.
  3. Dela degen i 12 bitar och forma till släta bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper 1½-2 timmar.
  4. Sätt ugnen på 210°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt kallna.
  5. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda det med mjölk, riven mandelmassa och mandel. Fyll bullarna med blandningen.
  6. Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.

Receptkreatör: Arla
Originalrecept: Semlor

Ingredienser

12 semlor
Tillagningstid: 60+ minuter

Fördeg
2 dl Arla® mjölk
25 gram jäst
240 gram vetemjöl (ca 4 dl)

180 gram vetemjöl (ca 3 dl)
1 ägg
1½ tsk salt
1 msk stötta kardemummakärnor
1dl strösocker
100 gram Arla® svenskt smör
1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning
½ dl Arla® mjölk
75 gram mandelmassa av god kvalitet
½ dl mandel, grovhackad
2 dl Arla Köket® ekologisk vispgrädde
Florsocker att toppa med